Izvor: Pobjeda

Supervještačenje: Ivana Šoć preminula zbog propusta u liječenju

Cetinjanka Ivana Šoć preminula je od ugušenja – otkazivanja pluća izazvanog komplikovanom infekcijom virusa svinjskog gripa H1N1, pokazalo je supervještačenje koje potpisuje Komisija za fakultetska vještačenja i mišljenja Medicinskog fakulteta u Ljubljani.
Supervještačenje: Ivana Šoć preminula zbog propusta u liječenju

Zbog optužbi za nesavjesno liječenje pokojne Ivane Šoć u podgoričkom Višem sudu se vodi krivični postupak protiv ljekara Dragana Obradovića, Brankice Dupanović i Bogdanke Andrić.

U slučaju smrti Šoć vještačenja su radili zagrebački i beogradski vještaci ali kako su njihovi nalazi bili u suprotnosti Viši sud je naložio supervještačenje.

-Neposredni uzrok smrti Ivane Šoć je kardiorespiratorno otkazivanje kod infekcije sa virusom influence A (Hl/N1) – zaključili su profesori doktori više različitih struka (Mitja Košnik sa Katedre za internu medicinu, Janez Tomažić sa Katedre za infektivne bolesti i epidemiologiju, neurolog Fajko Bajrović, psihijatar Peter Pregelj, Marjeta Kladnik sa Instituta za sudsku medicinu i radiolog Katarina Šurlan Popović).

Oni navode da su se teški otok pluća i alveolarna krvarenja razvila usljed oštećenja endotelija plućnih kapilara kod virusne infekcije dok su se akutna upala pluća i bronhija (bronhopneumonija) najvjerovatnije razvile kao posledica bakterijske superinfekcije.

Patološke promjene u plućima vodile su u povećano opterećenje desnog srca i lošiju oksigenizaciju tkiva, sa posjledicom proširenja desnog srca i početnim hipoksičkim oštećenjem miokarda.

Slovenački vještaci u nalazu navode da je kliničko odvijanje bolesti kod pacijentkinje Šoć bilo do neke mjere nekarakteristično za grip.

Oni su podsjetili da je Šoć sve vrijeme praćenja laboratorijskih nalaza imala normalan CRP a na prijemu normalnu koncentraciju leukocita. Takođe, rendgenska slika pluća na prijemu i nekoliko dana prije otpuštanja bila je u granicama normale.

lpak, pacijentkinja Šoć je imala visoku temperaturu i respiratorne probleme (dispneja, kašalj, zapušen nos) kao i nalaze (analiza arterijskih krvnih gasova), koji su ukazivali na zahvaćenost pluća i zatajeno disanje (respiratornu insuficijenciju).

Kako je kod Šoć na prijemu prednjačila simptomatika centralnog nervnog sistema ljekari nijesu prepoznali respiratorni distres, povezan sa plućima i liječili ga sa kiseonikom uz bilježenje frekvencije disanja, kontinuirano mjerenje saturacije krvi sa kiseonikom, kontrolne analize arterijskih krvnih gasova i ispitivanja plućne funkcije.

Ljekari su se koncentrisali na nekontrolisane pokrete i tražili razlog za to u eventualnoj bolesti centralnog nervnog sistema. Kada je neurološki nalaz bio normalan, oni su razloge za nekontrolisane pokrete tražili u psihičkom uzroku.

Slovenački doktori navode da bi u slučaju da su optuženi ljekari postavili dijagnozu gripa kod Šoć na prijemu u bolnicu za liječenje antivirusnim lijekom „oseltamivir“ – bilo kasno.

Oni su pojasnili da su efekti ovog lijeka najefektniji ako se primi u periodu od 36 sati od početka simptoma a činjenica je da je Šoć bila bolesna dva dana prije dolaska u bolnicu.

-Na prognozu bolesti je uticalo neprepoznavanje pogođenosti pluća. Pošto nijesu prepoznali hipoksemiju (smanjen kiseonik u krvi), nijesu je liječili sa kiseonikom, nijesu pratili stanje pluća i bez kontrole stanja pluća otpustili je iz bolnice – navodi se u nalazu slovenačkih vještaka.

Oni su konstatovali da uprkos tome što je Šoć imala teško disanje prije otpuštanja, ljekari nijesu kontrolisali analizu arterijskih krvnih gasova, nijesu uradili nalaz plućne funkcije, nijesu izmjerili frekvenciju disanja i nijesu kontrolisali osnovna laboratorijska ispitivanja.

Na kraju su istakli da normalna rendgenska slika i avskulatorni nalaz pluća kod gripa nijesu pouzdan kriterijum za odsutnost pogođenosti pluća. -Pokazalo se, da se kod bolesnice razvio Akutni respiratorni distresni sindrom, (ARDS) kod kojeg je neophodna hospitalizacija na intenzivnom odjeljenju za intubaciju i mehaničko disanje. Uprkos tome smrtnost kod ARDS-a je 35 do 50 odsto – zaključili su slovenački vještaci.

Supervještačenje potvrdilo je stav zagrebačkih ljekara i opovrglo mišljenje beogradskih kolega koje su ustvrdile da je smrt pacijentkinje Šoć nastupila prirodnim putem usljed pogoršanja funkcije pluća.

Beogradski stručnjaci su angažovani da se izjasne o uzroku smrti Šoć, toku i praćenju njenog zdravstvenog stanja i liječenja, nakon što je Apelacioni sud ocijenio da je nalaz vještaka iz Zagreba subjektivan, kontradiktoran i suprotan pravilima struke.

Podsjetimo, Apelacioni sud Crne Gore je u julu 2019. godine ukinuo presudu kojom je ljekar Dragan Obradović osuđen na godinu zatvora, dok su njegove koleginice Brankica Dupanović i Bogdanka Andrić oslobođene optužbe za nesavjesno liječenje pacijentkinje Šoć.

Prvostepenu presudu je, u novembru 2018, izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Vesna Moštrokol.

Ivana Šoć liječena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011, kada je otpuštena u veoma teškom stanju, da bi nakon manje od 24 sata preminula na Cetinju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sud čeka iz Slovenije supervještačenje o uzroku smrti Ivane Šoć

Adžić: Manastir prenijeti na CPC, Šoć: Ne postoje pravni uslovi

Šoć: Tužilački savjet da se najprije pozabavi pitanjima korupcije

DR LEKIĆ za Standard: Otkrivanje malignih bolesti u ranoj fazi najvažniji korak, kadrovski ojačati zdravstveni sistem CG

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Brđanin o tragediji na Cetinju: Pucao na majku i dvoje djece, pa potom ubio još sedam osoba

SKY prepiska: Članovi kriminalnog klana nabavljaju Abazoviću kriptovani telefon koji je tražio?

Kako je kruševački mafijaš napravio PLAN ZA UBISTVO obavještajca iz Južne Afrike

Ministarstvo objasnilo: Hrvatski kanader krenuo ka Crnoj Gori pa opozvan