U penziju otišlo 23 sudija

Sudski savjet danas je na sjednici konstatovao prestanak sudijske funkcije za 23 sudija koji ispunjavaju uslove za penziju. Konstatovan je prestanak funkcija sudijama Vrhovnog suda Crne Gore Stanki Vučinić, Branimiru Femiću, Dušanki Radović, Svetlani Vujanović, Lidiji Ivanović i Petru Stojanoviću.
U penziju otišlo 23 sudija

“Prema član 17 Zakona o PIO osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja i kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, sudije Upravnog suda koje idu u penziju su Gordana Pot i Biserka Bukvić dok  iz Privrednog suda to su Nataša SekulićMilica Popović i Senada Hasanagić. Prestanak sudijske funkcije konstatovan je i sudijima Višeg suda u Podgorici Dragici Vuković i Miljani Pavlićević, zatim  predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahitu Camiću, sudiji Osnovnog suda na Cetinju Vesni Pavišić i sudiji Osnovnog suda na Žabljaku Milovanu Jokoviću.

U penziju ide i sudija Osnovnog suda u Beranama Ajša Međedović , predsjednica Suda za prekršaje Budva Koviljka Đačić, sudije Višeg suda za prekršaje Dragica StojanovićDragica Kovačević i Vesna Šćepanović, sudija Suda za prekršaje Podgorica Milanka Kaluđerović i  sudija Suda za prekršaje u Bijelom Polju Milutin Božović.

Savjet je na sjednici donio odluku da se za kandidate za sudije osnovnih sudova izaberu Tijana Badnjar, Mirko Kojović, Miloš Jokanović, Ivana Žujović Ivana Radović, Ana Rovčanin, Miloš Moračanin, Milica Ćetković, Hasire Bećović, Sanela Efović, Artan Kroma, Darko Božović, Tanja Kuburović Radusinović, Vera Femić i Jelena Jablan.

Kako je navedeno u saopštenju, saglasno članu 59 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, “izabrani kandidati će biti upućeni na inicijalnu obuku u Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu”.

“Savjet je na osnovu izvještaja Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, utvrdio ocjene za osam kandidata za sudije osnovnih sudova, za vrijeme trajanja inicijalne obuke, i donio odluku o izboru Vladimira BulatovićaNede VukoslavčevićVladane RaičevićKrsta PejovićaAne Krkeljić MilićMilene Marković VujanovićLuke Radulovića i Jelene Đukanović Perović“, navodi se u saopštenju.

Napominju da su istovremeno novoizabrane sudije raspoređene na rad u Osnovni sud u Nikšiću, Baru, Kotoru i Bijelom Polju.

“Ove sudije danas su položile svečanu zakletvu pred Sudskim savjetom. Takođe, na osnovu već utvrđene ocjene tokom inicijalne obuke Savjet je donio odluku o izboru i raspoređivanju Miloša Bakrača u Sud za prekršaje u Bijelom Polju”, dodaje se u saopštenju.

Dodaju da nakon ponovljenog javnog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda, Savjet je utvrdio listu kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor te da će ista biti dostavljena Opštoj sjednici Vrhovnog suda na dalje postupanje.

“Kandidatkinje koje ispunjavaju uslove su sutkinja Apelacionog suda Crne Gore Milenka Seka Žižić i sutkinja Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković”, ističe se u saopštenju.

Sudski savjet je na osnovu člana 32 stav 6 Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu i obavljenog intervjua odredio  sutkinju Višeg suda u Podgorici Sonju Cvetičanin za zamjenika člana Komisije za polaganje pravosudnog ispita, nakon ponovljenog javnog poziva.

“Na sjednici je dato mišljenje na broj utvrđenih radnih mjesta u Predlogu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog suda u Danilovgradu. Donijeta je odluka o izmjeni i dopuni Pravila za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova. Donijeta je odluka da se raspiše javni oglas za popunjavanje tri sudijska mjesta u višim sudovima”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Temeljni udar na državu

Eksplodirala bomba u Budvi, postavljena pored bankomata

Tuča na autu putu, mladići se pesničili i jurili po promjetnoj saobraćajnici

Podgoričanka uhapšena nakon krađe vozila