Izvor: Dnevne novine

U Vrhovnom sudu ostalo samo šest sudija

Zbog ''prinudnog'' penzionisanja sudija koje ispunjavaju uslov za odlazak u starosnu penziju, Vrhovni sud umjesto sa 18 sudija, koliko je predviđeno, funkcioniše sa svega šest. Zbog te činjenice ne može se održati ni Opšta sjednica Vrhovnog suda, a time ni izabrati član Komisije za etički kodeks sudija, čime je došlo do očekivanog paralisanja ove grane pravosuđa.
U Vrhovnom sudu ostalo samo šest sudija

Ilustracija

Naime, na radnom sastanku Komisije za etički kodeks sudija, održanom u ponedjeljak, konstatovano je da nema zakonskih uslova za rad dok se ne izabere član Komisije iz reda sudija. Dušanki Radović, sudiji Vrhovnog suda Crne Gore, a članici Komisije za etički kodeks iz reda sudija, 3. avgusta konstatovan je prestanak sudijske funkcije. Njenu poziciju, međutim, nije moguće popuniti jer je zakonom predviđeno da člana Komisije iz reda sudija bira Proširena sjednica Vrhovnog suda.

Podsjećamo da je Zakonom o sudovima propisano da Proširenu sjednicu Vrhovnog suda čini Opšta sjednica Vrhovnog suda i predsjednici Apelacionog suda, Upravnog suda, Privrednog suda i viših sudova, dok je članom 38 istog Zakona propisano da Opšta sjednica Vrhovnog suda odlučuje ako je prisutno više od polovine sudija Vrhovnog suda, a odluke donosi većinom glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda.

“Imajući u vidu navedeno, pri činjenici da u Vrhovnom sudu Crne Gore trenutno radi šest sudija uključujući v.d. predsjednice, a Odlukom o broju sudija je određeno da u Vrhovnom sudu Crne Gore radi predsjednik i 18 sudija, dok se ne steknu uslovi za popunjavanje slobodnih sudijskih mjesta u tom sudu, Proširena sjednica ne može da zasijeda niti da predlaže člana Komisije iz reda sudija, koji predlog je potrebno verifikovati na Konferenciji sudija”, navodi se u zaključku radnog sastanka Komisije za etički kodeks.

Podsjećamo, Sudski savjet je na sjednici od 3. avgusta, za vrijeme godišnjih odmora, konstatovao prestanak sudijske funkcije za 23 sudija koji ispunjavaju uslove za penziju.

Penzionisanje sudija izvršeno je na osnovu člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim osiguranik stiče pravo nastarosnu penziju kad navrši66 godina života(muškarac), odnosno64 godine života (žena). Međutim, ta norma je problematizovana pred Ustavnim sudom, na čiju se odluku čeka.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

HRA predstavila programe rada kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Odluka Vlade: Ovo su novi državni sekretari

Još nije kvalifikovano djelo navodne piramidalne prevare preko platforme “Cheil Wordwide”, RADONJIĆ ZA STANDARD: Tužiteljka utvrđuje osnov sumnje

Popis na časnu riječ Koče Đurišića

Kusovac: Šćekić da prijavi tužilaštvu ako je nestao novac za borbu protiv koronavirusa, a ne da tvituje politikantske floskule