UDAR NA KRIMINAL: Spriječeno 13 ubistava – osujećeno djelovanje klanova, uhapšeno 25 osoba

U Crnoj Gori trenutno djeluje 11 organizovanih kriminalnih grupa. Njihov glavni posao je krijumčarenja droga, pranje novca i zelenašenje. Vodeći među njima su kavački i škaljarski, u čijem sukobu za pet godina je stradalo oko 50 oosba. Međutim, primjećeno je da je oslabilo njihovo djelovanje u poslednje vrijeme. Policija sprovodi brojne preventivne istrage i akcije, kojima je tako od početka godine do decembra spriječeno 13 likvidacija koje su planiralie kriminalne organizacije iz naše zemlje. A prema starim evidencijama policije od 2015. do 2019. spriječeno je 39 ubistava.
UDAR NA KRIMINAL: Spriječeno 13 ubistava – osujećeno djelovanje klanova, uhapšeno 25 osoba

M.D. je juče, u mjestu Crni vrh, pištoljem prijetio jednoj osobi, a od oba lica su prikupljena obavještenja na zapisnik, nakon čega je osumnjičeni uhapšen

Time je osujećen plan djelovanja klanova, čija ubistva su označena kao jedna od najbrutalnijih dešavanja u podzemlju Evrope. Surovost i odlučnost da se meta liši života, najbolje opisuje i način izvršenja ovih krivičnih djela koje potpisuju kotorski klanovi u “saradnji” sa drugim kriminalnim grupama kako domaćim, tako i iz regiona.

POZNAT IDENTITET OSAM META

“Od početka godine do prvog decembra, u 13 slučajeva spriječeno je izvršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela, koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama”, saopšteno je za Standard u odgovoru iz Uprave policije.

Od ovoga broja, kako navode, u osam slučajeva spriječeno je ubistvo potencijalnih meta poznatog identiteta.

“Dok u pet slučajeva, u trenutnoj fazi postupka, postoje operativna saznanja ali ne i dovoljno dokaza za otkrivanje identiteta potencijalnih meta. Takođe, u još dva slučaja procesuirani su članovi kriminalnih organizacija koje su imale za cilj vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na teritoriji Crne Gore, a pronađena je i oduzeta značajna količina oružja koje je bilo namijenjeno za vršenje ovih krivičnih djela, što se može dovesti u vezu sa spriječenim izvršenjima teških krivičnih djela protiv života i tijela na štetu članova suprotstavljenih kriminalnih grupa”, preciziraju iz Uprave policije.

Ukupno su u svim ovim slučajevima procesuirane su 34 osobe, od kojih je 25 uhapšeno.

“Osim toga, spriječena je još jedno izvršenje krivičnog djela protiv života i tijela koje se ne dovodi u vezu sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa”, dodaju iz policije u odgovoru za Standard.

OD 2015. DO 2019. SPRIJEČENO 39 UBISTAVA

U Periodu od 2015. godine kada i počinje da bukti sukob kriminalnih klanova pa do 2019., prema ranijim podacima policije, spriječeno je više od 39 ubistava. Tako je:

2015. godine spriječeno pet likvidacija

2016. godine spriječena jedna likvidacija

-2017. godine spriječenao sedam likvidacija

-2018. godine spriječena 21 likvidacija

-2019. godine ( za prvih šest mjeseci) spriječeno pet likvidacija

SMANJENO DJELOVANJE KRIMINALNIH GRUPA

U odnosu na posljednjih pet godina, u 2020. godini je, statistički gledano prema evidenciji policije, smanjeno djelovanje kriminalnih grupa na teritoriji Crne Gore.

Krivičnih djela ubistvo nastalih kao posljedica sukoba dvije organizovane kriminalne grupe iz Kotora u 2015. godini bilo je šest. Njih pet izvršeno je u Crnoj Gori, dok je jedno krivično djelo izvršeno u Republici Srbiji.

Tokom 2016. godine registrovano je 20 ubistava nastalih kao posljedica sukoba ove dvije organizovane kriminalne grupe.

2017. godini registrovano je 12 ovih krivičnih djela nastalih kao posljedica sukoba dvije kotorske organizovane kriminalne grupe, od kojih je 11 izvršeno u Crnoj Gori, dok je jedno krivično djelo izvršeno u Republici Srbiji.

Tokom 2018. godine registrovano je njih sedam. Od toga šest izvršeno je u Crnoj Gori, a jedno krivično djelo u Austriji.

Devet ubistava nastalih kao posljedica sukoba dvije kotorske organizovane kriminalne grupe registrovano je u 2019. godini.

Tokom ove, 2020. godine, registrovano je osam ovakvih krivičnih djela, od kojih su četiri izvršena su u Crnoj Gori, dva krivična djela u Grčkoj, jedno krivično djelo u Ukrajini i jedno krivično djelo u Španiji.

U RATU KLANOVA STRADALO 50 OSOBA

Kotorom je do 2014. godine vladao samo jedan kriminalni klan, ali je zbog nestanka 200 kila kokaina u Valensiji došlo do podjele na škaljarce i kavčane.

Od 2015. do kraja 2017. godine likvidirane su 24 osobe, a prošle godine izvršeno je šest ubistava koja su naručili ti klanovi. Među ubijenima ima i onih koji se nisu bavili kriminalnim radnjama, ali su po raznim osnovama bili bliski sa onima koje je policija označila kao članove tih kotorskih kriminalnih klanova. Ubistva sa potpisonm ovih kriminalnih organizacija su nastvaljena i sve do ove godine.

Željka Bojanić

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DRECUN ZA STANDARD: Zbog asimetrije u odnosima SNP-a i ostatka vlade može stradati Budžet, javni dug i Evropa sad

(Video) Miloš Medenica saslušan u SDT-u, određeno mu zadržavanje do 72 sata

Zeta: Otac ranio sina pa se predao policiji

Klub poslanika DPS: Senzacionalistički izvještaji o finansiranju pojedinih sportskih klubova, pokušaj nanošenja štete istaknutim sportskim radnicima