UP za Standard: Kriminalci “mirovali” u doba korone, kršenje mjera NKT povećalo stopu prekršaja za 40 odsto

Pandemija korona virusa u našoj zemlji, donijela je i pune ruke posla policiji, čiji su službenici danonoćno morali da nadgledaju građane i prate da li se poštuju propisi i naredbe koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo u cilju sprječavanja širenja opasne zaraze. Tako se u Crnoj Gori tokom marta mjeseca, obim kriminaliteta drastično povećao, a samo u poređenju sa februarom, registrovanih krivičnih djela bilo je čak 41,5 odsto više.
UP za Standard: Kriminalci “mirovali” u doba korone, kršenje mjera NKT povećalo stopu prekršaja za 40 odsto

Ilustracija

Ipak, iako u procentima to zvuči strašno, treba napomenuti da je povećanje obima kriminaliteta  najviše uzrokovano upravo kršenjem naredbi NKT-a.

“U toku marta 2020. godine policija je u Crnoj Gori registrovala 579 krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti. U odnosu na prethodni mjesec bilježi se rast obima registrovanog kriminaliteta za 41,5%. Povećanje obima kriminaliteta je uzrokovano velikim brojem krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti registrovanih u uslovima sprovođenja naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela Vlade Crne Gore u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja Covid-19”, saopštili su za portal Standard iz Uprave policije.

Sa druge strane, kada bi se izuzela krivična djela koja se tiču kršenja naredbi NKT-a, obim kriminala bi ustvari bio manji.

“Kada bi situacija bila takva da ovih krivičnih djela nema, obim kriminala bi bio manji za 1,7% u odnosu na prethodni mjesec”, ističu iz UP.

Kontrola vozača zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima, foto: Filip Filipović

Najviše krivičnih djela uzokovana nepostupanjem po zdravstvenim propisima za suzbijanje COVID-19

Na teritoriji Crne Gore, tokom marta mjeseca, zabilježeno je ukupno 579 krivičnih djela, u oblasti opšteg kriminala se bilježi 445 krivičnih djela, a u oblasti privrednog kriminala njih 134. Najbrojnija krivična djela uzrokovana  su nepostupanjem po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti – korona virusa. Registrovana su u uslovima sprovođenja naredbi NKT-a povodom pandemije i, kako ističu iz UP, uzrokovala su porast obima ukupno registrovanog kriminala u martu.

“U okviru opšteg kriminaliteta registrovana su: 22 krivična djela protiv života i tijela, jedno krivično djelo protiv polne slobode, 82 krivična djela u oblasti imovinskog kriminala, 23 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, 177 krivičnih djela protiv zdravlja ljudi – krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, 33 krivična djela u oblasti zloupotreba opojnih droga, te i 22 krivična djela u vezi bezbjednosti saobraćaja na putevima”, podaci su Uprave policije.

Takođe, prema dnevnim informacijama iz policije, moglo se vidjeti da su građani najviše kršili naredbe:  zabrana izlaska od 19.00 do 05.00 časova, zabrana prevoza više od dva lica u vozilu, zabrani prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu…, ali bilo je i onih koji su krivičnu prijavu “zaradili” otvaranjem ugostiteljskih objekata uprkos zabrani.

Policija patrolira za vrijeme zabrane kretanja, foto: Filip Filipović

CB Podgorica sa najviše registrovanih krivičnih djela, Pljevlja najmanje

Gledajući po opštinama, najveći broj krivičnih djela je registrovan na teritoriji koje svojom nadležnošću obuhvata Centar bezbjednosti Podgorica (osim Podgorice, obuhvata i Kolašin, Cetinje i Danilovgrad), a to je 249 krivičnih djela, gdje se bilježi 43 odsto ukupne problematike.

“Potom slijede Centar bezbjednosti Herceg Novi sa 73 (12,6%), Centar bezbjednosti Bar (nadležnošću  obuhvata i Ulcinj) gdje je zabilježeno 67 (11,5%) registrovanih krivičnih djela. Zatim,  CB Nikšić  (obuhvata stanice policije Šavnik i Plužine) sa 58 (10%), CB Berane (obuhvata i odjeljenja bezbjednosti Plavn i Rožaje  kao i stanice policija Andrijevicu i Petnjicu) sa 46 (7,9%) krivičnih djela, CB  Budva sa 38 (6,5%), CB Bijelo Polje (nadležnošću obuhvata i Mojkovac) gdje imamo 29 (5%) registrovanih krivičnih djela, te i CB Pljevlja, koji obuhvata i Žabljak, sa 19 (3,2%) registrovanih krivičnih djela”, podaci su Uprave policije.

Za vrijeme zabrane kretanja, vozači mogli da se kreću samo uz potvrdu, foto: Filip Filipović

Od marta procesuirano 555 osoba

Nadležnim tužilaštvima je zbog krivičnih djela koja su izvršena od početka marta procesuirano 555 fizičkih i 28 pravnih lica.

“Od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela od početka marta, 124 su u trenutku izvršenja bila sa nepoznatim izvršiocem, od kojih su operativnim i drugim angažovanjem rasvijetljena 92 krivična djela ili 74,2%.  Rasvijetljeno je i  11 krivičnih djela registrovanih u prethodnom periodu. Pored toga, rasvijetljeno je i još šest krivičnih djela u vezi sa požarima, eksplozijama i havarijama koja su u izvještajnom mjesecu naknadno kvalifikovana od strane nadležnih tužilaca”, navode iz UP.

Takođe, od početka marta mjeseca , krivičnim prijavama su obuhvaćena 24 maloljetna lica odnosno 4,3 odsto ukupnog broja izvršilaca krivičnih djela.

“U odnosu na prethodni mjesec, kada je  registrovan 31 maloljetni izvršilac ili 10,4% u ukupnom broju izvršilaca, učešće maloljetnih lica u vršenju krivičnih djela je smanjeno.  Takođe, u odnosu na prethodni mjesec smanjen je i broj krivičnih djela počinjenih od strane maloljetnih lica, i to za 7,7%”, zaključuju u UP.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZ POLICIJE ZA STANDARD: U CG djeluje 11 klanova, opasnost prijeti i od vjerskog radikalizma i sajber kriminala

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Suzbijanje naroda i druge priče

Nikolić: Današnji performans sa trobojkama potvrđuje da je “srpski svet” ideologija i dvije trećine vlasti u Crnoj Gori

Crnoj Gori oduzeli evropske funkcije

Tužilac traži 3.000 eura kazne za Lakićević Đuranović i da joj se zabrani da bude profesorica