Pres SDT-a i Uprave policije, Vukčević: Uhapšen Slobodan Peković osumnjičen za ratne zločine

Pres SDT-a i Uprave policije, Vukčević: Uhapšen Slobodan Peković osumnjičen za ratne zločine

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je na današnjoj pres konferenciji saopštila da je u toku podizanje optužnice protiv Slobodana Pekovića za koga se sumnja da je izvršio krivično djelo ratni zločin na teritoriji Bosne i Hercegovine 90-ih godina.

Ona je kazala da je iniciran postupak preduzimanja, odnosno ustupanja predmeta nadležnim pravosudnim organima Crne Gore.

– Spisi predmeta Suda BiH u okviru kojih se nalaze i spisi predmeta Tužilaštva te zemlje dostavljeni su Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gor – kazala je ona.

 Iz spisa predmeta, sprovedene istrage, kako kaže, proizilazi osnovana sumnja da je S.P. izvršio krivično djelo ratni zločin.

– P. (Ć). S je u periodu od juna do kraja septembra 1992. godine na području opštine Foča BiH, za vrijeme oružanih sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH,  kao pripadnik vojske Rebublike Srpske, prema licima koja neposredno nijesu učestvovala u neprijatečljstvima, civilnom bošnjačkom stanovništvu nije postupao po svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnomv porijeklu,vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva i silovanja civilnog bošnjačkog stanovništva- navela je Vukčević.

Slobodan Peković (51) iz Plužina, nastanjen u Danilovgradu, uhapšen je prije dva dana zbog sumnje da je počinio ratni zločin tokom rata u Bosni i Hercegovini početkom 90-ih.

Specijalni državni tužilac Miroslav Turković je, povodom otkrivanja laboratorie za proizvodnju marihuane u Baru, rekao da postoji sumnja da je B.L. postao pripadnik kriminalne organizacije, a da je sa organizatorima kriminalne organizacije izvršilo novo krivično djelo.

On je pripadnik kriminalne grupe Stefana Đukića i Tuzovića koja je planirala likvidacije tužilaca i policajaca i prebijanje sutkinje Biljane Uskoković.

Policija je prošle sedmice uhapsila D.D. (27) iz Kotora, koji se nalazio u bjekstvu, i B.L. (28) iz Podgorice nakon što su izvršili pretres na više lokacija u Podgorici i Baru, gdje su otkrili laboratoriju za proizvodnju marihuane.

“D.D. je lišen slobode u Baru, u kući u kojoj se nalazila laboratorija za proizvodnju opojne droge marihuana, a on se potraživao zbog sumnje da je kao pripadnik kriminalne organizacije bio angažovan za vršenje više krivičnih djela i to fizičke napade i nanošenje teških tjelesnih povreda na štetu sudija Višeg suda u Podgorici, a u vezi sa vršenjem službene dužnosti – kako bi oni bili onemogućeni da obavljaju sudijsku funkciju u predmetima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije kojoj D.D. pripada”, saopšteno je tada iz Uprave policije.

Turković je danas saopštio da je L.B. određen pritvor.

On je istakao da su prikupljeni dokazi koji opravdaju proširenje istrage koje obuhvata i ovu osobu.

“Policijski službenici su, uz nadzor i rukovođenjem SDT-a, identifikovali objekte u kojima se uzgajala marihuana u Baru, nakon čega je izvršen pretres. Pronađena je laboratorija koja je služila proizvodnji marihuane, a radi sticanja dobiti za potrebe kriminalne organizacije”, rekao Šoškić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SDT pokrenulo postupak protiv Belivuka i Miljkovića zbog ubistva Spahića i Hodžića u Spužu

IZ POLICIJE ZA STANDARD: U CG djeluje 11 klanova, opasnost prijeti i od vjerskog radikalizma i sajber kriminala

Za Apelacioni sud nema dokaza da je bilo pokušaja terorizma

Upravni sud godinu završio sa 8.505 neriješenih predmeta

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Recept za puslice koje uvijek uspijevaju

VLADA OPET BEZ KONSENZUSA: Nakon samo dva dana, dio ministara želi smjenu Petričević, još se ne zna šta je “grijeh” Damjanovića

Vuković o budućem šetalištu uz Moraču: Biće to istinski ukras našeg grada

Raspisan tender za izgradnju žičare „Hajla i Štedim“ u Rožajama