Milošević: Iz policije Srbije nam rečeno da oni nijesu tražili ukidanje zabrane, Abazović: Grupa Belivuka dolazila u CG i kada je važila zabrana

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je na vanrednoj pres konfereniciji kazao da je grupa oko Belivuka dolazila u Crnu Goru i kada je važila zabrana, i da su tada počinili monstruozna krivična djela.
Milošević: Iz policije Srbije nam rečeno da oni nijesu tražili ukidanje zabrane,  Abazović: Grupa Belivuka dolazila u CG i kada je važila zabrana

Abazović je istakao da je protivzakonito da menadžment UP na jedan poziv iz Srbije ukida zabranu Belivuku i Miljkoviću, dok Crna Gora od Srbije na sve načine traži Svetozara Marovića.

“To je protivzakonito. Podnijeli smo određene procedure prema svima. Specijalni državni tužilac imao je i prijavu ranije, nije učinio ništa. Pohvalio bih Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici koje je reagovalo. Sada je vrlo jasno ko je naredio skidanje zabrane, došli smo do dva imena (Enis) Baković i (Zoran) Lazović. Što se tiče drugih službenika, niko nije imao sumnju da su imali ingerencije da to urade bez dozvole svojih šefova. Pozivamo sve ljude koji rade u Upravi policije da budu hrabri, da istaknu ono što je važno, kako bi se svaka tema razobličila”, rekao je Abazović.

Pitao je kako je moguće da je specijalni državni tužilac preuzme predmet u rekordnom roku od podgoričkog ODT.

“Radi se o ljudima koji, ako se bude utvrđivala istina, mogu da dođu do značajnih problema sa zakonom. Dio parlamentarne većine koja neće promjene u tužilaštvo mora da zna da na posredan način utiče da se kriminalne organizacije ne suoče sa zakonom. Sa ovakvom tužilačkom organizacijom ne možemo da riješimo najveće slučajeve u Crnoj Gori”, ocijenio je Abazović.

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević je rekao da je prije desetak dana internom kontrolom utvrđeno ko je skinuo zabranu ulaska Belivuku i Miljkoviću.

Prema njegovim riječima od direktora Policije Srbije je dobio zvaničan odgovor da oni nijesu tražili ukidanje zabrane, i da su pokrenuli postupak da to utvrde.

“U noći kada je pokrenut postupak i kada su određena lica privedena, negdje poslije ponoći je rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica vršila je pritisak na postupajućeg tužioca… Upućen je poziv, naređeno mu je kako da postupa, postupajući tužilac je to odbio”, rekao je Milošević.

On je rekao da to ne može da uradi kolegijum, pojedinac, niti zahtjev druge države.

“Postoji jasna procedura kako može da se skine i stavi zabrana ulaska. Da bi se nekome bila skinuta zabrana, jedino može ako se pojedinac žali u upravnom postupku. Dobili smo info da MUP nije vodio takav postupak, kako bi se Belivuku i Miljkoviću skinule zabrane. Jasno je da je to gospodin Baković uradio usmeno, što je klasičan momenat zloupotrebe službenog položaja”, istakao je Milošević.

Podsjetio je da je glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić rekao u jednoj televizijskoj emisiji rekao da su organi Srbije tražili da se skine zabrana, da bi bio praćen, nakon čega je provjerio tu informaciju sa direktorom Uprave policije Srbije i dobio informaciju da to nije tačno, da takav zahtjev nikad nije upućen.

“Zloupotrebljen je službeni položaj. Zabrana je skinuta suprotno pravnim procesima”, istakao je Milošević.

Državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić rekao je da se novi Tužilački savjet mora izabrati što prije, jer je ovo prevršilo svaku mjeru.

“Ovaj slučaj mora da doživi svoj pravosudni epilog i poziv svim poštenim policajcima koji su svojom voljom ili protiv nje učestvovali u određenim kriminalnim procesima. Biće zaštićeni u mjeri u kojoj možemo da ih zaštitimo”, naveo je Miljanić.

Sekulović je rekao da nije bilo konkretnih opstrukcija, ali da je bilo različitih stavova prema ovom slučaju.

Na pitanje zbog čega unutrašnja kontrola nije radila ranije, kazao je da su počeli prije nekoliko mjeseci, kada su saznali određene informacije iz medija.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da treba neko da odgovara jer nije ranije pokrenut postupak kazao je: “O tom potom”.

Abazović je ocijenio da bi rezultati bili 50 puta bolji da imaju nov Tužilački savjet.

Sekulović je rekao da niko neće biti zaštićen i privilegovan, a da od MUP-a naprave lokomotivu evropskih integracija.

Podsjećamo, policijski službenici Aleksandar Bošković i Saša Đurović nakon što su privedeni, biće pušteni na slobodu jer je ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz SDT-a.

Oni su, privedeni zbog sumnje da su Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću ukinuli zabranu ulaska u Crnu Goru.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Abazović: Ako se smijeni Sekulović oboriću Vladu, biće i novi premijer, državnog udara na Cetinju nije bilo

Desničari prolaze bezbjednosne provjere u Vojsci i Policiji Srbije

Abazović: Potrebno prvo izabrati Tužilački savjet, pa sve ostalo

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(VIDEO) Prilog TV Prva izazvao burne reakcije: Crtaju nam mete jer su na terasama okačene crnogorske zastave

Kesić: Crnu Goru sam zavolio zbog duha ovdašnjih judi

VUJOVIĆ ZA STANDARD: Vlasti je potrebna anestezirana masa, hipnotisana rijalitijima, koja nema veće želje od života od pakle cigara i dvije limenke piva

Konjević: Abazović na sastanku o Otvorenom Balkanu ne smije preuzeti bilo kakve obaveze u ime države