Vlada utvrdila amandmane: Imovina da se oduzima i prije potvđivanja optužnice

Na današnjoj sjednici Vlade utvrđeni su amandmani na Prijedlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom a kojima se otvara mogućnost da se imovina oduzima i prije potvrđivanja optužnice.
Vlada utvrdila amandmane: Imovina da se oduzima i prije potvđivanja optužnice

Imajući u vidu da naredbu o sprovođenju istrage donosi državni tužilac kad ocijeni da navodi u krivičnoj prijavi i prilozi uz krivičnu prijavu ukazuju da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni učinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, donošenje naredbe o sprovođenju istrage je dovoljan osnov za pokretanje postupka za trajno oduzimanje imovinske koristi, budući da krivični postupak počinje donošenjem naredbe o sprovođenju istrage – kazali su iz Vlade.

Prema njihovim navodima, u definisanju ove odredbe pošlo se od činjenice da je naredba prvi akt kojim se potvrđuje osnovana sumnja u odnosu na neko lice, te da se dokazi uglavnom prikupljaju u periodu koji su prethodili, ili odmah po njenom donošenju, pri čemu se stepen osnovanosti sumnje u malom procentu pomjera do trenutka podnošenja optužnice.

– Na ovo jasno ukazuje praksa, jer je zanemarljiv procenat obustava postupka nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage. U diskusiji je naglašeno da se na ovaj način uskraćuju resursi organizovanom kriminalu za dalje vršenje najtežih krivičnih djela, a stvaraju uslovi za efikasno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – zaključili su iz Vlade.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Vrhovni sud kritikovao Zakon o oduzimanju imovine

Uprkos dobroj namjeri dosta razloga za brigu

KOVAČ: Za najteža djela imovina će se oduzimati i bez pravosnažne presude

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Od Abazovićeve odbrane Sinjajevine do Adžićeve vojne vježbe

Za opuštenu trgovinu, najpovoljnije cijene – Voli cijene

PROVOKACIJA: Novosadska policija traži da crnogorski Konzulat u Sremskim Karlovcima istakne srpsku zastavu?!

SLUČAJ BRANKA BOŠKOVIĆA: Osam mjeseci utvrđuju ima li sukoba interesa u izboru predsjednika Savjeta AEM