Izvor: pobjeda

Vukotić tražio Čilija da sklopi bombu i “derne” Zvicera i Kašćelana

Kotoranin Jovan Vukotić je od Emila Tuzovića tražio je da za posao sklapanja bombe (šerpe) angažuje izvjesnog Čilija kako bi istovremeno bili ubijeni Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.
Vukotić tražio Čilija da sklopi bombu i “derne” Zvicera i Kašćelana

 To se navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva kao dokaz „skinut“ sa Skaj aplikacije, a koji su dostavile inostrane službe crnogorskim istražiteljima, piše Pobjeda.

“Ako dvojicu „derne“, 4 će se dati”, navodi se u poruci koju je Vukotić poslao preko kriptovanog telefona i Skaj aplikacije Emilu Tuzoviću.

U dokaznoj građi našli su se transkripti komunikacija preko Skaj aplikacije gdje, između ostalog, odbjegli vođa škaljarskog klana nudi 4.000.000 eura za ubistvo vođa suprotsavljene grupe Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Vukotić pojašnjava da, ukoliko se ubije jedan od vođa kavačkog klana – nagrada je dva miliona eura.

Tuzović je po nalogu Vukotića za posao ubistva Kašćelana i Zvicera angažavao za sada neidentifikovane osobe koje je smjestio u zgradi u izgradnji u Kotoru.

Preko poruka u Skaj aplikaciji, Tuzović je od angažovanih ubica tražio da Kašćelana ubiju na izlazu iz tunela Vrmac kada bude išao prema gradu.

Prema planu ove grupe, Kašćelan je trebao da bude ubijen tako što bi eksplozivna naprava velike razorne moći sa magnetima ubica sa motora u pokretu zakačio na krov vozila u kojem bi bio Kašćelan.

Iz komunikacija od 9. do 30. decembra 2020. godine, koje je Vukotić ostvarivao sa pripadnicima svoje grupe, vidi se da su pratili Slobodana Kašćelana, snimali teren kojim se kretao.

U optužbnici se pored detalja i dokaza za plan ubistva Kašćelana u Kotoru navodi i da ovo djelo nikada nije pokušano.

Prema navodima optužnice, uslijedio je plan prema kojem je Kašćelan po već osmišljeno scenariju trebao da bude ubijen u Podgorici, krajem januara prošle godine, prilikom dolaska na suđenje u podgorički Viši sud.

Međutim, i ovog puta organizatori su od svog nauma odustali nakon što su dobili informaciju da se suđenje Kašćelanu odlaže.

Kontrola optužnice prema kojoj se Vukotić tereti da je sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju radi ubistva pripadnika i čelnika suprotstavljenog kavačkog klana zakazana je za 13. jun.

Pored Vukotića, na najnovijoj optužnici SDT-a su pripadnici ove grupe – Nikšićanin Jovan Mrvaljević, kao i Vladan Mijušković koji se nalazi u bjekstvu.

Veći dio članova ove grupe uhapšen je ranije, a prema podacima koje je tada prikupilo SDT Janko Vukadinović je označen kao vođa i optužen da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana, ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Međutim, nakon kontrole dokaza SDT-a Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovićeve grupe, optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić, nijesu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično djelo pravosnažno obustavljen postupak.

U međuvremenu, strane partnerske službe dostavile su crnogorskim istražiteljima nove dokaze – transkripte razgovora sa Skaj aplikacije koji su razotkrili su i druge „igrače“ u ovoj kriminalnoj organizaciji – Vukotića, Mijuškovića, Mrvaljevića, ali i donedavnog policijskog funkcionera Dalibora Medojevića koji je uhapšen početkom marta od kada se nalazi u pritvoru.

Prema stavu SDT-a Jovan Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mjestu i načinu ubistava, obezbjeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i eksplozivne naprave koji su trebali biti korišteni u pripremama ubistava.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Svečlja optužuje Vučića za pokušaj aneksije, tvrdi da su pripreme izvođene kod R...

Adžić: Spremni smo za vanredne izbore, do njih će sigurno doći

Instrumental koji smanjuje anksioznost za 60 odsto

Hodža: Današnje hapšenje na Jarinju povezano sa događajima u Banjskoj