test

Ana Medigović za Standard: Svi zajedno, u kontinuitetu gradimo kulturno-umjetničku scenu Podgorice

Standard

03/02/2022

07:55

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice je izuzetno složenu godinu zaključio uspješnom realizacijom gotovo svih manifestacija i programa planiranih godišnjim programom rada. Nastavićemo sa dobrom praksom organizovanja predstava za djecu, radionica, mini koncerata na javnim površinama našeg grada. Na taj način kulturu ćemo učiniti dostupnijom i bližom građanima Podgorice, što je jedna od osnovnih misija i smjernica kulturne politike Grada, kazala je za Standard Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović.

Kako biste sumirali godinu za nama, kada je riječ o radu i programima Sekretarijata za kulturu? Možemo li pričati u brojkama i da li ste ostvarili željeni cilj?

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice je izuzetno složenu godinu zaključio uspješnom realizacijom gotovo svih manifestacija i programa planiranih godišnjim programom rada. Posebno zadovoljstvo predstavlja što smo realizovali nove manifestacije Sekretarijata – Dani Dragana Radulovića i mjesec savremene umjetnosti realizacijom retrospektivne izložbe Mikrokozmi Ilije Šoškića sa brojnim pratećim programima u periodu od 15. maja do 15. juna. Veliki prostor u ovoj godini posvećen je kreativnim mladim pojedincima i organizacijama iz oblasti kulture, pa su isti, kroz realizaciju sadržaja prepoznatljivih manifestacija Sekretarijata (Podgoričko kulturno ljeto, Internacionalni sajam knjiga, DEUS) i pojedinačnih programa, imali priliku da predstave svoje kulturno stvaralaštvo.

Uz podršku Sekretarijata realizovani festivali: Underhill, FIAT,  Džada Fest, Avi Fest, i veliki broj  individualnih i kolektivnih programa koji smo  pomogli  finansijski i logistički. Kulturna djelatnost takođe u promijenjenim uslovima realizacije nastavila je da se obavlja u pet ustanova kulture čiji je osnivač Glavni grad. Tradicija ustanova kulture na teritoriji Podgorice traje duže od vijeka pa je prošle godine Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” obilježila 140 godina od osnivanja Čitaonice, Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” 55 godina rada, a Gradsko pozorište Podgorica je krajem decembra proslavilo 70 godina postojanja.                     

Svi zajedno, u kontinuitetu gradimo kulturno-umjetničku scenu Podgorice manifestacijama koje doprinose jačanju identiteta mjesta, razvijanju lokalnog ponosa, kreativnom korišćenju prostora sa ciljem formiranja savremenog gradskog narativa zasnovanog, kako na lokalnim kreativnim izrazima, tako i saradnji sa međunarodnim partnerima.

DEUS 2021. je za nama. Koliko ste zadovoljni posjećenošću? Da li Vam je korona i u kojoj mjeri ponovo pomrsila konce?

DEUS je tradicionalna manifestacija koju je ustanovila Opština Podgorica 1993. godine, u teškim vremenima za region kao tačku susreta i razmjene stvaralaca nekadašnje Jugoslavije. Od tada pa do danas, DEUS se razvijao i mijenjao u skladu sa savremenim tokovima umjetničke scene. Prethodnih godina, internacionalni karakter manifestacije dolazi u prvi plan i podgoričkoj  i crnogorskoj publici predstavljamo aktuelnu scenu regiona i Evrope. O važnosti i aktuelnosti izložbi uokviru DEUS-a Deus ex machina, Novi Kolektivizam svjedočili su natpisi i osvrti domaćih i inostranih medija.

Uprkos koroni uspjeli smo da tokom decembra mjeseca u okviru DEUS-a izvedemo više od 50 kulturno-umjetničkih programa. Tradicionalna manifestacija započeta je u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u čast obilježavanja 140 godina od postojanja Čitaonice. Prezentovali smo podgoričkoj publici regionalna pozorišna ostvarenja, gostovanje izložbe socijalističkih spomenika slovenačkih kustosa, veliki broj važnih književnih promocija. Kao što je i ranije navedeno, manifestacije i programi koje smo realizovali bili su u znaku promocije mladih i manje afirmisanih, a izuzetno talentovanih podgoričkih i crnogorskih umjetnika.

Kada startujete sa novim programima i što će biti u fokusu Sekretarijata ove godine, osim već poznatih Festivala? 

Već početkom februara ćemo u zavisnosti od epidemiološke situacije i važećih mjera krenuti sa realizacijom planiranih aktivnosti, za početak u saradnji sa Kancelarijom za mlade planiramo organizovati dvodnevni edukativni program na temu “Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost  Street Art-a u Podgorici”. Nastavićemo sa dobrom praksom organizovanja predstava za djecu, radionica, mini koncerata na javnim površinama našeg grada. Na taj način kulturu ćemo učiniti dostupnijom i bližom građanima Podgorice, što je jedna od osnovnih misija i smjernica kulturne politike Grada.

Gradonačelnik Ivan Vuković na otvaranju “Dana Dragana Radulovića”

Da li ima prostora za novitete? Možemo li najaviti nešto novo za ovu godinu?

Sekretarijat za kulturu i sport kroz manifestacije koje su dio programskih aktivnosti, Podgoričko kulturno ljeto, Decembarska umjetnička scena-DEUS, Internacionalni sajam knjiga, Dan najboljih, Dani Dragana Radulovića i novi koncept Festivala savremene umjetnosti u kontinuitetu sprovodi ciljeve i prioritete razvoja kulture na teritoriji Glavnog grada. Slijedeći koncepcijsku strategiju razvoja kulture Podgorice, naše manifestacije prezentuju podgoričkoj ali i široj publici likovni, književni, muzički i pozorišni program.

Trenutno smo u finalnim pripremama i tokom februara ćemo raspisati dva konkursa: Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i Konkurs za raspodjelu sredstava za NVO za oblast kulture. Takođe, početkom februara po prvi put ćemo raspisati i regionalni Konkurs za književnu nagradu “Dragan Radulović” za književno djelo nastalo u prethodnoj kalendarskoj godini koja će biti dodjeljena krajem aprila u okviru Manifestacije “Dani Dragana Radulovića”.

Koji su trenutno najveći izazovi sa kojima se suočava Sekretarijat za kulturu? Postoji li možda i finansijska bojazan?

Kao i svim djelatnicima u kulturi najveći izazov poslednje dvije godine je pandemija korona virusa. Svjedoci smo da je ona značajno otežala modele organizacije i međunarodne saradnje, posebno produkciju manifestacija, koncerata, predstava koje se realizuju u prisustvu velikog auditorijuma. Iskreno se nadam da ćemo uskoro izaći iz pandemijske etape naših života nastaviti da stvaramo bogatiji za važno iskustvo nastalo tokom pandemije. Što se finasija tiče, zahvaljući pažljivom planiranju i stabilnom izvoru finasiranja mi u kontinuitetu pružamo institucionalnoj i nezavisnoj kulturnoj sceni finansijsku i logističku pomoć. M.R.

Ostavite komentar

Komentari (0)