“ČETIRI TAČKE DODIRA”: Radovi crnogorskih umjetnica na izložbi u Sarajevu

Nataša Nikčević je napisala u katalogu izložbe da je intencija izložbe ''Četiri tačke dodira'' – papirni pejzaž da otkrije kako umjetnice formatiraju radove kada je papir shvaćen kao osnovna gradivna i konotativna jedinica djela.
“ČETIRI TAČKE DODIRA”: Radovi crnogorskih umjetnica na izložbi u Sarajevu

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

Izložba “Četiri tačke dodira” na kojoj će svoje radove predstaviti tri umjetnice iz Crne Gore Nada Kažić, Ivanka Vana PrelevićKatarina Švabić Merima Ivković iz BiH biće otvorena večeras, u 19 sati, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Nataša Nikčević je napisala u katalogu izložbe da je intencija izložbe “Četiri tačke dodira” – papirni pejzaž da otkrije kako umjetnice formatiraju radove kada je papir shvaćen kao osnovna gradivna i konotativna jedinica djela.

Prema njenim riječima, geometrizacija formi u “Edenskom vrtu IV” Nade Kažić je eksplicitnija nego u drugim radovima ovog ciklusa. Nejednakostranični trougao od recikliranog papira im je gradivna jedinica. Serija radova “Ispod površine” Ivanke Vane Prelević je sofisticiran eksperiment sa papirom kao podlogom i gradivnim materijalom. O prolaznosti je inventivan i poetičan naslov, jer u grafičkom znaku za slovo O krije se krug, idealna slika beskonačnosti i harmonije, čest motiv Katarine Švabić kao što je i prolaznost u ciklusu “Magija kruga”.

Kako piše Nikčević, Merima Ivković u ciklusu radova “Kuća-ograničenje” i kosmos od morfološkog fenomena kuće i fenomenološkog doma kreira eksperimentalne pejzaže inspirisane bosanskom kućom, prevazilazeći klasična ograničenja i stvara jedan novi svijet univerzalan i ličan, vodeći računa o teksturama, formama i materijalima, koristeći fotografije jabuke, spaljene materijale i gužvani papir.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Na Cetinju u avgustu brojne manifestacije, Muzeje u prvoj polovini godine posjetilo oko 13 hiljada turista

Kažić poručio DPS: Kod Đukanovića je svo crnogorstvo stalo u njegov džep

Omaž izložbi zaokreta Petra Lubarde

Moguć realan zastrašujući efekat na novinare

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Predsjedništvo DPS-a: SD treba da bude u vladi; SNP: Ove sedmice sjednica Glavnog odbora

Bastijančić: Neupitna ustavnost i zakonitost odluka Đukanovića o raspisivanju izbora

Uhapšen tužilac iz Kotora Srđa Jovanović, sumnja se da je uništavao dokaze iz predmeta

Đukanović o Maroviću: Ne znam čemu ovaj naknadni bijes, sam je izabrao status bjegunca od pravde iz svoje države