test

Dejan Projkovski: Na kraju se uvijek vratimo Šekspiru i tome da je pozorište igra

Standard

31/01/2022

16:40

Komad Gradskog pozorišta ''Ukroćena goropad'' Vilijama Šekspira, koji je adaptirao i režirao makedonski reditelj Dejan Projkovski, premijerno će biti izveden 5. februara od 20 sati u Velikoj sali KIC-a ''Budo Tomović'', potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ovo je prva predstava koja otvara ovogodišnju sezonu, a činjenica je da je Gradsko pozorište njome u prvi plan izbacilo mladi kadar, kazao je direktor Gradskog Stevan Koprivica

“Prepoznali smo Šekspira kao savremenog dramskog, angažovanog pisca. Ovo jeste pravi izazov za ovu kuću, jer pripada po svim po svim elementima pozorišnog jezika A produkciji. Možda se činiti da je preveliki zalogaj za Gradsko pozorište, ali mi se ne slažemo sa time. Smatramo da je ovo kuća kadra da se produkciono i estetički uhvati ukoštac sa zahtjevnom produkcijom kao što je to bila ‘Ukroćena goropad'”, naglasio je Koprivica.

Koprivica

Odabir da se Šekspir postavi na scenu nakon 20 godina predstavlja sazrijevanje i podizanje ljestvice Gradskog pozorišta i samim tim podizanje ansambla u renomirani teatar, kazao je umjetnički direktor Dušan Kovačević.

“U našem komadu riječ je o muško-ženskim odnosima, borbi žene za svojim postulatima, postojanjima. Nasuprot toga, muškarca koji hoće sve to da prisvoji za sebe”, smatra on. 

Reditelj Dejan Projkovski, istakao je da se na kraju uvijek “vratimo Šekspiru i tome da je pozorište igra”.

“Uvijek kada se vraćamo na Šekspira, vraćamo se na izvor pozorišta. Sve što znamo o pozorištu, nalazi se u njemu. On je najveći pozorišni testament, ali i izazov. ‘Ukroćena goropad’ je u osnovnoj liniji tekst koji govori o tome kako ukrotiti drugoga. Naša predstava otvara univerzalnost u smIslu da je to borba između muških i ženskih polova…Naša ‘Ukroćena goropad’ su putovanje po srcu jer zapravo tražimo odgovore i postavljamo pitanja ne samo o pozorištu, nego i o ljubavi”, pojasnio je makedonski reditelj i dodao:

Projkovski

“Šekspir je čitav univerzum koji sam po sebi sadrži sve odgovore na prošlost, dileme i pitanja sadašnjosti i proročanstva budućnosti. Tekst ‘Ukroćene goropad’ napisan je u doba kasne renesanse, ali udahnjuje našu modernost kroz teme i probleme drame, koje su zapravo sastavni dio i naših života. Komad je danas posebno aktuelan jer se dovodi u pitanje rod. Šekspir nas uvijek vraća na izvor osnovnih principa ljudskog bića”.

Scenografiju za predstavu radi Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostime Katarina Vukčević, dramaturgiju Olga Pango i Dragana Tripković, a scenski pokret i koreografiju Olga Pango.

U predstavi igraju: Lazar Dragojević, Milica Majkić, Pavle Bogojević, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić , Pavle Popović, Stefan Vuković, Božidar Zuber, Goran Slavić, Nemanja Todorović, Vukan Pejović, Lara Dragović i Tatjana Torbica.

Mladi glumci su na konferenciji izrazili zahvalnost na pruženoj šansi, naglasili da je proces rada usljed pandemije bio složen i dug, ali i istakli značaj komada za njihovu karijeru.

“Iako smo mladi, mislim da jesmo dorasli ovom komadu i da smo uradili dobar posao. Igranje Šekspira i njegovih komada jeste najviša privilegija koju glumac može da doživi u pozorištu”, poručila je Lara Dragović.

Reprizno izvođenje zakazano je za 6. februar od 20 sati u Velikoj sali KIC-a. M.R.

Izvor (naslovna fotografija):

Detalj sa pressa, . Gradsko pozorište

Ostavite komentar

Komentari (0)