Dodjela nagrada časopisa Komuna sjutra u Perjaničkom domu na Kruševcu

Dodjela nagrada časopisa Komuna biće održana sjutra (19 časova) u Perjaničkom domu na Kruševcu. Nagrada Komuna uspostavljena je 2015. godine i dodjeljuje se sedmi put.
Dodjela nagrada časopisa Komuna sjutra u Perjaničkom domu na Kruševcu

Godišnja nagrada pripala je Rajku Ceroviću, za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2021, a uručiće mu je Adrijan Vuksanović, ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore, saopštili su iz Komune.

“Rajko Cerović je skoro čitav radni vijek proveo u Televiziji Titograd, gdje je bio autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broj glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga. Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, a dobitnik je i Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo. Jedan je od osnivača časopisa „Ovdje“ i institucija Matice crnogorske , Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika”, podsjećaju iz Komune.


“Čitavog života Rajko Cerović je u prvim redovima intelektualne i kreativne elite koja svojim javnim nastupima govori i piše o istorijskoj svijesti Crnogoraca i budućnosti njenih građana. Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja, ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljedni baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti, koju afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nijesu ćutali kada je bila ugrožena Crna Gora”, dodaje se, između ostalog, u saopštenju.

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete.

“Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, jednoj od najorganizovanijih organizacija u crnogorskom iseljeništvu čije su aktivnosti usmjerene ka očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i upoznavanju javnosti s tradicijom i kulturom Crne Gore.

Dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski, istaknutom publicisti, intelektualcu, koji je osnivač i rukovodilac Instituta za vojnu istoriju Crne Gore koji daje nesumnjiv doprinos afirmaciji crnogorske istorije i kulturne baštine.

I Mustafi Canki, novinaru i publisti koji je u svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i inostranim medijima koji afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore, doprinoseći njenoj promociji i unapređenju, praveći na taj način trajne mostove među ljudima, jezicima i narodima Crne Gore i među njihovim kulturama i različitostima”, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da će njima nagradu uručiti Vatroslav Belan, državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Cerović: Policija od dr Jokmanovića tražila vještačenje, a ne pregled

Rajku Ceroviću Godišnja nagrada “Komune”

Čirgić: Ispada da nije kriv Mićović zbog fašističkih stavova, niti žiri kojem su ti stavovi posred srca, nego Njegoš

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vuković podijelio govor bivšeg glasača opozicije: Ovo što ste uradili od Podgorice svaka vam čast, od mene ćete imati glas

FOTO Emina Čunmuljaj pozirala na Adi Bojani sa lubenicom, fanovi oduševljeni ljepotom supermodela

Dodjela nagrada časopisa Komuna sjutra u Perjaničkom domu na Kruševcu

Nikolić pred djecom tukao trudnu Nerdu više od osam sati