test

Dva igranja komada “Zelena čoja Montenegra” u Gradskom pozorištu

Standard

07/03/2022

17:59

Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima.

Predstava “Zelena čoja Montenegra” koju je, po motivima romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, režirao Nikita Milivojević, biće izvedena 8. i 9. marta u Velikoj sali KIC a “Budo Tomović” sa početkom u 20 časova.

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović/Božidar Zuber, Simo Trebješanin/Pavle Ilić, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Stefan Radonjić, Milorad Damjanović i Ivan Zablaćanski.

“Ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Mome Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o prijateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog kralja, tada knjaza, Nikole Petrovića i turskog visokog oficira, Osman-paše zvanog Sarhoš (pijani). Pozorišno viđenje ‘Zelene čoje Montenegra’ pripada istorijskoj melodrami, u kojoj je ono što se moglo dogoditi važnije od onoga što se zaista dogodilo, u kojoj su emocije važnije od faktografije, čovek od politike i rata. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima”, kazao je dramaturg Stevan Koprivica.

Nikita Milivojević uz režiju potpisuje i adaptaciju i scenografiju, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Aleksandar Srebrić, a scenski pokret je uradila Amalija Benet.

Predstava je rađena u koprodukciji sa JU “Grad Teatar” iz Budve i Beogradskim dramskim pozorištem. M.R.

Ostavite komentar

Komentari (0)