DŽEZ NA FILMU: Dokumentarci o Herbiju Henkoku i Đangu Rajnhartu u Dodestu

U okviru filmskog segmenta manifestacije ''Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori'', tačnije u okviru ciklusa ''Džez na filmu'' 27. i 28. aprila biće prikazana dva filma u sali Dodest, u 20 sati.
DŽEZ NA FILMU: Dokumentarci o Herbiju Henkoku i Đangu Rajnhartu u Dodestu

Za danas je planirana projekcija dokumentarnog filma “Herbie Hancock: Possibilities” o Herbiju Henkoku i njegovoj saradnji u studiju sa desetak izuzetnih pop izvođača, koji istražuju neočekivano, poput džez improvizacija. Film takođe govori o tome kako Henkokov jedinstven pogled na svijet oblikuje kreativno okruženje koje podstiče umjetnike da izađu iz ambijenta lakih očekivanja. Film “Possibilities” prati Herbija preko godinu i po dana dok sarađuje sa muzičkim ikonama Karlosom Santanom, Stingom, Anđelikom Kiđo, Eni Lenoks i Polom Sajmonom, sa mladim superzvijezdama Kristinom Agilerom, Džonom Majerom, Trejem Anastasiom i Džonijem Lengom, kao i sa novajlijama Džos Stoun, Raulom Midonom, Dejmijen Rajs i Lisa Hanigan. Rad sa Henkokom im pruža neočekivane i uzvišene muzičke trenutke. Film takođe stavlja Herbijevo novije djelo u kontekst njegove izvanredne muzičke karijere i uključuje rijetko viđene arhivske snimke sa kvintetom Majlsa Dejvisa (1962), i nikada ranije viđene duete Henkoka i saksofoniste Vejna Šortera koji sviraju za mir u Hirošimi i Nagasakiju (2005) na 60. godišnjicu atomskog bombardovanja u Japanu. Pred projekciju filma “Herbi Henkok: Possibilities”, o Herbiju Henkoku govoriće reditelj Aleksandar Jovanović. Projekcija se realizuje u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici.

Drugog dana, tačnije u četvrtak, 28.aprila prikazaćemo francuski igrani film “Đango” (2017) o životu romsko-francuskog džez gitariste i kompozitora Đanga Rajnharta, koji je režirao Etjen Komar. Film pripada žanru fikcije i drame. Prikazuje jedno poglavlje u muzičarevom životu i potresna je priča o preživljavanju tokom Drugog svejtskog rata. Ovaj film se fokusira na dvije stvari: nevjerovatnu Đangovu muziku i progon Roma pod nacističkim režimom. Kada su Đango (koji je postao poznati evropski ljubitelj džeza i “Gypsy Swinga”) i njegov bend “Hot Quintet” angažovani da naprave turneju i zabavljaju naciste u Njemačkoj, u vrijeme kada su džez, bluz i određeni instrumenti i muzički stilovi bili zabranjeni, Đango odbija da potpiše ugovor i da napravi turneju uz ograničenje stila muzike koju može da izvodi. Zbog toga su, Reda Kateb (Đango) i njegova porodica morali da pobjegnu. Ipak, stalna opasnost, bjekstvo i zvjerstva počinjena nad njegovom porodicom nisu ga mogli natjerati da prestane da svira. Pred projekciju filma “Đango” o Đangu Rajnhartu govoriće muzički pisac
Luka Milošević. Projekcija se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

JUBILEJ JAM-a, Popović za Standard: Podgoričani imaju istančan sluh za muziku i rado dolaze na džez koncerte

JAM 2022: Gordan Spasovski Trio iz Skoplja nastupa u Velikoj sali KIC-a

Film ‘Quo vadis, Aida?’ biće prikazan online, umjesto na obali Crnog jezera

Sastav MING iz Beograda otvara “Mjesec poštovanja džeza”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Blažić: Volio bih da vidim ko može da ospori legalitet Skupštine kad je sazove 41 poslanik

Medenica bila u SDT-u: Potpisala izjavu da nije u stanju da prisustvuje istražnoj radnji

Zaplijenjeni kokain osakatio Šarćev klan: „Zalutalo“ im skoro pola tone

Mejlovi stigli na 41 adresu: Zbog dojava o bombama evakuisane škole u skoro svim gradovima