test

Homen: Klasična muzika duhovno obogaćuje

Standard

11/06/2022

10:16

Klasična muzika duhovno obogaćuje, ona je izlet u mir i zbog toga bi trebalo kroz obrazovanje afirmisati kulturu i učiti mlade da shvate da ta vrsta muzike nije nikakav bauk, već suprotno, ocijenio je gostujući dirigent Robert Homen.

Pod njegovom upravom je održanposlednji koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO) u sezoni 2021/22. na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, a upriličen je u čast istaknutog crnogorskog dirigenta i cijenjenog prijatelja i kolege te institucije Radovana Papovića, koji je iznenada preminuo.

Orkestar je izveo remek-djela klasične muzike iz opusa: Petra I. Čajkovskog “Romeo i Julija”, uvertiru-fantaziju, Kloda Debisija “Prelid za popodne jednog Fauna” i Franca Šuberta “Nedovršenu” simfoniju broj 8 u h-molu.

Homen je, nakon koncerta,rekao je da se spona između njega i orkestra koja je postojala tokom izvođenja „Šeherezade“ na prošlom koncertu održanom u maju, nastavila i na ovom koncertu.  

„Rekao bih da smo prisniji, bliskiji bilo, zajedno smo kreirali cijeli ovaj program. Tako je bilo nabijeno emocijama. Prilaze mi ljudi, kažu da su oduševljeni“, istakao je Homen.

Kazao je da prati rad CSO po medijima i društvenim mrežama, navodeći da je sretan što se orkestar sve više afirmiše i svjestan je svog kvaliteta.

„Moja želja je da taj orkestar ode na neku turneju i da pokaže koliki je njegov kvalitet, da region, a i šire, zna o kakvim ljudima se radi“,  rekao je Homen.

Govoreći o repertoaru koncerta, na kojem su bila djela impresionizma i romantizma, Homen je kazao da je po stilu bilo zahtjevno tehnički odsvirati.

„Počeli smo sa Debisijiem, koji pripada impresionizmu, prelaz sa 19. na 20. vijek. Način na koji on piše muziku, kao da stvara imaginaciju. Kao da ste otišli u drugi svijet i kao da je preteča neke psihodelije. Onda smo imali Čajkovskog, koji je čista emocija, i Šuberta sa mističnom i misterioznom Simfonijom od dva stava. Po meni je napisao tako savršeno da ne znam da bi postajao treći stav koji bi je mogao nadmašiti“, rekao je Homen.

Upitan kako vidi perspektivu klasične muzike na našem prostoru, Homen je rekao da nema pravog identiteta države i afirmacije države bez kulture koja se afirmiše kroz obrazovanje.

„Prije svega, potrebno je odvojiti novac za kulturu, jer je kultura identitet. Ovaj orkestar ima šansu da bude brend države. Jedini je orkestar ovdje i izuzetno je dobar. Kako privući ljude da se traži karta više? Privući ih na način tako što treba obrazovati mlade da shvate da klasična muzika nije neki bauk ni nešto loše. Nego upravo suprotno“, rekao je Homen.

Kazao je da klasična muzika duhovno obogaćuje.

„Ona je momenat u kojem se maknemo od svijeta, relaksiramo se i uđemo u jedan potpuno drugi svijet. To je izlet u mir. Zato bi trebalo ulagati u mlade da od malena počnu slušati klasičnu muziku i da idu na koncerte klasične muzike, da to zavole. A to se dešava samo kvalitetnim obrazovanjem“, smatra Homen.

Umjetnička direktorica MCCG, Mirjana Živković, rekla je da su u sezoni 2021/2022. organizovali četrdesetak koncerata, na kojima su nastupali CSO, ansambli CSO, kamerni ansambli.

„Takođe, organizovali smo koncerte i projekte u okviru Edukativnog centra. Svi projekti održani su uglavnom u MCCG, ali smo zbog interesovanja omogućili i publici u drugim krajevima Crne Gore da čuju koncerte. Odziv publike je bio veliki“, navela je Živković.

Istakla je da su tokom sezone sarađivali sa mnogim dirigentima i solistima iz regiona, Evrope i svijeta.

„Publika je brojnošću pokazala da je zadovoljna našim koncertima. Imamo redovnu publiku, jako puno i mladih. Sarađivali smo i sa obrazovnim institucijama – muzičkim školama i muzičkim akademijama. Učestvovali smo u projektima koje je organizovao Zavod za školstvo i uz podršku UNICEF-a održan je veliki koncert u MCCG“, rekla je Živković.

Kazala je da rade na tome da sezona 2022/2023. bude interesantna za publiku i muzičare.

„Sezona počinje, što se tiče orkestra, 30. septembra. Prije toga u septembru ćemo imati pred sezonu, gdje smo planirali koncerte kamerne muzike. Planirali smo i dogovorili se sa muzičarima, dirigentima i solistima sa kojima je saradnja bila izuzetna da nastupaju u sezoni 2022/2023“, navela je Živković.

Upitana da li su riješili mjesto šefa dirigenta CSO, Živković je kazala da će za prvi dio sezone biti gostujući dirigenti, pojašnjavajući da je to mjesto zahtjevno popuniti.

„Ima interesovanja, očekujemo da ćemo riješiti i to pitanje“, kazala je Živković.

Istakla je da je raspisana audicija za muzičare, koja će biti održana krajem juna, a da ovih dana intenzivno rade na tome.

„Veliki broj članova orkestra se prijavio. Obradovani su time što će izaći na audiciju, jer odavno nije bila organizovana. Raspisan je konkurs za koncertmajstora i pojedine pozicije u orkestru. Imamo eksternu audiciju koja je otvorena za sve i internu na koju su se prijavili muzičari iz orkestra“, navela je Živković.

Izvor: PR Centar
Izvor (naslovna fotografija):

PR Centar

Ostavite komentar

Komentari (0)