test

KOPRIVICA: Ovo je teatar koji se bavi društvenom krizom i svim civilizacijskim obrušavanjima

Standard

12/04/2022

13:10

Festival Regionalne unije teatara, RUTA GRUPA TRIGLAV, čiji je domaćin Gradsko pozorište Podgorica po drugi put, uspješno je održan od 5. do 10. aprila. Publika se tokom šest dana smijala, plakala, nagrađivala predstave ovacijama, a na okruglim stolovima se čula razmjena mišljena i polemika, kako o pozorištu, tako i o društvu u kojem živimo.

Festival je svečano otvoren predstavom Gradskog pozorišta “Konji ubijaju, zar ne?” u režiji Kokana Mladenovića. Drugog dana, Kazalište Ulysses se predstavilo podgoričkoj publici predstavom “Zemlja Vukova” autorskim projektom Tonke Mršić i Gale Nikolić. Mestno gledališče ljubljansko je izvelo svoju predstavu “Ulje crnog kima” u režiji Barbare Zemljič treći dan, dok je Dramski teatar Skoplje obilježio četvrti dan regionalnom premijerom predstave “My name is Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića. Beogradsko dramsko pozorište je zatvorilo festival 10. aprila sa predstavom “Trpele” u režiji Bobana Skerlića.

Važan dio festivala su prateći programi, a ovoga puta su održani 7. i 8. aprila. MasterClass profesora i reditelja Zijaha A. Sokolovića na temu “Samo glumac pozorište dovodi u pitanje” odžan je u prostorijama Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović”.

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica kazao je da je ovogodišnja produkcija gradskih pozorišta regiona pokazala izuzetan vitalitet i kvalitet.

“Tačno je da su različiti poetički imenitelji, ali se može naći i jedna zajednička tačka, a ovo je teatar krize, ali teatar koji se bavi društvenom krizom i svim onim civilizacijskim obrušavanjima na razne načine”, kazao je Koprivica.

Prioritet RUTE je kvalitet, ali u istoj mjeri je važno i povezivanje različitih teatarskih prostora njihovo umrežavanje i eventualno stvaranje koprodukcija.

“Srećan sam što je uspostavljena snažna konekcije između aktera i publike, imamo kvalitetne programe i dogovoreno je na nivou festivala da se i dalje predstavljamo sa najboljim predstavama”, kazao je Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica.

Čelnici pozorišta, učesnica RUTE GRUPE TRIGLAV, u Podgorici su zvanično potvrdili koprodukciju svih 6 teatara. Unija je nastala 2019. s ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija i razmijena ideja, umjetnika i projekata. Unija povezuje šest teatara iz regiona, kroz seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima.

Naredno izdanje festivala RUTA Grupa Triglav zakazano je u Sarajevu u junu mjesecu.

Ostavite komentar

Komentari (0)