test

KOROVIĆ ZA STANDARD: Moji crnogorski korijeni su jaki, volio bih da se još više uključim u muzički život Crne Gore

Standard

04/03/2022

12:30

Crna Gora je moja voljena zemlja, moji crnogorski korijeni su jaki. Zasigurno bih volio da se uz orkestar još više uključim u muzički život Crne Gore, kazao je u razgovoru za Standard francuski dirigent crnogorskih korijena, Mark Korović, pred večerašnji nastup sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Muzičkom centru.

Na večerašnjem repertoaru CSO naći će se zanimljive kompozicije autora: Henrija Litolfa – “Maksimilijan Robespjer”, uvertira, Kamija Sen-Sansa – “Ples mrtvih”, simfonijska poema Jana Sibelijusa “Finlandia”, simfonijska poema i “Per Gint” svite br. 1 i br. 2, Edvarda Griga, pa nema sumnje, naglašava Korović, da će publika uživati.

“Program je zaista originalan, most između Francuske i Skandinavije. Dva djela otkrivaju sveopšti patriotski i ljudski osjećaj koja obitavaju u oba regiona Evrope (Litolf i Sibelijus), a druga dva djela su podjednako deskriptivna koliko i prelijepa i poetična, iz istog regiona (Sen-Sans i Grig)”, pojašnjava on.

Ovo mu je ujedno peti nastup sa našim simfoničarima, za koje koristi samo pridjeve u superlativu.

“Svaki put kada dođem oni me iznenade svojom voljom za usavršavanjem i strašću prema muzici koju možete osjetiti. Imaju pravi kapacitet da daju sve od sebe za pronalaženje muzike i publike”, naglašava glavni drigent Pariškog orkestra.

Muzika – najdublja strast koja kombinuje najljepše kvalitete

Korović je, kako otkriva, vrlo rano otkrio da je muzika njegova strast, pa je već sa 17 godina dirigovao prvi koncert.

“Muzika je moja najdublja strast kojoj sam potpuno posvećen i dirigovanje mi je bio najprirodniji način da to izrazim jer kombinuje dva najljepša kvaliteta, empatiju i velikodušnost na liderskoj poziciji”, pojašnjava dirigent.

Korović je angažovan kao dirigent Hora Francuskog radija i kamernog hora Accentus od 2014. godine. Priređuje a capella koncerte sa Horskom zajednicom Madrida (Coro de la comunidad de Madrid), Hrvatskim radijskim horom. Godine 2011. postao je najmlađi gostujući dirigent kamernog orkestra Končerto Keln sa kojim je nastupao u Njemačkoj, Italiji i Poljskoj.

Nastupao je sa najpoznatijim orkestrima Evrope, sarađivao sa istaknutim umjetnicima, dirigovao na brojnim festivalima…Od 2018. je dirigent Švedskog radijskog hora, od januara 2022, glavni drigent Pariškog orkestra. Angažovan je kao profesor dirigovanja na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu i priređuje brojne masterklase širom Evrope.

Kada je riječ o popularnosti klasične muzike i horskog pjevanja, slavni dirigent tvrdi da je situacija je sve bolja i bolja.

“Nakon pandemije svi osjećaju kako im se polako vraća dotok krvi u srce, jer se ponovo vraćaju na scenu da podijele umjetnost sa publikom. Što se tiče hora, popularnost zavisi od zemlje. Ali broj novooformljenih horova svuda raste. Imam čast da radim sa horom Švedskog radija koji je jedan od najvećih, trudimo se da inspirišemo čitav horski svijet”, navodi naš sagovornik.

Osjećaj živog zvuka ništa ne može da zamijeni

A kako je zadovoljan publikom, s obzirom na to da mlađe generacije ne pokazuju pretjerano interesovanje za ovaj žanr?

“To je tačno. To pitanje se u našem društvu mora ozbiljno shvatiti. Moramo da pomognemo i da ih obrazujemo od najmlađeg uzrasta, ali i da pronađemo i razvijemo načine da im ugodimo i prigrlimo ih. Sve to dok će ih navesti da ‘guraju vrata koncertnih dvorana’. Postoji mnogo inicijativa i ja se bavim tim pitanjem, posebno u Francuskoj”, otkriva Korović.

Situacija za vrijeme pandemije, priznaje on, bila je podjednako teška i za umjetnike i za publiku, i ako ne što drugo, makar je postalo jasno da ništa ne može zamijeniti ljepotu scene i interakcije uživo.

“Snimljeni koncerti ne mogu biti cilj, iako su pomogli klasičnom svijetu da evoluira u numerički svijet. Ovo je, priznajem, bio dobar način da budemo bliže našoj publici i da dopremo do više njih. Ali krajnji cilj je pozvati ljude da dođu u koncertne dvorane. Ništa ne može da zamijeni osjećaj živog zvuka, živog orkestra, žive muzike i energije koja se stvara na koncertu”, zaključuje za Standard Korović. M.R.

Ostavite komentar

Komentari (0)