test

Nevidljivi gradovi Nine Knežević u galeriji Botanička bašta

Standard

10/02/2022

15:04

U svojoj umjetničkoj znatiželji Knežević je okupirana tematikom gradova, gdje je prevela simbol (znak) grada u poruku izvodeći kroz likovni medij netipičnim nekonvencionalnim predstavama ženske portrete i figure koje se stapaju, prožimaju sa arhitektonskim elementima: trgova, ulica, prozora i različitih kompozicija sa promjenama perspektive u crtežu.

Izložba radova “Nevidljivi gradovi” umjetnice Aleksandre Nine Knežević, biće otvorena večeras od 19 časova u galeriji Botanička bašta (Dvorski kompleks na Kruševcu).

Inspirisana književnim djelom, romanom Itala Kalvina “Nevidljivi gradovi”, umjetnica (ilustratorka i dizajnerka ) u svojoj umjetničkoj znatiželji je okupirana tematikom gradova, gdje je prevela simbol (znak) grada u poruku izvodeći kroz likovni medij netipičnim nekonvencionalnim predstavama ženske portrete i figure koje se stapaju, prožimaju sa arhitektonskim elementima: trgova, ulica, prozora i različitih kompozicija sa promjenama perspektive u crtežu.

“Što smo bliskiji i usklađeniji sa svojim unutrašnjim svijetom a preplavljeni svim globalnim dešavanjima, tehnološkim napretkom, trivijalnom zbiljom, pod pritiskom ubrzanog vremena, to smo više otvoreniji i markantniji u ekspoziciji, izvedbi svojih djela, dajući im kao kiseonik – onaj neophodni alhemijski sastojak koji čini magičnim čin stvaranja – crtež, liniju, oslanjajući se na iskustvo, viziju, snove, individualna sjećanja, što detektujemo kod umjetnice”, zapisala je u katalogu koji prati izložbu kustoskinja Natalija Đuranović.

Aleksandra Nina Knežević (Sarajevo 1973) je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek za grafički dizajn. Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn. Uvrštena je 2010. godine među 200 najboljih svjetskih ilustratora (“Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10).

U razdoblju od 2006-2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Za svoj projekat Sarajevo Dingbats dobila je godišnju nagradu Collegium Aristicum (Grand Prix) 2014. godine koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni i Hercegovini. Trenutno je na magistarskim studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja za svoj rad, a ostvarila je veliki broj izložbi u BiH i inostranstvu.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Natalija Đuranović.

Ostavite komentar

Komentari (0)