test

NOVO IZDANJE PAVLA GORANOVIĆA: “Udvojena čitanja” – zbirka eseja o najznačajnijim crnogorskim i svjetskim autorima

Standard

19/05/2022

13:00

U okviru svake cjeline nalaze se ogledi posvećeni životu i opusu klasika svjetske i domaće književnosti, počev od Markesa, Borhesa i Karvera, preko Ujevića, Kiša i Kovača, sve do Radovana Zogovića, Vita Nikolića i Lesa Ivanovića.

“Udvojena čitanja” ‒ nova knjiga akademika CANU, dr Pavla Goranovića, objavljena je u izdanju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Riječ je o vrijednoj i nadasve važnoj zbirci eseja, koja na inteligentan, zanimljiv i neposredan način govori o najznačajnijim crnogorskim, južnoslovenskim, ali i svjetskim piscima iz perspektive čitaoca i sabesjednika. Za ljubitelje ovog žanra ona predstavlja pravo osvježenje, budući da je Pavle Goranović do sada javnosti uglavnom bio poznat kao pjesnik.

Podijeljena je u šest poetičnih cjelina ‒ “Knjige pronalaze naše pamćenje”, “Književnost, sumnja mislećeg srca”, “Ipak, ostaju mirisi, kao pouzdana sjećanja”, “Sluh biblioteke”, “Lirika zemlje i razmjena nemira” i “Ukršteni žanrovi: kako se more uliva u kopno”. U okviru svake od njih nalaze se ogledi posvećeni životu i opusu klasika svjetske i domaće književnosti, počev od Markesa, Borhesa i Karvera, preko Ujevića, Kiša i Kovača, sve do Radovana Zogovića, Vita Nikolića i Lesa Ivanovića.

Tek nekoliko dana po izlasku iz štampe izazvala je veliku pažnju kako kritike, tako i publike, što je pokazatelj da je riječ o publikaciji koja će budućim generacijama služiti kao nezaobilazna udžbenička literatura na putu otkrivanja književne vrijednosti.

Primjerci ove knjige mogu se naći u knjižari Karver, a uskoro i u Narodnoj knjizi.

Goranović je rođen 1973. godine u Nikšiću. Diplomirao je filozofiju. Objavio je knjige poezije: Ornamentika noćiČitanje tišineKnjiga prividaCinoberKako mirišu knjigeGrad punog mjesecaImena čežnje, Poezija, kao i Tin Ujević i Crna Gora Tin Ujević i ekspresionizam. Poezija mu je predstavljena i u grafičkoj mapi TaGoT (dvojezično izdanje, likovni radovi Rajka Todorovića Todora i poezija Novice Tadića i Pavla Goranovića). Knjige i književni radovi prevođeni su mu na više jezika (engleski, njemački, italijanski, francuski, ruski, slovenački, slovački, makedonski, poljski, bugarski, švedski, albanski, hebrejski…).

Dobitnik je Nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu poezije objavljenu u Crnoj Gori, BiH, Srbiji i Hrvatskoj za 2009. godinu i nagrade “Vito Nikolić” za najboljeg crnogorskog lirika u 2010/2011. Nagrađen je Državnom nagradom “Miroslavljevo jevanđelje” za 2014. godinu za najbolje književno, istoriografsko, etnografsko i publicističko djelo objavljeno u Crnoj Gori u prethodne tri godine. Dobitnik je najvažnijeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade za 2019. godinu. Zastupljen je u brojnim antologijama crnogorske i eksjugoslovenske i svjetske poezije i kratke priče. Njegova bibliografija (autorke mr Vere Đukanović, Narodna biblioteka “Đurđe Crnojević”, Cetinje, 2020) sadrži više od 2000 jedinica. Vanredni je član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, predsjednik Odbora za književnost i urednik Glasnika Odjeljenja umjetnosti CANU.

Ostavite komentar

Komentari (0)