Otvoren Kotorski festival pozorišta za djecu: Svjetionik koji usmjerava i edukuje

Jubilarni 30. Kotorski festival pozorišta za djecu sinoć je na Trgu od oružja svečano otvoren predstavom 'Čini da male stvari postanu velike', što je i slogan ovogodišnjeg izdanja festivala, poručuju organizatori.
Otvoren Kotorski festival pozorišta za djecu: Svjetionik koji usmjerava i edukuje

Fotografije: Krsto Vulović

Režiju predstave potpisuje Mirko Radonjić po tekstu Dejana Đonovića, Milana Matejić je saradnica na dramaturgiji, a glume Katarina Krek, Slaviša Grubiša, Jelena Laban, Danica Rajković i Miloš Kašćelan.

U realizaciju su uključeni članovi Art grupe Montenegro, Plesnog studija Infinity, Plesnog studija Alisa, Mažoretki Fešta, Kinetrop teatra i Dječijeg hora Cvrkutići.

Prije predstave, koja je na interaktivan način animirala sve prisutne, gostima se ispred ovogodišnjeg generalnog sponzora festivala obratio direktor kompanije Voli, Dragan Bokan.

“Kotorski festival pozorišta za djecu već tri decenije obrazuje, promoviše multikulturalnost, volonterizam, čuva tradiciju, uči da velike i lijepe priče stvaramo zajedničkim vizijama i naporima”, kazao je Bokan.

On je istakao da festival predstavlja “konstantu, svjetionik koji usmjerava, edukuje, inspiriše, promoviše prave, suštinske vrijednosti u gradu koji je sav poput magičnih kulisa, u najljepšem zalivu na svijetu.”

Bokan je zaključio da je ulaganje u djecu jedini ispravan pogled na budućnost, te pozvao uspješne crnogorske privrednike da dio profita usmjere na razvoj sporta i kulture, kao što to čini kompanija Voli.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, koji je čestitao jubilej, te zahvalio svima koji su tokom tridesetogodišnjeg perioda razvoja festivala dali svoj doprinos stvaranju jedinstvene kulturne priče grada – “jedinog festivala za male, zbog čega je i najveći festival Crne Gore”.

On je najavio da će od ove godine u Kotoru zvanično biti oformljeno Pozorište za djecu.

“Kažu da se duša jednog društva, jednog naroda, nacije – ogleda u odnosu prema djeci. Ako je tako, onda je duša naše države u Kotoru, onda je duša naše države u ovih deset dana trajanja festivala” – kazao je Jokić.

Za razliku od ranijih godina, kada je praksa bila da tokom trajanja festivala djeca preuzimaju vlast u gradu svečanim uručenjem ključeva predsjednika opštine, ovog puta organizatori su poručili da je pozorište uvijek otvoreno za sve, te da ključ možemo pronaći u sebi, ukoliko razvijamo ljubav prema umjetnosti, navodi se u saopštenju festivalskog tima.

U okviru prve večeri prisutni su na ulazu u Stari grad mogli uživati i u izložbi “Četvrti zid”, koja predstavlja omaž tridesetoj godišnjici festivala, kroz 30 fotografija zabilježenih na dosadašnjim izdanjima.

Danas, od 11 časova biće održan okrugli sto na temu “Budućnost pozorišta za djecu i mlade u Kotoru”, a nakon toga nas od 20 časova očekuje književni program “Ršumdan u Kotoru”, u okviru kog će gost biti čuveni dječji pjesnik Ljubivoje Ršumović, poručuju domaćini.

“Na Trgu od oružja od 21 čas možete uživati u dječjem plesnom performansu “Plesne čarolije”, u izvođenju studija za balet i ples Mala sirena iz Kotora. Od 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici u Kotoru imaćemo priliku da pogledamo predstavu “Hajdi” pozorišta “Boško Buha”, dok će u isto vrijeme u revijalnog programu, na stadionu Grblja biti izvedena predstava “Ne pričaj mi bajke”, Dramskog studija Prazan prostor”, podsjećaju organizatori.

Raznovrstan kulturno-umjetnički program, a dostupan je na zvaničnom sajtu festivala. Ulaz na sve predstave je besplatan, a ulaznice se mogu rezervisati putem brojeva telefona 067 807 477 i 032 326 033.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kotorski festival pozorišta za djecu od 2. do 12. jula

Pobjednički filmovi festivala iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog na onlajn platformi

RUTA OD 5. DO 10. APRILA: Najbolje predstave gradskih pozorišta regiona na smotri u Podgorici

Pobjednički filmovi festivala iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog od danas na onlajn platformi

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ za STANDARD: Crna Gora kao i BiH trpi neprincipijelni mobing političkog Beograda koji uporište nalazi u nacistima

Ivanović: Vulin da ne podgrijava vatru i ne pravi probleme

Izdat meteoalarm za Crnu Goru!

PODJELE PO DUBINI: DPS-u katastar, Bošnjacima Uprava za šume, SDP-u inspekcija, Albancima Uprava za javne radove…