Paviljon Crne Gore na Venecijanskom bijenalu od 21. aprila

Bijenale umjetnosti u Veneciji, 59. po redu, pod nazivom ''The Milk of Dreams'' biće otvoreno 23. aprila i trajaće do 27. novembra 2022. godine. Kuratorka ovogodišnjeg bijenala je Ćećilija Alemani.
Paviljon Crne Gore na Venecijanskom bijenalu od 21. aprila

Crnu Goru će na 59. Venecijanskom bijenalu predstavljati umjetnice i umjetnici: Dante Buu, Lidija Delić i Ivan Šuković, Darko Vučković, Jelena Tomašević, kao i Umjetnička kolekcija Nesvrstanih zemalja sa radovima Zuzana Chalupove, Renea Portocarrera, nepoznatog umjetnika iz Iraka i video zapisom rada Bernarda Matemera.

Komesar Paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu je Jelena Božović, poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore, a kuratorka je Natalija Vujošević.

Paviljon Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu umjetnosti svečano se otvara 21. aprila u 18.30 časova, a paviljon se nalazi u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero.

Izložba Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak, gradi iskustvo nalik naučnofantastičnoj priči o mogućim budućnostima, pletući je kroz multitemporalne i intergeneracijske poglede umjetnika koji dolaze iz različitih društvenih i istorijskih konteksta koji se talože na prostoru današnje Crne Gore.

Ova priča nastaje na marginama “svijeta”, koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutne distopije dezintegrisanog “tijela” (društva, nacije, prirode) koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima mijenja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, događaja, slika, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru.

“Ovaj sedimentni oblak otkačen je od tkiva kolektivnog tijela koje se konstantno dezintegriše; može se posmatrati kao beznadni haos i mrak, konstantan izvor anksioznosti i pesimizma. Ali hajde da vidimo ovo kao priliku da se oslobodimo algoritma i takmičenja i da pletući nove veze među akterima i elementima uvježbavamo mogućnost stvaranja novog jezika i imaginiziranja novog početka”, navodi se u saopštenju CSU.

Božović, Vučković, Šuković i Vujošević, Foto: Luka Zeković

Otjelovivši svoje vizije kroz različite medije, od slikarstva, instalacije do usvajanja u svoje prakse ritualnih pristupa ručnom radu, sve do poezije i arhiva, umjetnici nam pokazuju imaginaciju i ljekoviti potencijal umjetnosti koja se rađa u i uprkos distopijskom okruženju post društvene pustinje. Ovi umjetnici apsorbuju lična iskustva, slike svijeta kao i okruženja u kojem stvaraju, i kroz svoju umjetnost projektuju alternativne realnosti, privatne kosmologije, ali i moguće ishode strijepnji koje proizvodi siva sadašnjost.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu umjetnosti je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a organizator i izvršni producent je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

“Mlijeko (od) snova” je knjiga Leonore Karington (1917-2011) kojim je kuratorka Alemani bila inspirisana. Prema objašnjenju kuratorke Alemani, Karingtonova je opisivala magični svijet u kojem se život konstantno preobražava kroz prizmu imaginacije, gdje svako može da se promijeni, transformiše, postane nešto drugo ili neko drugi. Prema riječima Alemani, “izložba nas vodi na imaginarno putovanje kroz metamorfoze tijela i definicije čovječnosti”.

Venecijansko bijenale je najveća svjetska izložba savremene umjetnosti koje se održava svake druge godine u Veneciji i postoji od 1895. godine. Crna Gora se samostalno predstavlja na ovoj prestižnoj umjetničkoj smotri od 2009. godine. M.R.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Za Bijenale u Veneciji Vlada izdvaja 60.000 eura

Pismo podrške od akademske zajednice sa UCG: Osuđujemo vojnu invaziju Rusije na nezavisnu državu Ukrajinu

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Omaž izložbi zaokreta Petra Lubarde

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Skandalozna izjava predsjednika Udruženja novinara: Medenica trebalo da se ubije

KONKURS ZA UPRAVU PRIHODA I CARINA: Prvorangirani Rade Milošević i Jelena Đukić

Konatar: Sjednicu Skupštine sazvaće 46 poslanika, nakon što je Bošnjak odbila inicijativu predsjedavaće Ibrahimović

Danas konferencija za medije, STANDARD saznaje: Ibrahimović će prihvatiti inicijativu da zakaže sjednicu Skupštine