test

Putovanje u Crnu Goru saksonskog kralja Fridriha Avgusta u galeriji Pomorskog muzeja

Standard

27/05/2022

13:30

Knjiga “Putovanje u Crnu Goru saksonskog kralja Fridriha Avgusta” autora Bartolomea Bjazoleta, biće predstavljena večeras od 19 časova u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore, Kotor.

Matica crnogorska je izdavač knjige u prevodu s italijanskog jezika Vesne Kilibarde, koja potpisuje i uvodnu studiju.

“Najvjerodostojniji i najdragocjeniji savremeni opis posjete saksonskog kralja Njegošu i Cetinju objavljen je 1841. godine u Trstu, u knjizi na italijanskom jeziku pod naslovom ‘Izvještaj o putovanju u proljeće 1838. godine kraljevskog veličanstva Fridriha Avgusta Saksonskog u Istru, Dalmaciju i Crnu Goru’. U toj knjizi je neposredni učesnik tih događaja botaničar Bartolomeo Bjazoleto objavio svoj dnevnički zapis, uz niz zabilježaka s botaničkim, geografskim, etnografskim i drugim zapažanjima o Crnoj Gori”, navodi se u uvodnoj u studiji Vesne Kilibarde. O prvoj posjeti stranog vladara Cetinju pisala je evropska štampa, a tim povodom su nastali i zvanični službeni izvještaji.

Na promociji će govoriti prof. dr Vesna Kilibardadoc. dr Olivera Popović, prof. na Filološkom fakultetu u Nikšiću i Mileva Pejaković-Vujošević, predśednica Ogranka Matice crnogorske Kotor. Moderatorka programa je Jasna Jeknić-Stijović, sekretarka Ogranka Matice crnogorske Kotor.

Ostavite komentar

Komentari (0)