Radulović na otvaranju Paviljona CG u Veneciji: Umjetnici najbolji ambasadori svoje zemlje

''Mlijeko (od) snova'' tema je koja ove godine na Venecijanskom bijenalu, 59. Međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti, okuplja ideje stvaraoca iz 80 zemalja. Među njima je Crna Gora koju kroz kolektivnu izložbu ''Umjetnost držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak'' predstavljaju Lidija Delić, Jelena Tomašević, Dante Buu, Darko Vučković, te Ivan Šuković.
Radulović na otvaranju Paviljona CG u Veneciji: Umjetnici najbolji ambasadori svoje zemlje

Svečanom otvaranju Paviljona Crne Gore u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero na Trgu Sveti Marko, na poziv predsjednika Venecijanskog bijenala Roberta Čikuta i umjetničke direktorice Čečilije Alemani, kao dio delegacije naše zemlje, prisustvovao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

”Naši umjetnici čije će radove na ovom izdanju Bijenala od 23. aprila do 27. novembra vidjeti posjetioci iz cijelog svijeta, baš kao i njihovi prethodnici na Mostri, imena su po kojima se danas prepoznaje Crna Gora i koji pokazuju domete umjetničkog stvaralaštva svoje zemlje, predstavljajući na taj način njene najbolje ambasadore”, kazao je šef diplomatije na pred-otvaranju Bijenala, poželjevši umjetnicima uspjeh na jednom od najznačajnijih događaja savremene umjetnosti u svijetu koji se održava od 1895. godine i čije postavke posjeti oko pola miliona posjetilaca.

On je istakao da je kultura važan dio bića Crne Gore koji imamo obavezu pokazati svijetu na najbolji način, rekavši da je unapređenje međukulturalnog dijaloga i saradnje u ovoj oblasti u međunarodnim odnosima jedan od ciljeva resora vanjskih poslova, baš kao što je jačanje diplomatskog povezivanja u sferi kulture od velike važnosti u domenu rada naše diplomatsko-konzularne mreže.

Ministar Radulović izrazio je zahvalnost zbog uspješne realizacije postavke na Bijenalu umjetnicima, pokrovitelju učešća naše države, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, te Centru savremene umjetnosti Crne Gore kao organizatoru i izvršnom producentu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ministar Radulović prisustvovaće pred – otvaranju 59. Bijenala umjetnosti u Veneciji

Otvorena izložba “Arhiv cetinjskih bijenala”

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Pajović podnio krivičnu prijavu protiv ministra: Radulović uzurpirao prava predsjednika države

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Skandalozna izjava predsjednika Udruženja novinara: Medenica trebalo da se ubije

KONKURS ZA UPRAVU PRIHODA I CARINA: Prvorangirani Rade Milošević i Jelena Đukić

Vesnu Medenicu sumnjiče da je za 590.000 eura uticala na ishod pojedinih sudskih odluka

Konatar: Sjednicu Skupštine sazvaće 46 poslanika, nakon što je Bošnjak odbila inicijativu predsjedavaće Ibrahimović