Rajku Ceroviću Godišnja nagrada “Komune”

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski i Mustafi Canki, novinaru i publisti.
Rajku Ceroviću Godišnja nagrada “Komune”

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa “Komuna” za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2021. godinu je Rajko Cerović, ugledni intelektualac, novinar, publicista, društveni i kulturni djelatnik.

Odluku je na današnjoj sjednici jednoglasno donio tročlani žiri u sastavu: Salko Luboder, publicista i istaknuti kulturni stvaralac kao predsjednik i članovi: dr Goran Sekulović, akademik DANU i mr Željko Rutović, publicista i kulturolog.

U obrazloženju žirija navodi se da je Cerović skoro sav radni vijek proveo u Televiziji Titograd, gdje je bio autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broja glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga. Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, a dobitnik je i Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo. Jedan je od osnivača časopisa “Ovdje” i institucija Matice crnogorske, Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Martinović

Britka misao državotvornog bića

“Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja, ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljednji baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti, koji afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nijesu ćutali kada je bila ugrožena Crna Gora”, ističe se u obrazloženju žirija.

Cerovićeva dokumentaristička publicistika ostaje kao zaostavština novim generacijama da svjedoči i tumači izazove burnog vremena na koja je Rajko odgovorio na najčasniji i intelektualno superioran način što ostaje vrijednim nasljeđem sveukupne baštine istorijskog bića Crne Gore.

Canka

Specijalne plakete za Martinovića i Canku

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske jednoj od najorganizovanijih organizacija u crnogorskom iseljeništvu čije su aktivnosti usmjerene ka očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i upoznavanju javnosti s tradicijom i kulturom Crne Gore.

“Plaketa je dodijeljena i dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski, istaknutom publicisti, intelektualcu, koji je osnivač i rukovodilac Instituta za vojnu istoriju Crne Gore koji daje nesumnjiv doprinos afiramciji crnogorske istorije i kulturne baštine i Mustafi Canki, novinaru i publisti koji je u svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i inostranim medijima koje afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore doprinoseći njezinoj promociji i širenju, praveći na taj način trajne mostove među ljudima, jezicima i narodima Crne Gore i među njihovim kulturama i različitostima”, zaključuje se u saopštenju “Komune”. M.R.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Sjutra dodjela nagrada časopisa [email protected]

Pročitajte ko je potpisao pismo podrške FCJK

Čirgić: Ispada da nije kriv Mićović zbog fašističkih stavova, niti žiri kojem su ti stavovi posred srca, nego Njegoš

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uhapšen u centru Podgorice: Prilikom bjekstva uperio revolver u policajce

Živković za Standard: Ugroženiji smo od BiH, jer živimo u bezvlašću sa razorenim državnim institucijama

Rusku muzičku divu godinama povezuju s Putinom, nije ćutala…

Ovaj snimak Olene i Volodimira Zelenskog nastao je 10 dana prije početka katastrofe