test

RAKČEVIĆ ZA STANDARD: Tradicionalna 77. izložba ULUCG okupiće 110 umjetnika najsvježije i relevantne likovne produkcije u CG

Standard

23/03/2022

15:14

Stručni žiri će ove godine dodijeliti tri ravnopravne nagrade ''Milunović, Stijović i Lubarda'', kao i priznanje za najbolju izložbu u prošlogodišnjem periodu.

Sedamdeset sedmo izdanje tradicionalne izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore biće upriličeno sjutra veče od 19 sati u Umjetničkom paviljonu.

Shodno dugom kontinuitetu i brojnosti izlagača ova izložba revijalnog tipa spada u red najznačajnijih likovnih smotri u Crnoj Gori. Prema riječima organizatora, izložba ove godine obuhvata djela 107 umjetnika, članova ULUCG, kao i djela tri gostujuća regionalna umjetnika.

U susret ovogodišnjoj izložbi

“Tradicionalna izložba ULUCG predstavlja jednu od najznačajnijih likovnih smotri u Crnoj Gori i predstavlja obrazac aktivnog djelovanja nezavisne kulture u implementaciji zahtjevnog programa po visokim profesionalnim standardima, a u skladu sa definisanim javnim interesom u kulturi. Postavka izložbe u Umjetničkom paviljonu u Podgorici svake godine privuče veliki broj izlagača i publike. Cilj ove izložbe je da na ravnopravan način predstavi najsvježiju i relevantnu likovnu produkciju u Crnoj Gori. Izložba će ove godine okupiti 110 umjetnika i imati svoje onlajn izdanje”, kaže u razgovoru za Standard Magistar likovne umjetnosti i aktuelni predsjednik ULUCG Igor Rakčević

Kako podsjeća naš sagovornik ova izložba se u kontinuitetu, već 77 godina, otvara svakog 24. marta, počevši od 1946. godine, kada su Milunović i Lubarda sa drugim umjetnicima, na taj dan, osnovali ULUCG i ujedno i ustanovili tu manifestaciju.

“Kontinuitet Tradicionalne izložbe ULUCG i njegov kontekst predstavljaju jedan od najbitnijih mehanizama predstavljanja relevantne likovne produkcije po principu ravnomjernog razvoja kulture u Crnoj Gori. Poseban akcenat je na podsticanju jednake kulturne uključenosti svih aktera na nivou države i unapređivanja saradnje među intitucijama u namjeri stvaranja uspješne matrice održivosti likovnih projekata za cijelo područje Crne Gore”, poručuje Rakčević.

Podsjećamo, stručni žiri će ove godine dodijeliti tri ravnopravne nagrade “Milunović, Stijović i Lubarda”, kao i priznanje za najbolju izložbu u prošlogodišnjem periodu. M.R.

Izvor (naslovna fotografija):

Rakčević

Ostavite komentar

Komentari (0)