test

SKANDAL U VELIKOJ BRITANIJI: Serijal o Hariju Poteru izostavljen sa liste 70 najboljih knjiga objavljenih za vrijeme Elizabete II

Standard

21/04/2022

21:35

Inače, djela Džoan Rouling našla su svoje mjesto na prošlogodišnjoj listi knjiga koje su

Serijal knjiga o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru britanske književnice Džoan K. Rouling izostavljen je sa liste 70 najboljih britanskih knjiga koju je BBC objavio u čast kraljičinog Platinastog jubileja.

Kampanja za promovisanje čitanja obuhvatila je djela autora iz cijelog Komonvelta objavljena u posljednjih 70 godina, odnosno, tokom vladavine Elizabete Druge, prenosi Metro. Za svaku od decenija odabrano je po deset knjiga, ali uprkos ogromnoj popularnosti “Harija Potera”, nijedna od sedam knjiga nije našla svoje mjesto na listi.

Inače, djela Džoan Rouling našla su svoje mjesto na prošlogodišnjoj listi knjiga koje su “u posljednjih sto godina oblikovale svijet” britanske Nedelje biblioteka.

Posljednjih mjeseci književnica se suočava sa osudom javnosti zbog svojih stavova o transrodnim osobama, a leđa joj je okrenula i većina glumaca franšize “Hari Poter”. O tome da autorka više nije baš omiljena u javnosti govori u prilog i činjenica da je škola u Engleskoj, čija je jedna od zgrada nosila njeno ime, početkom godine promijenila naziv zbog “iznijetih stavova spisateljice o transrodnim osobama”.

Listu najboljih knjiga Komonvelta u posljednjih 70 godina birao je panel nezavisnih bibliotekara, knjižara i stručnjaka za književnost, a predstavnik BBC rekao je za Metro da je kampanja osmišljena tako da “podstakne ljude da istražuju knjige”.

Među odabranim djelima je “Sluškinjina priča” Margaret Atvud, “Djevojka, žena, drugo” Bernadin Evaristo, kao i zbirka pjesama irskog pjesnika Šejmusa Hinija “Death of a Naturalist”. Tu su i “Pijev život” Jana Martela, “Bog malih stvari” Arundati Roj, “Paklena pomorandža” Entonija Berdžesa i “Djeca ponoći” Salmana Ruždija. Najnovije od knjiga koje su dospjele na listu su “Sjeverni prolaz” (A Passage North) Anuka Arudpragasama i “Obećanje” Dejmona Galguta.

Izvor: Euronews.rs

Ostavite komentar

Komentari (0)