Izvor: Euronews. rs

SOLISTA OPERE “VLADIMIR I KOSARA”: Naša istorija je živopisna i pripada svim narodima regiona

Iz SNP-a još uvijek nijesu uputili zvanično reagovanje na ovu omašku, ali solista opere Stevan Karanac, u razgovoru za Euronews Jutro, između ostalog, podvlači da libretista u ovoj operi pominje isključivo Duklju, bez pominjanja bilo kojih savremenih država.
SOLISTA OPERE “VLADIMIR I KOSARA”: Naša istorija je živopisna i pripada svim narodima regiona

Foto: SNP/Vladimir Veličković

Nakon što je nedavno Srpsko narodno pozorište predstavu “Vladimir i Kosara” najavilo kao “srpske Romea i Juliju”, te da da je ova priča “čekala 10 vjekova da bude postavljena na scenu”, reagovale su mnoge crnogorske institucije, ali i pojedinci, kao što su reditelj Danilo Marunović, Gradsko pozorište Podgorica, ali i PEN centar i FCJK.

Iz SNP-a još uvijek nijsu uputili zvanično reagovanje na ovu omašku, ali solista opere Stevan Karanac, u razgovoru za Euronews Jutro, između ostalog, podvlači da libretista u ovoj operi pominje isključivo Duklju, bez pominjanja bilo kojih savremenih država.

“Svi znamo da se Duklja nalazila na teritoriji današnjih Crne Gore i Albanije, da su u tom trenutku postojale male srpske države koje su čak i međusobno bile u sukobu, jer su neke bile priklonjene Bugarskom carstvu, neke Vizantiji. Naša istorija je živopisna i mislim da pripada svima nama, svim narodima regiona. Ipak smo tu u regionu svi zajedno hiljadama godina, tako da mislim da nema razloga da se na tako drastičan način doživljavaju najave”, izjavio je Karanac.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Mitar

Vaše je vaše, a ono što je naše to je i vaše. Iskusno. 😉

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Da li je Beograd Crnu Goru ostavio na miru?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Klub poslanika DPS: Senzacionalistički izvještaji o finansiranju pojedinih sportskih klubova, pokušaj nanošenja štete istaknutim sportskim radnicima

Pogodnim kadrovima u CGES-u milion eura za rješavanje stambenih pitanja

Nikolić: Izjava Kovačevića pokazatelj da je DF ekspozitura ruskog imperijalizma

Šta piše u optužnici za dvostruko ubistvo na Veruši: Zekić odluku da ubije donio nakon tuče