test

Svečano otvorena Podgorička knjižara/čitaonica u Ulici Slobode

Standard

19/10/2022

20:48

Večeras je u Ulici Slobode u Podgorici, svečano otvorena Podgorička knjižara/čitaonica. Knjižaru je otvorila zamjenica direktora Biblioteke ''Radosav Ljumović'' Sanja Vojinović.



Vojinović je istakla da je Knjižara otvorena s namjerom podsticanja kulture čitanja ali i širenja kapaciteta kulture u Glavnom gradu.

“Raduje što knjižara ima dio, koji je simbolično nazvan “Podgorička čitaonica” budući da je pod tim imenom 1881. otvorena današnja Biblioteka “Radosav Ljumović”, kazala je Vojinović.

Knjižara će funkcionisati u sastavu Narodne Biblioteke “Radosav Ljumović”, pod pokroviteljstvom Glavnog grada.

Nakon svečanog otvaranja, uslijedila je promocija knjige “Udvojena čitanja”, jednog od najistaknutijih crnogorskih pisaca Pavla Goranovića, u izdanju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Na promociji su govorili Vasko Raičević, umjetnički direktor Sajma, Tijana Rakočević, i autor.

Rakočević je navela da je zadatak Goranovićeve knjige “Udvojena čitanja” bio da prikaže osamu, u kojoj živi biće zatočeno unutar imaginarne, Vavilonske biblioteke.

“S njom autor sve vrijeme komunicira, ona djeluje kao substrakt njegovog poetsko-esejističkog prosedea. Ali još nije svima jasno da je u domaćoj esejistici, eksplodiralo nešto veliko, blistavo i teško. Dogodila se novina kakvu nije lako zamisliti, ni u mnogo većim nacionalnim književnostima, posebno onim koje o promoterima svojih substancijalnih vrijednosti brinu mnogo prilježnije nego što se to naročito u posljednje dvije godine čini kod nas.

Umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević naveo je da se “suočio s nečim što je tako rijetko u knjigama ovog tipa – naročito, a to je neki susret sa svojim unutrašnjim, najintimnijim na neki način, pogledom na suštinski dio profesije kojom se bavimo, a to su pisanje i čitanje. Knjiga koja se bavi odnosom pisca i čitaoca, ulazeći u same aspekte pisanja, a onda i čitanja – jedna intimna knjiga u izvjesnom smislu. Pavle u ovoj knjizi govori da je suština u nekoj vrsti komunikacije pisca i čitaoca.

Goranović je izrazio zadovoljstvo što se upravo njegova knjiga promoviše u novootvorenoj Knjižari/čitaonici, uz naročitu zahvalnost Sekretariju za kulturu i sport i Biblioteci “Radosav Ljumović”. “Kafka piše: “čitamo, da bismo postavljali pitanja”. Pitam se onda, rekao je Goranović, kako mirišu knjige iz Podgoričke knjižare? Na slobodu i dah ulice u kojoj je rođen čudesni pisac “Zlatnog runa”, na magnolije i pošenke koje pamte, na bar djelić atmosfere grada koji izgovara Danilo Kiš kada piše “da voli kako se kafane i knjižare dodiruju ramenom, kao da se podupiru. Susret duhova i susret ljudi”. Tako i večeras, čitanje, kao odbrana i dozivanje kulture. Čitanje grada. O tome govori ova knjiga”, kazao je Goranović.

U novootvorenoj Podgoričkoj knjižari u petak, 21. oktobra, u 19 časova, biće upriličena i promocija romana “Vučji urlik”, kosovskog pisca Aga Apolonia, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

Večerašnje otvaranje Knjižare/čitaonice u Ulici Slobode, jedan je od najznačajnijih programskih sadržaja ovogodišnjeg Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici, koji će biti otvoren do 22. oktobra.

Izvor (naslovna fotografija):

Podgorička čitaonica

Ostavite komentar

Komentari (0)