test

Tribina “Alternativna muzička scena u Podgorici od 90-ih do danas” i koncert sastava Vrpca

Standard

17/05/2022

15:20

Program će, kako je predviđeno, biti održan u Objektu Banja (''Itaka library bar'' ex Karver). Učesnici tribine su muzičari Ivan Ivanović i Braco Subotić, a razgovor će moderirati Damir Murseljević. Nakon tribine, od 20 časova i 30 minuta, biće održan koncert benda ''Vrpca''.

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada u saradnji s Kancelarijom za mlade – Sekretarijat za lokalnu samoupravu, večeras u 19 časova organizuje tribinu “Alternativna muzička scena u Podgorici od 90-ih do danas” i koncert podgoričkog alternativnog rok benda “Vrpca”. 

Program će, kako je predviđeno, biti održan u Objektu Banja (“Itaka library bar” ex “Karver”). Učesnici tribine su muzičari Ivan Ivanović i Braco Subotić, a razgovor će moderirati Damir Murseljević. Nakon tribine, od 20 časova i 30 minuta, biće održan koncert benda “Vrpca”.

Cilj projekta je da se edukativnim programom, u prvom redu mladi, ali i šira javnost, upoznaju sa svjetskim alternativnim muzičkim trendovima 90-ih i njihovim uticajem na sazrijevanje i razvoj alternativne scene u Podgorici i Crnoj Gori. Kako su mladi muzičari 90-ih “odrastali” i edukovali se, pod kakvim muzičkim uticajima, i na koji način su se informisali o onome što je bilo aktuelno na tadašnjoj alternativnoj muzičkoj sceni u svijetu.

Aktuelizovanjem alternativne muzičke scene Podgorice, Crne Gore i vanjskih trendova nekad i sad i podsticanjem talentovanih mladih ljudi na stvaralaštvo u oblasti alternativnog izraza, želimo doprinijeti povezivanju alternativnih bendova i izvođača, prevashodno u cilju jačanja i podizanja kvaliteta alternativne podgoričke i crnogorske muzičke scene danas.

“Vrpca” svira alt-rock sa primjesama crossover-a i dream pop-a, a ove godine obilježavaju deceniju postojanja na crnogorskoj muzičkoj sceni. Bend postoji od 2012, a čine ga: Miloš Pejović (gitara), Danilo Pendo (bas), Ivan Bakić (bubanj) i Braco Subotić (vokal). Kroz socijalno angažovan tekst i jasan muzičko-autorski pečat, bend se obraća čovjeku današnjice. Izdali su album prvijenac “Oko Sfere” 2021 godine, na kome se nalazi devet numera. Album je snimljen u studiju STIVI u Spužu, a producirao ga je Stefan Pantović. U oktobru iste godine, objavili su drugi video spot za pjesmu “Nikad dovoljno nije” čiji je autor Vladimir Toni Pendo. Godine 2020. prezentovali su autorski film o kreativnom procesu rada i nastajanja pjesama u studiju. Njega potpisuje Danilo Pendo, basista Vrpce. Održali su brojne svirke na festivalima od kojih se izdvajaju: Sea Rock (2013), Nikšićko Rocks fest (2015, 2016, 2017), PAF (2019), FIAT (2014, 2019, 2021). Kako za sebe vole reći: “Zajedno možemo sve, odvojeni malo toga. Zato se kreacija nastavlja i nikad neće stati”.

Izvor (naslovna fotografija):

Vrpca, Boško Purić

Ostavite komentar

Komentari (0)