VEČERAS POČINJE JUBILARNI 50. FEST: Dva filma iz Crne Gore u glavnom, takmičarskom programu

Na jubilarnom 50. Festu Crna Gora će u glavnom, takmičarskom programu, biti zastupljena sa dva ostvarenja - koprodukcijom ''Sestre'' rediteljke Dine Dume i ovogodišnjim kandidatom za nagradu Oskar, debitantskim dugometražnim igranim filmom Ivana Bakrača, ''Poslije zime''.
VEČERAS POČINJE JUBILARNI 50. FEST: Dva filma iz Crne Gore u glavnom, takmičarskom programu


Projekcija filma “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića otvoriće večeras jubilarni 50. Međunarodni filmski festival Fest u Kombank dvorani, a jedan od gostiju festivala biće argentinski glumac Oskar Martinez.

Prestižna nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biće dodijeljena danas na otvaranju izuzetnim ličnostima iz svijeta filma – proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Od gostiju za sada su planirani italijanski reditelj Paolo Đenoveze koji dolazi sa svojim najnovijim filmom “Superheroji” (2021), argentinski glumac Oskar Martinez, koji igra uz Penelope Kruz i Antonija Banderasa u ostvarenju “Zvanična konkurencija” Marijana Kona i Gastona Duprata.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije bilo riječi da li sigurno dolazi ruski reditelj Nikita Mihalkov, a u samom katalogu FEST-a najavljeni su i američki reditelji i producenti Bret Ratner i Din Devlin, još uvijek nepotvrđeni za određene datume kada bi gostovali.

Publika će imati prilike da premijerno pogleda 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svjetske produkcije, u šest različitih programskih cjelina – selekcija, a ponudiće i najnovije domaće filmove “Mrak” Dušana Milića, “Heroji radničke klase” Miloša Pušića, “The Game” Ane Lazarević, “Heroji” Gorana Nikolića, i druge, u koprodukciji sa mnogim inostranim partnerima i fondovima.

Detalj iz filma “Posle zime” Ivana Bakrača

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsjedava slavni glumac i producent Srbije i Rusije – Miloš Biković, a uz njega su istaknuta glumica Tamara Dragičević, direktor Filmskog arhiva Mađarske – Đerđi Raduli, grčki reditelj i producent Argiris Paradimitropulos, kao i poznati hrvatski glumac sa karijerom u Njemačkoj – Toni Gojanović, poznat iz filma “Karaula” Rajka Grlića i serije “Uspjeh” Danisa Tanovića.

Na ovogodišnjem 50. FEST-u publika će dobiti priliku da pogleda pet filmova koji su nominovani za prestižnu nagradu Oskar u razičitim kategorijama – “Belfast” Keneta Brane, “Pica od sladića” Pola Tomasa Andersona, “Mračna kći” Megi Džilenhol, “Paralelne majke” Pedra Almodovara i “Sirano” Džoa Rajta.

Na FEST-u će biti filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svjetska festivala – u Kanu i Veneciji – “Titan” rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu, kao i “Događaj” autorke Odri Divan, laureat nagrade Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Fokus je svakako na Glavnom takmičarskom programu, koji su u konkurenciji za nagradu “Beogradski pobednik”. Tu će se naći 20 ostvarenja iz sledećih zemalja: Francuska, SAD, Njemačka, Rusija, Rumunija, Italija, Poljska, Grčka, Slovenija, Severna Makedonija, Australija, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

“Sestre”

Osim “Strahinje Banovića” u Glavnom programu van konkurencije će biti prikazan i očekivani dugometražni dokumenatarac “Čekajući Handkea” Gorana Radovanovića, o kontroverznom austrijskom nobelovcu i velikom prijatelju Srba – Peteru Handkeu.

Od domaćih ostvarenja, premijeru će imati još “Heroji”, debitantski projekat reditelja Gorana Nikolića, koji je u potpunosti bez dijaloga,”Komunistički raj” Miloša Stojanovića, “The Game” Ane Lazarević, gde igraju Branislav Trifunović i Sloboda Mićalović, a slavna srpska glumica igra i u djelu “Suncokret” Elije Gilman, iz Kazahstana.

Novi ruski film “Hoću muža” Sonje Karpunjine, gdje jednu od glavnih uloga tumači Miloš Biković, imaće svjetsku premijeru u Beogradu, paralelno sa ruskom – 5. marta na FEST-u kao dio revijalnog programa “Gala – Specijalna projekcija”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

U fokusu nezavisni filmovi: Glamura nikada manje, Crnogorci navijaju za Aidu

Skandalozno: Čovjek koji stoji iza videa Srebrenica fest autor filma o Crnoj Gori

Green Montenegro International Film Festival od 31. jula do 2. avgusta na Žabljaku

Crnogorski projekat “Po meni se ništa neće zvati” selektovan za FEST Forward market

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kasparov: Dovedite do bankrota Putinovu ratnu mašinu

Putin prihvatio poziv Zelenskog za pregovore

Ruski napad na Ukrajinu sve mijenja u Evropi

U toku završni radovi na transfer stanici sa reciklažnim dvorištem u Mojkovcu