VUJOŠEVIĆ SA OTVARANJA PAVILJONA U VENECIJI: Veći svijet zakopan u ruševinama koje za sobom ostavlja sociopatska neoliberalna i neokolonijalna stihija

Crnu Goru na 59. Internacionalnoj izložbi umjetnosti u Veneciji predstavljaju umjetnici Dante Buu, Lidija Delić, Ivan Šuković, Darko Vučković i Jelena Tomašević, te djela iz kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja Zuzane Čalupove, Renea Portokarera, nepoznatog autora iz Iraka, kao i video zapis o skulpturi umjetnika Bernarda Matemere.
VUJOŠEVIĆ SA OTVARANJA PAVILJONA U VENECIJI: Veći svijet zakopan u ruševinama koje za sobom ostavlja sociopatska neoliberalna i neokolonijalna stihija

Foto: Mankica Kranjec

Izložba Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak, gradi iskustvo nalik naučnofantastičnoj priči o mogućim budućnostima, pletući je kroz multitemporalne i intergeneracijske poglede umjetnika koji dolaze iz različitih društvenih i istorijskih konteksta koji se talože na prostoru današnje Crne Gore, kazala je na otvaranju Natalija Vujošević, kuratorka Paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu umjetnosti.

Ona je ujedno pojasnila da ova priča nastaje na marginama “svijeta”, koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutne distopije dezintegrisanog “tijela” prirode i društva koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima mijenja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, istorija, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru.

“Kako možemo predstaviti jedno ovako dezintegrisano tijelo zajednice, stanje slobodnog pada  zarobljeno u fatamorgani tranzicije, simulakrum? Ovdje isprobavamo jedan alternativan način predstavljanja i posmatranja granicom određene teritorije, uvažavajući kompleksnost istorije, transformacije i kretanja”, pojašnjava ona.

Izložba, prema njenim riječima, ugošćava intergeneracijski, multitemporalni dijalog susrijećući imaginacije umjetnika koji stvaraju u današnem distopijskom okruženju, slomljenog zajedničkog jezika i zajednice, sa čudesnom kolekcijom umjetnosti nesvrstanih zemalja, koja nas podsjeća da su jedan mnogo veći svijet i ideja imaginizirani i praktikovani ne tako davno na istom tlu, danas zakopani u ruševinama koje za sobom ostavlja sociopatska neoliberalna i neokolonijalna stihija.

“Preplićući različite kontekste istog prostora, utopijskog i distopijskog, među kojima su mostovi srušeni i dijeli ih jaz post traumatskog zaborava, gradimo naučno fantastičnu priču satkanu od mogućih svjetova i stvaranja novih veza kao potencijala za pokretanje neuroplastike kolektivnog tijela. Otjelovivši svoje vizije kroz različite medije, od slikarstva, instalacije do usvajanja u svoje prakse ritualnih pristupa ručnom radu, sve do poezije i arhiva, umjetnici nam pokazuju imaginaciju i ljekoviti potencijal umjetnosti  koja se rađa i živi u i uprkos distopijskom okruženju post-društvene pustinje”, zaključila je Vujošević.

Otvaranju su prisustvovali i Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, ministri Đorđe Radulović i Ratko Mitrović i Milena Šofranac-Ljubojević, ambasadorka Crne Gore u Italiji.

Crnu Goru na 59. Internacionalnoj izložbi umjetnosti u Veneciji predstavljaju umjetnici Dante Buu, Lidija Delić, Ivan Šuković, Darko Vučković i Jelena Tomašević, te djela iz kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja Zuzane Čalupove, Renea Portokarera, nepoznatog autora iz Iraka, kao i video zapis o skulpturi umjetnika Bernarda Matemere.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 59.  Venecijanskom bijenalu je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, u organizaciji i produkciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore uz partnerstvo sa AirMontenegrom i Aerodromima Crne Gore.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Na Cetinju u avgustu brojne manifestacije, Muzeje u prvoj polovini godine posjetilo oko 13 hiljada turista

Omaž izložbi zaokreta Petra Lubarde

Vujošević: Za spas od korone treba još 200.000 vakcinisanih

Paviljon Crne Gore na Venecijanskom bijenalu od 21. aprila

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KONKURS ZA UPRAVU PRIHODA I CARINA: Prvorangirani Rade Milošević i Jelena Đukić

Vesnu Medenicu sumnjiče da je za 590.000 eura uticala na ishod pojedinih sudskih odluka

Đukanović: DPS će podržati manjinsku vladu, priželjkujem da u nju uđu i predstavnici SD-a

Mugoša: Poštovao sam zakone, nisam oštetio Glavni grad