Izvor: RTCG

Za Bijenale u Veneciji Vlada izdvaja 60.000 eura

Prethodni ugovor je istekao, pa je neophodno zaključiti novi za naredne dvije godine, kako bi se stekli uslovi za nesmetanu organizaciju i realizaciju predstavljanja Crne Gore na Venecijanskom bijenalu umjetnosti (2022. godina) i arhitekture (2023. godina).
Za Bijenale u Veneciji Vlada izdvaja 60.000 eura

Crnu Goru će učešće na ovogodišnjem 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji koštati oko 60.000 eura, navodi se u dokumentu koji je usvojen na sjednici Vlade.

“Troškovi predviđeni za organizaciju izložbe u Paviljonu Crne Gore u Veneciji planirani su prijedlogom budžeta Centra savremene umjetnosti Crne Gore za 2022. godinu i iznose oko 60.000 eura”, stoji u dokumentu.

Vlada je juče usvojila Informaciju o učešću Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji i zaključivanju Ugovora o zakupu izložbenog prostora za period 2022-2024. godine i prihvatila tekst Ugovora.

Prethodni ugovor je istekao, pa je neophodno zaključiti novi za naredne dvije godine, kako bi se stekli uslovi za nesmetanu organizaciju i realizaciju predstavljanja Crne Gore na Venecijanskom bijenalu umjetnosti (2022. godina) i arhitekture (2023. godina).

“Ugovor predviđa uplatu godišnje naknade za zakup prostora u iznosu od 28.500 eura, koja se uplaćuje u dvije jednake tranše. Navedeni troškovi, zajedno sa onima koji se odnose na uplatu naknada za električnu energiju, vodu i komunalne usluge, planirani su predlogom budžeta Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za 2022. godinu. Potpisivanjem ovog Ugovora stvaraju se uslovi u za prezentaciju crnogorske savremene umjetnosti na Bijenalu na kojem izložbe organizuje preko sto država i koje ima preko pola miliona posjetilaca”, saopšteno je iz Vlade.

Podsjetimo, Natalija Vujošević, kuratorka Paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu umjetnosti donijela je odluku o umjetnicima koji će predstavljati Crnu Goru na 59. Venecijanskom bijenalu koje počinje 23. aprila 2022. godine i traje do 27. novembra 2022. godine. Ona je selektovala četiri prijedloga koji će se u formi kolektivne izložbe naziva “Umijeće držanja za ruke” predstaviti u crnogorskom paviljonu.

Međunarodno Bijenale umjetnosti u Veneciji, održaće se od 23. aprila do 27. novembra 2022. godine, a kurator za 2022. godinu je Cecilija Alemani. Centralna tema 59. Bijenala umjetnosti u Veneciji 2022. godine je “Mlijeko (od) snova” (The Milk of Dreams / Il latte dei sogni).

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

Omaž izložbi zaokreta Petra Lubarde

FOTO/VIDEO: Otvorena izložba o Kani Radović na Bijenalu u Veneciji

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kasparov: Dovedite do bankrota Putinovu ratnu mašinu

Putin prihvatio poziv Zelenskog za pregovore

Ruski napad na Ukrajinu sve mijenja u Evropi

U toku završni radovi na transfer stanici sa reciklažnim dvorištem u Mojkovcu