test

Abazović će predložiti Konjevića da bude na čelu Biroa za operativnu koordinaciju

Standard

23/04/2022

08:01

Predsjednik Socijaldemokratske partije preuzeće rukovođenje bitnog Vladinog tijela koje koordinira bezbjednosnim sektorom.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević, koji je kandidat za ministra odbrane i potpredsjednika Vlade za politički sistem, biće novi šef Biroa za operativnu koordinaciju, saznaje Pobjeda iz krugova bliskih mandataru buduće vlade.

Na čelu tog tijela u vladi Zdravka Krivokapića bio je potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnog sektora Dritan Abazović a koji će, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, kao budući predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost predložiti Konjevića na tu funkciju.

Imenovanje Konjevića na tu bitnu funkciju u bezbjednosnom sektoru očekuje se već na jednoj od prvih sjednica Vlade.

Biro za operativnu koordinaciju čine: direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktor Uprave policije, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnik Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane, generalni direktor

Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Članove Biroa za operativnu koordinaciju imenuje Vlada.

Rad Biroa za operativnu koordinaciju po Zakonu o osnovama bezbjednosnog sektora koordinira član Vijeća za nacionalnu bezbjednost koga odredi Savjet za odbranu i bezbjednost, na prijedlog predsjednika Vijeća.

Taj biro biće zadužen za izvršavanje i realizaciju zaključaka Vijeća za nacionalnu bezbjednost, utvrđivanje zadataka obavještajnog sektora, koordiniranje aktivnosti organa iz tog sektora.

Tim imenovanjem Konjević će biti prvi čovjek bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori i čekaju ga bojni izazovi – da se revitalizuje kompromitovani i urušeni bezbjednosn sektor, ali i borba za povratak povjerenja međunarodnih partnera u cjelokupni sistem opterećen brojnim propustima i skandalima, uključujući i upliv stranog faktora. Od Biroa za operativnu koordinaciju se očekuje da se konačno i učini javnim kontroverzni izvještaj o postupanju bezbjednosnog sektora na Cetinju 4. i 5. septembra i upotrebe sile prilikom ,,helikopterskog ustoličenja“ mitropolita Crkve Srbije. Od Biroa za operativnu koordinaciju se očekuje da se konačno i učini javnim kontroverzni izvještaj o postupanju bezbjednosnog sektora na Cetinju 4. i 5. septembra i upotrebe sile prilikom ,,helikopterskog ustoličenja“ mitropolita Crkve Srbije Joanikija.

Na čelu Vijeća za nacionalnu bezbjednost biće po funkciji budući predsjednik Vlade Dritan Abazović.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost čine: predsjednik Vlade, koji je predsjednik Vijeća, potpredsjednik Vlade zadužen za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, ministar pravde, ministar unutrašnjih poslova, ministar odbrane, ministar finansija, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Akt o imenovanju predsjednika i članova Vijeća za nacionalnu bezbjednost donosi Vlada.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Mara Babović/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)