Abazović danas izlazi sa potvrdom konačnog dogovora oko Vlade, u nedjelju o njenom sastavu?

Mandatar Dritan Abazović danas bi trebao da izađe sa potvrdom konačnog dogovora oko manjinske vlade, a u nedjelju, najvjerovatnije, da saopšti i konačan sastav 43. vlade Crne Gore, saznaje Standard.
Abazović danas izlazi sa potvrdom konačnog dogovora oko Vlade, u nedjelju o njenom sastavu?

Dritan Abazović

I dalje nije jasan stav opozicije oko aranžmana koji je za sada poznat, a to je da u vladu treba da uđu SDP, SNP, manjine i koalicije Crno na bijelo, te da je SD van toga. Oglasili su se samo iz Socijaldemokrata koji su juče saopštili da građanske i državotvorne snage, koje su srušile prethodnu vladu, treba da budu ključni faktor u manjinskoj vladi i parlamentu, a ne bilo čija ikebana zarad nekoliko funkcionerskih pozicija.

Socijaldemokrate jesu spremne da daju doprinos postizanju konačnog dogovora, ali nijesu spremne da se igraju državnim interesima, baš kao ni da se stave u ulogu dizača ruku u vladi i Skupštini u kojima dominantnu ulogu imaju anti-NATO političke strukture diskutabilnih političkih i ideoloških svjetonazora. Jednako nijesu spremne da zaborave na potpisani sporazum o političkim i programskim prioritetima praktično svih poslanika koji su glasali za smjenu Leposavića, Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, smijenili 42. Vladu i predsjednika parlamenta, a na osnovu kojih je trebalo da se i koncipira manjinska vlada, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva Socijaldemokrata.

Iz saopštenja Predsjedništva jasno je da je Socijaldemokratama apsolutno neprihvatljiva ponuda mandatara za potpredsjedničko mjesto u Skupštini i nestranačko mjesto za ministra kulture.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović potvrdio je juče da će Socijaldemokratska partija biti dio manjinske vlade i najavio da će prijedlog za sastav nove izvršne vlasti biti spreman danas ili sjutra.

Ivanović je saopštio da će SNP-u pripasti šest ministarstava, a to su, prema njegovim riječima, ministarstvo finansija, zdravlja, prosvjete, pravde, sporta i mladih.

“To su ministarstva koja bi SNP trebao da dobije i mislim da smo ih dobili”, kazao je Ivanović.

Potvrdio je da su napravili ustupak i da će SDP biti dio vlade, ali i kazao da bi, u zavisnosti od njihovog dogovora sa mandatarom Dritanom Abazovićem, ta stranka mogla da dobije resore odbrane i vanjskih poslova. 

Mediji asu ranije spekulisali da je predsjednik SDP-a Raško Konjević potencijalni kandidat za ministra odbrane, a da bi resorom vanjskih poslova mogao da upravlja Ranko Krivokapić, budući ministar finansija iz SNP-a trebalo bi da bude Aleksandar Damjanović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, dok bi resorom sporta i mladih trebalo da upravlja Vasilije Lalošević.

Za ministra poljoprivrede, resora koji bi takođe trebalo da pripadne SNP-u, pominje se Dragoslav Šćekić, dok bi Ministarstvom zdravlja upravljao medicinski direktor KCCG Zoran Terzić. Advokat Marko Kovač pominje se kao ministar pravde.

Standard je i ranije pisao da će Bošnjačka stranka dobiti ministarstva kapitalnih investicija i rada i socijalnog staranja.

Albanskim strankama trebalo bi da pripadnu ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, nauke i digitalizacije i javne uprave.

Demokratskoj partiji koju predvodi Fatmir Đeka pripalo bi ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, stranka Nika Đeljošaja trebalo bi da dobije nauku i digitalizaciju, a za ministra se pominje politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.

Građanski pokret Ura dobiće ministarstva unutrašnjih poslova, ekonomskog razvoja i turizma, evropskih poslova i ekologije i urbanizma.

Za ministra ekonomskog razvoja pominje se Goran Đurović, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, a Jovana Marović trebalo bi da bude ministarka evropskih poslova.

Jedan od tri predviđena potpredsjednika vlade biće Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, dok bi druga dva vicepremijerska mjesta trebalo da budu ponuđena SNP-u i SDP-u. O svim kadrovskim rješenjima izjasniće se i Predsjedništvo DPS-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Zdravka Krivokapića

Joković: Želimo rekonstrukciju Vlade, ne vanredne izbore

Joković: Između puta u Evropsku uniju i tradicionalnih odnosa sa Rusijom biramo EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KONAČNI OBRAČUN: Vukšić pokušava da završi zadatu agendu

Abazović danas izlazi sa potvrdom konačnog dogovora oko Vlade, u nedjelju o njenom sastavu?

Vujačić o idejnom projektu objekta u centru Podgorice: Šta bi se desilo da je Glavni grad uradio nešto slično

Zenka o formiranju vlasti u Ulcinju: Vremena za čekanje nema; Lunjić: Mislim da ćemo se lako dogovoriti