test

Abazović: Imam afirmativan stav prema Otvorenom Balkanu, volio bih Crnu Goru u toj inicijativi

Standard

13/12/2022

12:31

Premijer Dritan Abazović kazao je da ima veoma afirmativan stav prema Otvorenom Balkanu i da bi volio da Crna Gora bude dio te inicijative.



-Sve što pomaže regionalnu saradnju je dobro. Glava ne boli od viška saradnje samo od manjka saradnje, ako ta inicijativa može malo da pospješi, Crna Gora je tu, kao što je i u A5. Sve što pomaže da se tenzije u regionu umanje, da se koncentiršemo na progres ekonomiju, EU, ukdianje barijera ide u prilog Crnoj Gori – rekao je Abazović na konferenciji za medije sa makedonskim MVP Bujarom Osmanijem. 

Upitan da li će do kraja godine donijeti odluku o ulasku u Open Balkan, rekao je da ta inicijativa nema osnivački akt.

-Razumijem za šta se ta priča upotrebljava u Crnoj Gorij. Ona treba da mobiliše opoziciju da zavrti priču i napada vladu. Mi u ovom slučaju ne prihvatamo neke specijalne ugovore, to nije NATO alijansa niti EU, to je izraz dobre volje, skup bilateralnih dogvoora oko grin lajna na prelazuima, oko priznavanja diploma, uskraćivanje nekih administartivnih restikcija.  Afirmativan sam prema ideji, jer je korisna je za Crnu Goru i žao mi je što ljudi vjeruju nekima koji imaju druge namjere a to je da CG ne sarađuje i da ostane u čeljustima 90ih. Nama pripada budućnost, ko želi da živi u prošlosti ne možemo ga sprijeliti ali dozvolite da drugu žele saradnju, a ne konflikt – kazao je Abazović. 

Rekao je da bi volio da u Open Balkan budu i Crna Gora, i Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Upitan o jučerašnjem danu u parlamentu, te da li bi sve što se desilo moglo trajno da ugrozi evropski put, Abazović je kazao da će ponoviti stav VK i EU. 

-I Ana Pisonero je bila jasna i molio bih sve da ne manipulišu – naš zadatak bio je da izglasamo sudije. To je bilo prvo  nije se desilo jer DPS nije htio da glasa. Ako je neko stopirao evropski put odgovornost je jasna i nedvosmislena – istakao je Abazović.

Upitan da prokomentariše to što je Vladimir Bilčik otkazao sjednicu POSP zakazanu za sjutra u Strazburu, Abazović kaže da nema detalje, ali da EP ima uvađavanje prema crnogorskom aprlamentu.

-Dijalog između parlamentaraca služi ne samo da se dijele dobre viejsti nego i kad postje izazovi da se o tome razgovara pa možda iz toga proizadje neka dobra i mudra odluka. Vjerujem da to nije vid kazne nego vid političke procjene, očekujem da se se odbori sastanu u novom terminu – dodao je. 

Abazović je kazao da je tokom 2020. Crna Gora predsjedavala inicijativom A5 i imala uspješne sastanke.

-Imali smo više od 15 sastanaka koji su bili prilikla za analizu bezbjednosne i političke situacije u Crnoj Gori. Bliska saradnja u A5 postaje sve važnija jer se suočavamo sa velikim globalnim prijetnjama. Predsjedavajanja A5 su se odigrala u uslovima nelegalnog rata u Ukrajini. Ponavljamo da Crna Gor osuđuje ovaj rat i podržava napore Ukrajine da ohrabri svoj suverenitet i integritet – rekao je Abazović.

Interes A5 je, kako je rekao dugoročno stabilan region. On je kazao da SAD i NATO moraju ostati angažovani na svim poljima u ovom regionu. 

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da uprkos progresu u poslednjim decenijama, region se seupčava sa novim izazovima, kao što su odjeci ekonomske krize, postpandemijski period i posledicama ruske agresije na Ukrajinu.

Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)