Abazović na 2BS forumu: Crna Gora će biti prva naredna članica EU

Crna Gora mora da prihvati da bude dio savremenog svijeta. Ne pada nam na pamet da žrtvujemo Crnu Goru i njen evropski put zarad funkcija ili pozicija u određenim strukturama. Svi treba da se mijenjamo, treba da mijenjamo svoje obrasce ponašanja i da shvatimo da ne možemo samo retorički da se zalažemo za demokratske standarde. Naše ponašanje – moralno, političko i građansko mora da bude u skladu sa tim standardima, ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na 11. 2BS Forumu u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.
Abazović na 2BS forumu: Crna Gora će biti prva naredna članica EU

Abazović je kazao da bi volio da voz koji će da nas odvede do Evropske unije bude sa mnogo više putnika nego što je sad.

„Crna Gora najviše kuburi sa poglavljima 23 i 24 koja se oslanjaju na vladavinu prava i sektor bezbjednosti se trudi da isporuči rezultate. Međutim, mi kao izvršna vlast ne možemo da preuzimamo posao pravosuđa.“

Abazović je naglasio da zemlje koje nemaju demokratsku tradiciju i koje nijesu imale prostora da razvijaju svoju političku kulturu na način koji to predviđa teorija, ne bi trebalo da situaciju u kojoj se Crna Gora sada našla tretiraju kao nešto neočekivano.

„Nije moguće odmah promijeniti sistem kada smo 30. avgusta, po prvi put od uvođenja parlamentarizma promijenili vlast. Vrlo je važno što smo to uradili mirnim putem, bez većih turbulencija i sukoba koji nisu nemogući u takvim situacijama.”

Osvrćući se na aktuelnu političku sitauciju, Abazović je naznačio da od ostalih političkih subjekata nije čuo da neko umjesto broja ministarstava govori o programu Vlade, naglašavajući da je to ono što razdvaja odgovornu politiku od ubiranja jeftinih političkih poena.

„Crna Gora nema vremena za gubljenje. Mislim da je naša poruka vrlo jasna – niko ne može svoje političke agende koje idu protiv nacionalnih interesa Crne Gore da ostvaruje preko naših leđa.”

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

Gledajte naprijed jer je istorija već na vaša ramena stavila dovoljno tereta

Abazović: Ako se smijeni Sekulović oboriću Vladu, biće i novi premijer, državnog udara na Cetinju nije bilo

Abazović: Potrebno prvo izabrati Tužilački savjet, pa sve ostalo

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Krivokapić zakazao sjednicu Vijeća za ponedjeljak: Raspravljaće o Sekuloviću i Brđaninu u odsustvu Abazovića?

STANDARD SAZNAJE: Abazović u UIKS-u posjetio Ljuba Bigovića

Damjanović: Poreski inspektori ispituju poslovanje Puteva

Čist račun, duga ljubav: Pogledajte primjer predbračnog ugovora