Abazović: Ne otvaramo, već zatvaramo crkvena pitanja

Naš prioritet je evropski put i da bi se ostvario nijedno pitanje ne treba da mu bude prepreka. Mi ne otvaramo crkvena pitanja, nego ih zatvaramo, rekao je premijer Dritan Abazović u Zagrebu na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plekovićem.
Abazović: Ne otvaramo, već zatvaramo crkvena pitanja

Abazović je rekao da je Plenković bio prvi regionalni lider koji mu je uputio zvanični poziv za posjetu, ali da je termine tek sada bilo moguće uskladiti.

– Posebna mi je čast što je sjutra Dan državnosti Crne Gore i što ćemo direktno odavde ići na proslavu. Razgovarali smo o temama koje su ostale teret iz prošlosti, neće usporiti naše odnose ali će biti korisno da ih rješavamo. Mislim da za neke već imamo rješenja.  Naša budućnost je zajednička, vidimo budućnost Crne Gore u Evropskoj uniji. Zahvalni smo Hrvatskoj što je Uniju dovela na naše granice. Zato očekujem da Hrvatska bude glavni pokretač svega evropskog u Crnoj Gori, kao naša bratska zemlja – naveo je Abazović.

Ponovio je da na putu ka EU mora se raditi na imenovanjima u Ustavnom sudu, Sudskom savjetu…

– Ako to uradimo, vjerujem da će Hrvatska prva podržati da na osnovu zasluga postoji napredovanje u EU integracijama. CIlj je da stabilizujemo region, da u složenim vremenima na istoku Evropke, koje se reflektuju i na nas, ipak emitujemo stabilnost. Vjerujemo da Hrvatska stoji kao veliki motivator Crne Gore svojim primjerom da odradi zadatke na EU putu.

Abazović je rekao da je izuzetno važno povezati se sa Hrvatskom i povećati mobilnost ljudi. 

– Crna Gora će učiniti sve da uradi prva sljedeća članica EU. Ako postoji neka idealna zemlja za to, to je definitivno Crna Gora. Ideja je da sa svim susjedima imamo najbolje moguće odnose i da se takmičimo u dobru – dobrim idejama, pravim vrijednostima – zaključio je Abazović i uputio poziv hrvatskom premijeru da posjeti Crnu Goru.

Odgovarajući na pitanja novinara, Abazović je rekao da njegova Vlada usvajanjem temeljnog ugovora ne otvara, već zatvara crkvena pitanja.

– Naš prioritet je evropski put i da bi se ostvario nijedno pitanje ne treba da mu bude prepreka. Mi ne otvaramo crkvena pitanje. nego ih zatvaramo. Kad budu zatvorena jedini fokus će biti na zajedničkoj evropskoj budućnost. Temlejni ugovor je u skladu sa Ustavom, ali svaki akt može, ako neko želi da doživi svoju promjenu. Mnogi akti su doživjeli provjeru. Lično mislim da ovdje nema ništa sporno, ali ne osporavam nikome mogućnost na pravni test – rekao je Abazović.

“Neriješena pitanja granice, broda Jadran…”

Plenković je rekao da je na sastanku bilo riječi o ekonomiji, neriješenim pitanjima i EU integracijama.

– Hrvatska je pomogla Crnoj Gori u pogledu žita, pokazali smo da smo tu kad je potrebno. Nastojimo da riješimo i brojna pitanja iz vremena raspada SFRJ, vremena agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Tu su i pitanja granice, rješenje pitanja školskog broda Jadran koji želimo da vratimo u Hrvatsku do postavljanja spomen ploče u Morinju. Zahvalni smo Abazoviću što je u Vladu uvrstio i hrvatskog predstavnika, ministra Adrijana Vuksanovića – naveo je Plenković.

Istakao je da je važno nastaviti očuvanje kulture, tradicije i identiteta u Boki kotorskoj i Crnoj Gori uopšte.

– Razgovarali smo i o pristupnim pregovorima Crne Gore za EU koji traju već deset godina. Pomagali smo na različite načine. Ponudili smo sve što je Hrvatska prošla i misilim da smo napravili kvalitetne iskorake. Crna Gora je otvorila sva poglavlja sada smo u fazi da želimo da se kreće ka što učinkovitijem zatvaranju poglavlja – rekao je Plenković.

Smatra da bi Crna Gora uz rješavanje pojedinih pitanja mogla bi bez većih problema ubrzati put ka EU.

– Nama je u interesu da se Crnom Gorom povezujemo sa transevropskim i energetskim pravcima, naročito Jadranko-jonskim koridorom i Jadransko-jonskim gasovodom. Cijenimo što je Crna Gora potpunosti na tragu Evropske politike i NATO kad je riječ o podršci Ukrajini. Hrvatska će podržavati Crnu Goru i sve druge zemlje susjedstva na putu ka reformama i članstvu u EU – istakao je Plenković.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Anon

Po pitanju zatvaranja, to vam se sprema.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

Abazović: Ako zbog državnog interesa treba da padne Vlada, neka padne

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

(VIDEO)Pogrebne usluge dobile savremenu upravnu zgradu

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge

Šahmanu, Mihailoviću, Peroviću i Rajkoviću i Vukotiću zadržavanje, Hajduković će se braniti sa slobode