Abazović se povukao, ništa od potpisivanja Temeljnog ugovora još neko vrijeme

Sudeći po zajedničkom saopštenju, nakon završenog sastanka, premijera Dritana Abazovića i predsjednika Mila Đukanovića Temeljni ugovor neće biti potpisan još neko vrijeme. Abazović je revidirao svoj stav pa će prije potpisivanja Temeljni ugovor morati da prođe provjeru stručne i naučne javnosti Crne Gore.
Abazović se povukao, ništa od potpisivanja Temeljnog ugovora još neko vrijeme

Foto: Vlada CG

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović imali su danas konsultacije o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih  usvajanjem Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i SPC, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka.

“Zajednički je ocijenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unaprijedi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende”, piše u zajedničkom saopštenju Kabineta Predsjednika i Kabinet predsjednika Vlade.

U tom kontekstu, kako se navodi, korisnom je ocijenjena ideja da se prije nastavka dalje procedure vezane za Ugovor stručnoj i naučnoj javnosti Crne Gore, odnosno predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja, još jednom predstavi tekst Ugovora i obezbijedi dodatna provjera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno – pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom.

Poručeno je da, u međuvremenu, politički fokus potrebno je usmjeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbjeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a.

“Zajednička je ocjena da bi se time pokazao odgovoran odnos države prema podsticaju institucija EU da se efikasnim ispunjavanjem preostalih privremenih mjerila za oblast vladavine prava stvore uslovi za ubrzanje ukupnog pregovaračkog procesa. To bi bio i najbolji prilog stabilnosti i ukupnom prosperitetu crnogorske države i društva”, ocijenjeno je na sastanku.

Predsjednik i premijer su se saglasili da bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u našem društvu, rješenje uvijek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

“Takođe, Đukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik, govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je međunacionalni i međuvjerski sklad najveći društveni kapital Crne Gore i nešto po čemu je naša država prepoznata širom regiona i Evrope”, dodaje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


Rukfaš

Jeste li ćoravi? VIDITE LI DA NIĐE U SAOPŠTENJU NE PIŠE “TEMELJNI UGOVOR “?

Odgovori
cikotickadjeku,

kako ga je Milo smirio, ne mase, ne dere se no ponizno “UCINICEMO kako kazete gos. MILO

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Na koljenima i 43. Vlada

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

Ministarstvo ekonomskog razvoja pisalo Adriatic Propertisu

Abazović zbog Temeljnog ugovora pod pritiskom sa svih strana

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

IL TEMPO: Mario Dragi nije primijetio balkansko bure baruta, EU I NATO nijesu reagovali na apele Mila Đukanovića

Žabljak: Petnaestogodišnjak vozilom sletio sa puta, teže povrijeđena tri tinejdžera

Abazović: Hajat stigao u CG, treba da se ponašamo unikatno

Odlična turistička posjećenost Podgorice: Avgust u znaku manifestacije Ajmo na Moraču