Izvor: Pobjeda

VUJOVIĆ: Abazoviću odgovara politička kriza da bi i dalje vladao

Ključni akteri izazivanja najnovije političke krize su partije koje kontrolišu odlazeću vladu i njen predsjednik. Ovakav rasplet – da se blokira održavanje vanrednih izbora, te da vlada koja je izgubila povjerenje i dalje vlada, najviše i isključivo njima odgovara – ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.
VUJOVIĆ: Abazoviću odgovara politička kriza da bi i dalje vladao

Zlatko Vujović

Vujović je, komentarišući način na koji je većina od 30. avgusta 2020. godine predložila Miodraga Lekića za mandatara – prvo verbalno, a potom pošto je istekao rok potpisima, kazao da je jasno da od ovakvog scenarija najviše koristi imaju partije koje kontrolišu odlazeću Vladu Crne Gore i njen predsjednik. – Stoga ne čudi da su one i oklijevale, a na kraju nepotpisivanjem podrške kandidatu Lekiću u Ustavom definisanom roku, već po njegovom proteku, ključni akteri izazivanja ove najnovije krize – kazao je Vujović.

Podsjetio je da je „premijer isticao kao ključni argument da se ne glasa za pad njegove vlade uvjerenje da predsjednik može izbjeći da da mandat kandidatu stare parlamentarne većine“.

– Nešto slično što su pričali predstavnici te većine prije formiranja Krivokapićeve vlade. Da bi suzili manevarski prostor Đukanoviću, Krivokapićevu kandidaturu je pismeno podržao 41 poslanik. Stoga čudi da su oni najglasniji u tvrdnji da Đukanović neće dati mandat toj koaliciji odbili da podrže kandidaturu pismeno, u Ustavom propisanom roku, već naknadno, po njegovom isticanju. Stoga je logično zaključiti da ovakav rasplet najviše i isključivo njima odgovara. Rasplet da se blokira održavanje vanrednih izbora, te da vlada koja je izgubila povjerenje i dalje vlada – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, niko ne zna kako bi se ovakvo ponašanje političkih subjekata većine od 30. avgusta moglo odraziti po njih na izborima. – Ali smatram da šaljete lošu poruku svojim biračima ako odbijate da testirate volju birača, odnosno panično bježite od izbora. Neke partije, odnosno koalicije, ne mogu da ponove rezultat sa prethodnih izbora, stoga ne čudi izbjegavanje izbora – kazao je Vujović. Prema njegovim riječima, predstojeći izbori u Podgorici su, prije svega, odmjeravanje snaga pred očekivane vanredne parlamentarne izbore, ali i testiranje taktika kada govorimo o načinima koaliranja. – Svaki izbori su priča za sebe. Odluka o stvaranju snažnog građanskog bloka, kojeg čine gotovo sve snage koje ne predstavljaju bivšu vladajuću većinu koja je birala vladu Krivokapića, a sada podržava Lekića, pokazuje da se produbljuje jaz između partija koje podržava Srpska pravoslavna crkva i predsjednik Vučić, i bloka koji se tome suprotstavlja. Stiče se utisak da su izbori u Podgorici, prije svega odmjeravanje snaga pred očekivane vanredne parlamentarne izbore, ali isto tako i testiranje taktika kada govorimo o načinima koaliranja – istakao je Vujović, komentarišući formiranje pokreta „Svi za naš grad“, kojeg čini osam proevropskih stranaka i jedna građanska inicijativa. Vujović je ocijenio da podgorički izbori imaju veći značaj od lokalnih jer će, kako je istakao, njihov ishod imati i veliki uticaj na vanredne parlamentarne izbore koji nas očekuju uskoro.

Na pitanje da li primjer objedinjavanja proevropskih stranaka na lokalnim treba primijeniti i na parlamentarnim izborima, Vujović kaže da se ne može na isti način posmatrati pristup na lokalnim u odnosu na parlamentarne izbore.

– Prevashodno zbog povlašćenih uslova koje uživaju manjinske liste. Ključno pitanje je kako će reagovati birači koji su i dalje kritični prema DPS-u, a ne žele da podrže, recimo, Uru koja im je bila izbor. Da li bi bilo bolje ostaviti tim biračima opciju u, recimo, SDP van velike koalicije. Takav pristup se nije pokazao dobrim u Nikšiću, ali jeste na Cetinju gdje su nezadovoljnii DPS-om podržali SDP – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, Podgorica je ipak različita od drugih opština jer je na njenom čelu, kako kaže, najuspješniji gradonačelnik iz DPS-a, te i kritičari DPS-a na nacionalnom nivou nemaju veliki otpor da priznaju uspjehe u radu Vukovićevog upravljanja Podgoricom.

– Stoga prilično pozitivne ocjene rada Vukovića mogu uticati da i kritičari DPS-a, a koji su razočarani glasači Ure, mogu glasati za zajedničku listu. Međutim, puno je još faktora koji utiču na ishod izbora. Lokalni izbori u Podgorici će dati odgovor da li zajednička lista ima sinergetski efekat – istakao je Vujović.

Kazao je da će i druge partije testirati savezništva prije parlamentarnih izbora.

– Interesantno je vidjeti da zavisno od opštine do opštine više partija ima različite pristupe, odnosno ne ide se sa istim partijama u koaliciju u svim opštinama. Imaće se što analizirati poslije 23. oktobra – dodao je Vujović.

Populistička priča ili pokušaj da se predsjednik na neustavan način spriječi u obavljanju funkcije

Zlatko Vujović je, komentarišući inicijativu većine od 30. avgusta 2020. godine za razrješenje predsjednika države, kazao da se ona može posmatrati kroz dva aspekta – ili je populistička priča ili pokušaj da se na neustavan način Đukanović spriječi da obavlja funkciju predsjednika.

– Jedna varijanta je da se radi o populističkoj priči, čiji uspjeh u ovom trenutku nije realan, što je jasno i samim inicijatorima, zato što nemamo funkcionalan Ustavni sud i to upravo zbog njih, jer su blokirali bilo kakav dogovor o tome. Sa druge strane, možda bude i pokušaja da se stvori atmosfera gdje bi se na neustavan način Đukanović spriječio da obavlja funkciju predsjednika – dodao je Vujović

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Đurović: Vujović ima gubitak pamćenja, a i dezorijentisan je prilično

Vujović: Insistirati na temeljnom ugovoru i ”Otvorenom Balkanu” znači spriječiti brzo članstvo Crne Gore u EU

Vujović: U vladi da bude procrnogorska većina, a sektor bezbjednosti bez ruskih i srpskih igrača

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

IZA KULISA: Da li se u Crnoj Gori stvara policijska država

RASTODER: Na parlamentranim izborima nastupiti u dvije građanske kolone i sa novim liderima, da ne bi potomke zadužili gubitkom države

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat

Air Montenegro za STANDARD: Putnicima sa leta iz Ljubljane ponuđeno više opcija od refundacije karte do zamjene termina