test

Adžić bi još da zapošljava iako je u tehničkom mandatu

Standard

24/08/2022

06:59

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova iz Građanskog pokreta Ura Filip Adžić zatražio je na sjednici kolegijuma Ministarstva unutrašnjih poslova, održanoj u ponedjeljak, od svojih službenika da hitno urade kadrovski plan radi dodatnog zapošljavanja u tom resoru, saznaje Pobjeda.



Dva izvora Pobjede iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je Adžić na kolegijumu u ponedjeljak naredio da se obavezno krene u procedure daljeg zapošljavanja na osnovu sistematizacije dodjeljivanjem rasporednih rješenja, čime bi ministar u potpunosti preuzeo kontrolu nad kadrovskom politikom zapošljavanja u tom resoru.

– Vlada nije u tehničkom mandatu, već u pravom mandatu i trajaće najmanje do izbora 2023. možda i do 2024. Obavezno treba nastaviti sa dodjeljivanjem rasporednih rješenja – citirao je izvor Pobjede Adžićeve riječi na kolegijumu.

KONTROLA NAD KADROVIMA

Po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, nakon sistematizacije radnih mjesta mora se donijeti odgovarajući kadrovski plan da bi se moglo zapošljavati na osnovu usvojenog pravilnika.

– Prije kadrovskog plana, moraju se uraditi sva rješenja o rasporedu u skladu sa novim pravilnikom. U najboljem slučaju, MUP-u treba najmanje dva mjeseca da završi sve te procedure – rekao je izvor Pobjede iz MUP-a. To znači da u MUP-u ne očekuju formiranje nove vlade u naredna tri ili četiri mjeseca.

Drugi izvor Pobjede je objasnio da kadrovski plan obuhvata tačan broj službenika na određenio i neodređeno, planirano zapošljavanje, penzionisanje, plan za pripravnike.

Vlada Crne Gore usvojila je na sjednici 28. jula Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije uprkos stavu i izdvojenom mišljenju potpredsjednika Raška Konjevića, koji je naglasio da ,,policijska ovlašćenja mogu imati isključivo službenici Uprave policije, a ne i MUP-a, kako je to predviđeno izmjenama ovog akta“.

Prijedlog novog dokumenta o unutrašnjoj organizaciji, ali i broju i opisu radnih mjesta u UP i MUP, izazvao je buru još u srijedu na sjednici vladine Komisije za politički sistem i unutrašnju politiku jer je objelodanjeno da je Pravilnikom predviđeno angažovanje najmanje 40 službenika policije u novom Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a i Odjeljenju za antikorupciju, što se direktno kosi sa Zakonom o unutrašnjim poslovima koji predviđa da ,,policijska ovlašćenja primjenjuju policijski službenici isključivo u Upravi policije kao operativno samostalnom organu“.

Osim toga, novim aktom o sistematizaciji radnih mjesta u MUP-u i Upravi policije u odnosu na dosadašnjih 5.663, planirano je otvaranje čak 6.664 novih radnih mjesta – čak 1.001 više.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, na ovaj problem ukazali su iz Ministarstva finansija, jer će iziskivati znatno veća izdvajanja iz budžeta.

Kako je kazao naš izvor, ministar Aleksandar Damjanović upozorio je da je ovoliki broj zapošljenih sa aspekta finansija veoma sporan.

NOVO ZAPOŠLJAVANJE

Izvori Pobjede ističu da je u MUP-u i Upravi policije, iako je sistematizovano 5.663 radna mjesta, zapošljeno oko 5.160 ljudi.

– Znači, već sada je upražnjeno oko 500 radnih mjesta, tako da, ako ovaj akt prođe, moći da bude zapošljeno još 1.500 novih ljudi. Budžet teško da može da izdrži toliki broj zapošljenih – ističe naš izvor.

Objašnjava i da do kraja godine oko 1.000 pripadnika MUP-a i Uprave policije stiče zakonske uslove za penzionisanje.

– Dominantno su to službenici Uprave policije i vjerovatno će većina i poći u penziju, zato što su im sada povoljniji uslovi u odnosu na prethodni period – objašnjava naš izvor.

Na osnovu ovih podataka proizilazi da će u MUP-u i Upravi policije biti upražnjeno još oko 1.000 radnih mjesta – odnosno, Adžić i planeri njegove sistematizacije ukupno će moći da podijele oko 2.500 radnih knjižica.

Iz Ure je nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića, koji je nastavio sa praksom zapošljavanja, nekoliko puta kritikovana ta praksa izvršne vlaste u tehničkom mandatu.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Filip Adžić

Ostavite komentar

Komentari (0)