test

Adžić o Cetinju: Ako su lokalni šerifi protiv dogovora, postoji statut partije

Standard

16/02/2022

07:24

Ovo što se dogodilo na Cetinju moralno i etički je neprihvatljivo, pogrešno je i štetno po Crnu Goru, ali, kao bivši član i funkcioner Socijaldemokratske partije, znam da i dalje postoji mogućnost za kompromis i dogovor jer Statut stranke je jasan – nijedna odluka opštinskih odbora nije validna ako je ne potvrdi centrala, odnosno najviši organi partije , kaže za Pobjedu istoričar i pravnik Novak Adžić.



Godinama je bio član Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a, a iz stranke je izašao pretprošle godine i, bez obzira na to što je napuštio ovu partiju, Adžić je, kako kaže, na lokalnim izborima 5. decembra glasao je za nju.

“Dao sam im glas vjerujući da će se dogovoriti sa Demokratskom partijom socijalista, kao suverenističkom strankom, da zajednički vrše vlast na Cetinju, da se ispravi sve ono negativno što je bilo u prethodnom periodu u ovom gradu i da pošalju jasnu poruku da je neophodno jedinstvo suverenista i crnogorskog bloka “, dodaje Adžić.

Desilo se, kaže on, da likuju Joanikijeve pristalice i neki opskurni likovi.

“Dogodilo se, zbog užasno pogrešne odluke lokalnog odbora SDP-a, da likuju svi oni koji su negirali tekovine Belvedera 2021. i svi oni koji su protiv suverene, nezavisne i slobodne Crne Gore”, naglašava Adžić.

To što je odlučio lokalni SDP u prijestonici, prema njegovim riječima, konsternirajuće je i frapantno.

“No, ako ima volje, ima i načina. SDP i dalje može da formira lokalnu upravu sa DPS-om, dijeleći vlast na ravne časti, čime je moguće sanirati i štetu koja je nastala odlukom lokalnih lidera ove partije. U toj podjeli pozicija predsjednika Skupštine prijestonice može i dalje da ostane Staroj gardi, ako to žele “, rješenje je koje vidi Adžić kao najbolji izlaz.

Smatra da za propast dogovora na Cetinju odgovornost snosi i DPS, ali da to ne može da opravda odluku lokalnog SDP-a.

“Suštinski, dogovor je propao zbog očigledne namjere pojedinaca ili grupe ljudi da zbog lične, karijerističke i druge gramzivosti urade ono što pravi dugoročnu štetu formiranju toliko građenog povjerenja među crnogorskim suverenistima svih nacija i vjera “, dodaje sagovornik Pobjede.

On apeluje na predstavnike centralnih organa SDP-a da se dogovore sa DPS-om „na poštenim osnovama i uvažavajući izborne rezultate“.

“Ako postupe u skladu sa Statutom, taj dogovor je i dalje moguć “, ponavlja Adžić.

Objašnjava da, ako većina članova Predsjedništva SDP-a nije saglasna sa odlukom cetinjskog ogranka partije, „statutarne mogućnosti su vrlo jasne i jednostavne“.

“Jedna od njih je raspuštanje opštinskog odbora, a druga je da odluke opštinskog odbora ako ih centralni organi partije ne potvrde nemaju nikakav značaj i vrijednost, tako da oni mogu organizovati nastavak pregovora sa DPS-om “, kaže Adžić.

Dogovor crnogorskih suverenista i stvaranje jedinstvenog bloka, kategoričan je on, trebalo bi da bude prioritet svih građanskih partija.

“Cetinjski SDP iznevjerio je fundamentalna načela i principe i ideje Belvedera iz 1936. i Belvedera iz 2021. Ali, ako su pojedini lokalni kauboji, koji žele da izigravaju šerife, protiv tih principa i načela, postoji statut SDP-a i po njemu bi trebalo postupiti. Građani Crne Gore samo okupljeni pod jedinstveni barjak mogu da grade budućnost naše zemlje “, kaže Adžić.

Ističe da je lično protiv „bilo kakvih neprincipijelnih, neprirodnih koalicija“, a da je cetinjski dogovor „negacija svega onoga što Crna Gora treba da bude“.

” Iznevjerili su fundamentalne principe i tekovine slobodne, građanske, evropske Crne Gore zarad ličnih fotelja, benefita i privilegija. Nadam se da, ipak, ima više mudrih, svjesnih da je jedinstvo suverenističkog bloka jedini spas Crne Gore od pomamljenog velikosrpskog kleronacionalizma i šovinizma”, zaključio je Adžić, upozoravajući da je već napravljena ogromna šteta.

Politički analitičar Ranko Đonović smatra da SDP kao partija nije urušila vrijednosti Belvedera, ali da to jeste uradila cetinjska ekspozitura ove stranke i to ne prvi put.

“To je cetinjski SDP radio i u ranijem periodu, pa eto i danas. U svakom slučaju, kad lokalno postane važnije od državnog, donose se takve odluke”, kaže Đonović.

On pozdravlja, kako ističe, principijelnost i dosljednost poslanice SDP-a Draginje Vuksanović-Stanković koja se juče javno ogradila od odluke stranke.

“Čestitam gospođi Vuksanović-Stanković, a što se tiče ostalih funkcionera ove partije možda bi trebalo da se vrate onom ranijem SDP-u koji je šurovao sa Demokratskim frontom i sa neprijateljima crnogorske države. Žao mi je što se tako i ovom odlukom SDP-a Crna Gora, svakako, usporava na svom putu. Takve odluke su politikantske, moguće i vrha stranke “, naglašava on.

SDP je za njega „jedno od najvećih političkih razočaranja u zadnje vrijeme“.

“Nadao sam se u ovaj SDP, vjerovao sam da se vratio izvornim vrijednostima, a oni su pokazali da nije tako “, dodaje Đonović.

Uzda se u, kako kaže, pamet i dosljednost ostalih procrnogorskih i stranaka manjina.

“Očekujem da im je svima suverena, slobodna Crna Gora cilj svih ciljeva, a ne rušenje DPS-a ili ostvarivanje sitnih lokalnih privilegija vlasti “, zaključio je Đonović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Novak Adžić

Ostavite komentar

Komentari (1)

Cetinjanin

16 Feb. at 07:30

Citajuci ovaj tekst shvatam ako nema koalicije sa Dps onda nema ni Crne Gore … gospodo koalicija je Sdp-Stara garda tako da niti je ura ni demokrate i neznam dje je taj problem sto se digla hajka
Morali dps da bude na vlast,sto se ne pitate dps zasto su izgubili glasove zasto nema dogovora