test

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

Standard

12/08/2022

07:23

Ako Vlada premijera Dritana Abazovića 19. avgusta preživi glasanje o nepovjerenju u parlamentu, prema Ustavu, nastaviće da vlada još najmanje tri mjeseca.



S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore za šta je potrebno skraćenje mandata Skupštini.

U tom slučaju, vrlo je moguće da će se pomjeriti i lokalni izbori, kako bi bili održani zajedno sa parlamentarnim, saznaje “Dan”.

Iz Demokratskog fronta (DF) nam je nezvanično rečeno da im je prihvatljivo da se formira tehnička vlada, koja bi organizovala izbore u jednom danu.

Iz Demokratske Crne Gore nam je saopšteno da će da čekaju sjednicu Skupštine, nakon koje će razmišljati o narednim potezima.

Problem s ponovnim odlaganjem lokalnih izbora, da bi se održali izbori u jednom danu, jeste taj što je Ustavni sud već proglasio neustavnim. Sud je ukinuo Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, ocjenjujući da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Advokat Veselin Radulović kazao je za “Dan” da, ako dođe do izglasavanja nepovjerenja Vladi, ostaje otvoreno pitanje da li će se ponovo otvoriti proces pregovaranja o formiranju nove vlade ili će se ići na raspisivanje vanrednih izbora.

– Sve zavisi od političkih dogovora, a iskustvo nas je naučilo da političke partije ne poštuju principe ili moralna načela, pa je s takvim partijama sve moguće. U slučaju raspisivanja vanrednih izbora, oni bi se po zakonu morali održati u periodu od 60 do 100 dana, od dana njihovog raspisivanja. Kako datum njihovog eventualnog raspisivanja zavisi ipak od toga da li će se i šta će se političke partije dogovoriti, nezahvalno je prognozirati kada bi izbori mogli biti održani. Lokalni izbori su već jednom neustavno odloženi i njihovo novo odlaganje bilo bi opet kršenje Ustava i zakona. Nažalost, zabrinjava lakoća s kojom se u Crnoj Gori krši Ustav radi zadovoljenja političkih i partijskih interesa – navodi Radulović.

Dodaje i da u kontinuitetu svjedočimo brutalnoj neodgovornosti političkih partija koja ugrožava opstanak ključnih institucija, između ostalih i Ustavnog suda.

– Zato me ne bi iznenadilo ako se s praksom kršenja Ustava nastavi i dalje, tim prije što su oni koji uglavnom krše Ustav na dobrom putu da Crnu Goru ostave bez institucije koja je zadužena da štiti ustavnost – podvlači Radulović.

Iz svih partija većine, ali i opozicije, još ranije su izjavili za “Dan”, da su za objedinjavanje izbora zbog toga što je Crna Gora u konstantnoj političkoj tenziji. Takođe, ta inicijativa je podržana i od strane međunarodnih partnera.

Iz Evropske komisije je ranije sugerisano da nije dobro da država bude u stalnoj izbornoj kampanji, ali i konstatovano do nije postignut konsenzus da se dvotrećinskom većinom izmijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore (arhiva)

Ostavite komentar

Komentari (0)