test

Katić razgovarao sa Rajnke: Rješavanje statusa Meljina i “Vektra Boke” značajno za dalji napredak

Standard

15/02/2022

18:00

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke boravila je danas u zvaničnoj posjeti Herceg Novom, tokom koje se sastala sa čelnicima Opštine i obišla objekat Dnevnog centra za osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čiju izgradnju je finansirala Evropska komanda američke vojske (US EUCOM) preko Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Rajnke i njen tim su u Kući nobelovca Iva Andrića ugostili predsjednik Opštine Stevan Katić, predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović i potpredsjednik Opštine Mirko Mustur. U pratnji ambasadorki Rajnke bio je i zamjenika šefa političke i ekonomske sekcije, Valter Andonov.

“Razvoj Herceg Novog bio je u fokusu razgovora, kako kada su u pitanju infrastrukturni projekti i investicije na teritoriji opštine, tako i u oblasti turizma i kulture. Predstavnici Opštine informisali su ambasadorku Rajnke o aktivnostima u proteklom periodu, aktuelnim projektima, planovima i strateškim pravcima razvoja”, saopšteno je iz te opštine.

Ambasadorka Rajnke je izrazila zadovoljstvo zbog posjete Herceg Novom, ističući da je komunikacija sa predstavnicima lokalne uprave najbolji način da se saznaju pravi problemi i potrebe građana.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić kazao je da u Herceg Novom postoji pozitivan talas kada su u pitanju infrastrukturna ulaganja i interesovanje investitora.

Govoreći o prioritetima u narednom periodu, istakao je izgradnju vodovodne mreže i puta na Luštici, zaobilaznicu, autobusku stanicu i druge značajne infrastrukturne projekte.

“Posebno je značajno to što je zahvaljujući dobroj saradnji i razumijevanju od strane Vlade Crne Gore u državni kapitalni budžet uvršteno 18 kandidovanih projekata koji treba da budu realizovani na području Herceg Novog”, rekao je Katić.

Razgovarajući o načinu na koji vladavina prava utiče na razvoj lokalnih uprava, Katić je naglasio da je konačno rješavanje statusa Bolnice u Meljinama i kompanije „Vektra Boka“ od izuzetnog značaja za dalji napredak novske privrede i razvoj grada.

Predstavnici Opštine Herceg Novi su istakli i da je lokalna vlast stabilna, da postoji dijalog i dobro razumijevanje među političkim činiocima, u cilju zajedničkog rada na donošenju odluka koje doprinose unaprijeđenju kvaliteta života i razvoju Herceg Novog.

Posjeta ambasadorke SAD Herceg NovomPosjeta ambasadorke SAD Herceg Novom
Prisutni su razmijenili mišljenja o izazovima koje je izazvala pandemija virusa kovid-19, izražavajući nadu u brz privredni i društveni oporavak.

U Dnevnom centru, u čiju izgradnju je Ambasada SAD uložila više od 270 hiljada dolara, Ambasadorku su dočekali potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić, sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković i direktorica Dnevnog centra Dragica Kosić.

Oni su sa Rajnke razgovarali o preduzetim naporima Opštine Herceg Novi u cilju unaprijeđenja rada Dnevnog centra i uopšte položaja osoba sa invaliditetom.

Kako je istakla Samardžić, lokalna uprava ima želju da pomogne najranjivijim kategorijama stanovništa. Ona je naglasila da postoje realne potrebe za brojnim servisima, kao što je „stanovanje uz podršku“, za asistentima i obezbjeđivanjem pomoći u kući za OSI, a u čemu je neophodna kontinuirana i kvalitetna podrška države.

Ambasadorka je informisana o obezbjeđenju sredstava kroz kapitalni budžet države za dogradnju Dnevnog centra i otvaranje dnevnog boravka za korisnike 27+. Takođe, istaknute su inicijative za izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje su usvojene kroz amandmansko djelovanje hercegnovskih poslanica u Skupštini Crne Gore, u dijelu obaveznog finansiranja Dnevnog centra od strane države, kao i oslobođenja roditelja od plaćanja participacije.

Ostavite komentar

Komentari (0)