ANALIZA: SDP pobjednik izbora, DPS u padu ali i dalje najjača partija, URA slavi tuđe rezultate…

U Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju juče su održani lokalni izbori. Demokratska partija socijalista na Cetinju i u Mojkovcu je zabilježila pad, ali je ostala pojedinačno najjača stranka sa oko 43 odsto osvojenih glasova, pokazuju prvi nezvanični rezultati. Iako su mnoge partije sinoć slavile izborni rezultat, najveći pobjednik ovih lokalnih izbora je zapravo SDP Raška Konjevića, koji je porastao za više od 1.200 glasova na Cetinju i oko 70 odsto u Petnjici.
ANALIZA: SDP pobjednik izbora, DPS u padu ali i dalje najjača partija, URA slavi tuđe rezultate…

Ilustracija

Demokratska partija socijalista nakon 16 godina izgubila je lokalnu vlast u Mojkovcu, ali ostala najjača partija u toj opštini. Iako su u svom obraćanju pozvali državotvorne partije na saradnju, malo je izvjesno da će neka od partija aktuelne većine sa državnog nivoa, napustiti tu koaliciju i na lokalnom nivou u Mojkovcu, gdje takođe prema prvim podacima mogu formirati vlast.

DPS je u Petnjici odbranila pobjedu i uzela apsolutnu većinu, dok će na Cetinju vjerovatno sa partnerima iz suverenističkog bloka SDP-om i koalicijom SD i LP formirati vlast.

GP URA je slavila na Cetinju uz povike ”pobjeda”, iako su u tom gradu ostvarili pad od oko 400 glasova. GP URA je 2017. godine na Cetinju osvojila pet mandata, dok prema prvim podacima ovogodišnjih izbora imaju četiri mandata.

DPS I PARTNERI ‘ISPUSTILI’ MOJKOVAC, DF NAJAVIO SVOG PREDSJEDNIKA OPŠTINE

Prema preliminarnim rezultatima koje su objavili DF i Demokrate, u Mojkovcu je koalicija DPS-SD-LP osvojila 43,89% ili 14 mandata, što je za dva procenta manje od rezultata sa parlamentarnih izbora 2020. godine. Na lokalnim izborima 2017. godine u tom gradu DPS je osvojio 18 mandata, a Socijaldemokrate jedan, što predstavlja ukupan pad za koaliciju sa kojom su nastupili ove godine, za čak pet mandata.

,,Za budućnost Mojkovca“ predvođena DF-om na ovogodišnjim izborima osvojila je 24,17 odsto ili sedam mandata, dok su na lokalnim izborima iz 2017. godine, bez SNP koji je tada imao dva mandata, osvojili ukupno 4 mandata. Međutim, DF je u ovoj opštini zabilježio pad u odnosu na rezultat sa parlamentarnih izbora kada su imali čak 38 odsto.

Rezultat Demokrata u Mojkovcu je prema prvim podacima 13,45 ili četiri mandata, što takođe predstavlja pad u odnosu na lokalne izbore iz 2017. godine gdje su osvojili 17,14% odnosno pet mandata.

GP URA ove godine u Mojkovcu ostvarila je rezultat od 6,11 odsto, odnosno dva mandata, što je rast u odnosu na prethodne lokalne izbore gdje su imali 3,49% ili jedan mandat.

Na jučerašnjim izborima samostalno su učestvovale i Ujedinjena Crna Gora koja ima šest odsto ili dva mandata, te lista bliska premijeru Zdravku Krivokapiću ,,Ne damo Mojkovac“ koja je prema prvim podacima osvojila 6,38 odsto ili dva mandata.

MOJKOVAC 2017

PARLAMENTARNI IZBORI 2020. – MOJKOVAC

Parlamentarni izbori 2020 / Mojkovac

Koalicija predvođena DF-om sinoć je u Mojkovcu prva proglasila pobjedu.

”Ovo je veliki trenutak za građane Mojkovca. DPS je poražen. Koalicija ,,Zajedno za budućnost Mojkovca“ obavještava da je ovdje došlo do promjene vlasti”, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

On je u Mojkovcu kazao da će ta koalicija formirati vlast sa tradicionalnim partnerima.

”Ovaj grad će dobiti novog gradonačelnika, imamo posebnu čast da će to biti naš mladi političar koji je zaslužio podršku, Vesko Delić je novi gradonačelnik Mojkovca”, rekao je Mandić.

DPS ČVRST U PETNJICI, BS PORASLA

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Petnjici Demokratska partija socijalista osvojila je apsolutnu većinu.

DPS je osvojio 17 mandata u toj opštini, Bošnjačka stranka šest mandata, a Stranka pravde i pomirenja tri. Socijaldemokrate su osvojile dva mandata, a SDP jedan. Lista Demokratske Crne Gore imaće dva odbornika u lokalnom parlamentu u Petnjici, dok Socijalistička narodna partija neće imati predstavika.

Podsjetimo, na lokalnim izborima u Petnjici iz 2017. godine DPS je osvojio 20 odborničkih mjesta što je takođe predstavljalo apsolutnu vlast u ovoj opštini.

Bošnjačka stranka je tada osvojila pet što znači da su ove godine ostvarili rast na lokalnom nivou.

Lokalni izbori u Petnjici 2017. / izvor tabele: Demokrate

CETINJE U RUKAMA SUVERENISTIČKOG BLOKA

Nekoliko slavljeničkih govora odjavilo je jučerašnji izborni dan na Cetinju. Ipak, kako se može zaključiti prema prvim podacima, razloga za slavlje ima samo Socijaldemokratska partija, koja je osvojila 23 odsto ili osam mandata. SDP Raška Konjevića na Cetinju je porastao za više od 1.200 glasova, odnosno kako su saopštili iz partije sa 900 na preko 2.200 glasova. SDP je na lokalnim izborima 2017. u tom gradu imao tri mandata.

Demokratska partija socijalista tradicionalno je jaka u Prijestonici, a na jučerašnjim lokalnim izborima osvojila je 42,43 odsto ili 14 mandata. Na lokalnim izborima 2017. godine ova partija imala je 16 odbornika.

Iako se u štabu cetinjskog Građanskog pokreta URA sinoć slavilo, ova partija na Cetinju je zabilježila pad u odnosu na prethodne lokalne izbore. Oni su 2017. godine na Cetinju osvojili pet mandata, dok prema prvim podacima ovogodišnjih izbora imaju četiri mandata.

Iz GP URA pjevali su DPS-u ”a sad adio”, iako je Demokratska partija socijalista u tom gradu osvojila najveći broj glasova i izvjesno je da će biti konstituent lokalne vlasti. Takođe, jasno je da rezultat URE nije uslovio DPS-ov pad.

Demokrate su na Cetinju osvojile tri mandata, što je značajan pad u odnosu na lokalne izbore iz 2017. godine gdje su u Prijestonici imali pet mandata.

SD je sa dva mandata iz 2017. na Cetinju pao na jedan mandat, a bio je u koaliciji sa Liberalnom partijom.

Pretpostavlja se da će lokalnu vlast na Cetinju formirati DPS, SDP, SD-LP.

Cetinje parlamentarni izbori 2020.

U ODNOSU NA PARLAMENTARNE IZBORE IZ 2020. DF PADA, SDP RASTE

Prema podacima koje je politički analitičar Miloš Bešić saopštio juče na TVCG, DPS je u tri lokalne samouprave na izborima u avgustu 2020. imao ukupno 9.998 glasova. Na jučerašnjim izborima DPS je kumulativno u te tri opštine osvojio 7.424, što je osjetan pad.

SDP je porastao, pa je u avgustu 2020. godine u ove tri opštine ukupno osvojio 1.486 glasova, a juče 2.221 glas.

Demokrate su povećale broj glasova sa 1.345 glasova kumulativno iz avgusta 2020. na 1.819 glasova u te tri opštine.

GP URA zabilježila pad sa 1.567 iz 2020. godine na 1327 na jučerašnjim izborima.

SD je izgubio polovinu glasova u ove tri opštine.

DF bilježi značajan pad, ali je nastupao sa različitim partijama na različitim izborima, a neke od njih ove godine nastupale su samostalno.

Izvor: RTCG / podaci političkog analitičara Miloša Bešića

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(FOTO/VIDEO) Navijači u spektakularnoj atmosferi dočekali “lavice”

Nikolić za Standard: Ucjenjivački pristup i nametanje rješenja nije jezik kojim se može razgovorati sa DPS-om

Umro Zoran Radunović, bivši državni sekretar MKI

Vlast i dalje ćuti: Monstruozne uvrede Šešelja na račun Vuksanović Stanković