test

Ašanin: 18 miliona investicija u narednoj godini u Mojkovcu

Standard

10/12/2022

14:13

Na prvu godišnjicu od političkih promjena u Mojkovcu, koja je najavila promjene i u Crnoj Gori, početkom decembra, obradovao nas je nacrt državnog Budžeta koji je prepoznao Mojkovac, pa i sjever, na zavidnom nivou. Ovo je do sada najbolji Budžet kada su u pitanju projekti na sjeveru, saopštilo je član Predsjedništva i Glavnog odbora Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Opštine Mojkovac za investicije i razvoj Ivan Ašanin.



Kako je naveo, dobra komunikacija nove lokalne uprave Mojkovca sa Vladom dala je rezultat, i prihvaćeni su brojni razvojni projekti.

,,Organizovali smo se na potpuno drugačiji način, kada su u pitanju projekti koje Vlada preko nadležnih institucija planira da realizuje. Dogovorili smo dinamiku sprovođenja projekata, posebno za projekte na Ski centru na Bjelasici u Mojkovcu, gdje je ovim budžetom predviđeno 6,5 miliona eura, kako za pristupnu putnu infrastrukturu, tako i za ostalu infrastrukturu na Ski centru ‘Žarski’ u Mojkovcu”, naveo je Ašanin.

Budžetom je, prema njegovim riječima, konačno stavljena tačka na Odluku za postavljanje žičare koja će spojiti skijališta ‘Žarski’ u Mojkovacu i ‘Cmiljača’ u Bijelom Polju, gdje se radi se o postojećoj žičari, vrijednoj šest miliona eura, a za njeno postavljanje ovim Budžetom, kako kaže, “predviđeno je milion eura”.

“Ovaj zajednički ski centar će imati sa već postojeće dvije žičare i ovom trećom, oko 23 km staza. Ako imamo u obzir tri miliona predviđene ‘Cmiljači’ u Bijelom Polju i vrijednost postojeće žičare, na Bjelasici će se uložiti 15,50 miliona eura – to je garant uspjeha da već 2024/25.godine, skijamo na ovom novom ski centru, koji će parirati Kopaoniku u skoroj budućnosti“, dodaje on.

Ašanin napominje da je bužetom predviđeno još dodatnih milion eura za gradski trg u Mojkovcu.

,,Ova stavka u Budžetu je projekat od sredstava od ekonomskog državljanstva, koje je prije par mjeseci premijer Abazović najavio za 14 opština sjevera po milion eura, za svaku opštinu. Glavni projekat smo završili, sad je u toku revizija projekta i spremno čekamo realizaciju, već u narednoj građevinskoj sezoni na proljeće“, istakao je Ašanin.

Za rekonstrukciju magistralnog puta-mosta ‘Gazela’, vrijednosti 860.000,00 eura, i par problematičnih tačaka na regionalnom putu Mojkovac-Đurđevića Tara, posebno kod Sokolovine (Dobrilovina) i Gojakovićima, navodi još Ašanin, predviđeno je preko dva miliona eura.

,,Tu su i sredstva za pripremu projekata izgradnje zatvora u iznosu od jedan milion, gdje je opština pripremila i projektnu dokumentaciju za pristupni put, a pripremamo je i za alternativni put, tj. kružni tok“, poručio je on.

U narednoj godini, kako dodaje, doći će i do realizacije projekata sanacije deponije na obali Tare za koji je predviđeno oko ćetri miliona eura, a za koji je tender obavljen i u samoj je završnici.

,,Dobili smo i obavještenje iz Brisela, preko PROCON-a, kojim su za Mojkovac odobrena grant sredstva u iznosu od oko tri miliona eura, za projekat odvajanja atmosferske i fekalne kanalizacije, uz rekonstrukciju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, koji nije mogao adekvatno da funkcioniše u periodima velikih padavina. Tara će biti čista kako i zaslužuje“.

Ašanin ističe da se na ovaj način stavljaju u drugi plan dnevne političke tenzije.

,,Vlada sa ovakvim razvojnim projektima, stavlja u drugi plan politikanstvo i tenzičnost na političkoj sceni. To je put za prevazilaženje kriza u državi“, zaključuje.

Izvor (naslovna fotografija):

Ivan Ašanin

Ostavite komentar

Komentari (0)