test

Barović: Milatovićevi pozivi na konsultacije su populizam, razgovori se održavaju nakon izbora

Standard

28/05/2023

07:11

Kao i cijelu politiku Pokreta Evropa sad i kampanja na kojoj su ostvarili uspjeh na predsjedničkim izborima, kao i poziv Milatovića za konsultacije sa političkim partijama prije izbora, vidim kao jedan populizam, kazao je u razgovoru za portal Dnevno.me politikolog Alek Barović.



Ističe da je u Crnoj Gori funkcija predsjednika države dosta ceremonijalna, te da on nema nikakvu obavezu da vrši bilo kakve konsultacije ili dijalog prije okončanja izbora, odnosno prije nego što ponudi mandat mandataru za sastav buduće vlade.

„Milatović pokušava da glumi neku demokratiju i predsjednika svih građana, iako znamo da on to nije, jer ima čvrste srpske – nacionalističke stavove. Mislim da pokušava pred zapadnim partnerima da se pokaže kao neko ko je dosta demokratski orjentisan i neko kome je stalo do tzv. pomirenja i državnog jedinstva, što skorijeg prevazilaženja krize i ulaska u Evropsku uniju. Čini mi se da to nijesu iskrene namjere“, smatra Barović.

On navodi da Milatović pokušava da se nametne kao „važna ličnost“.

„Tu je u velikom problemu, zato što želi da zamijeni Milojka Spajića pa zbog toga pokušava da glumi Aleksandra Vučića i da sebe ‘instalira’ kao nekog gazdu. To je pripremanje terena za budućnost, ukoliko Spajić bude premijer, da to bude određena podjela vlasti na kojoj će njih obojica to raditi podjednako kako Milatović ne bi izgubio svoju poziciju i kako ga ne bi ta ceremonijalnost funkcije predsjednika ‘pojela’, odnosno izbrisala sa političke scene, što se dešavalo u prošlosti sa Filipom Vujanovićem ili Tomislavom Nikolićem u Srbiji. Milatović ne želi da napravi istu grešku i zbog toga smatra, osjeća i vidi da je funkcija predsjednika države samo teret koji mu je nametnut. Vjerujem i da žali zbog toga što to nije dato Spajiću, jer bi u tom slučaju on bio u velikoj prednosti u toj želji da eliminiše Spajića kako iz partije, tako i političke scene uopšte“, kazao je Barović.

Podsjećamo, Milatović je sredinom ove sedmice pozvao putem pisma na sastanak predstavnike političkih subjekata koji učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima. Sastanak će se održati u ponedjeljak, 29. maja, u Vili Gorica, u 10 sati.

On je rekao da želi da da doprinos političkom dijalogu o ključnim temama za dalji razvoj države. Kako je dodao, osim pokretanja međustranačkog dijaloga, cilj sastanka je i unapređenje političkog ambijenta u kom se održavaju izbori i jačanje povjerenja u izborni proces.

Nosilac liste ”Narodna koalicija” Dejan Vukšić kazao je da će sa zadovoljstvom prihvatiti poziv za sastanak. Takođe, i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević odazvaće se pozivu na sastanak kod novog predsjednika države.

Nosilac liste „Pravda za sve“ Vladimir Leposavić kazao je da ne vidi zašto bi učestovali u konsultacijama, koje nisu predviđene Ustavom, te da Ustav prepoznaje samo konsultacije za mandatara za sastav nove Vlade.

Nosilac liste „SDP – Za našu kuću“ Nikola Đurašković kazao je juče da se neće odazvati sastanku na koji je pozvao predsjednik Crne Gore.

„Priča oko promjene simbola svojevrsna provokacija Crnogoraca“

Nedavno je poslanica Nove srpske demokratije Jelena Božović poručila da je potrebno preispitati odluku o državnim simbolima, dok je Milatović naveo da je „sve moguće preispitati“.

Barovića ne iznenađuju ove najave, navodeći da je to učestala retorika Nove srpske demokratije, bivšeg DF-a.

„Sjetimo se da je Božović imala radikalne stavove, koji su po mom mišljenju inkriminišući. Crna Gora je, nažalost, dozvolila svakavkim ljudima da je blate, što je greška bivše vlasti, jer se sa takvim ljudima nije ophodila kako je to trebalo i kako je to slučaj u svim demokratskim država, odnosno kako se prema neprijateljski nastrojenim ljudima prema državi treba ophoditi. Komentar Milatovića me ne može iznenaditi, jer on dolazi iz iste te matrice, a to je njegova ideologija, a on je neko ko je prepoznat kao veliki poklonik Crkve Srbije“, navodi Barović.

Ističe da je najava mijenjanja simbola „svojevrsna provokacija Crnogoraca“ od pojedinih političkih aktera.

„Iako i oni znaju da je nemoguće mijenjati simbole, vole da s vremena na vrijeme provociraju Crnogorce kako bi dobili političke poene. Kada bi uslijedila očekivana reakcija Crnogoraca, onda se tu aktivira kompletna polumenta raznih analitičara, kritičara i kolumnista, koji imaju ispraznu priču o nekom crnogorskom nacionalizmu. Sve je to dio plana, jer svi oni znaju da je nemoguće promijeniti crnogorske simbole i da na tim osnovama nema pomirenja, te da se ne treba tako miriti. Kome smetaju crnogorski simboli postoji Debeli brijeg, kao i ostali granični prelazi, pa neka potraže put gdje im je bolje i gdje ih ne moraju gledati“, zaključio je Barović.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Alek Barović, Privatna arhiva

Ostavite komentar

Komentari (0)