test

Batrićević: Višedimenzionalni sunovrat Crne Gore se mogao očekivati nakon izbora 2020; Cerović: Crna Gora od građanskog društva do divljaštva

Standard

21/10/2022

22:43

Strepnja za budućnost građanske antifašističke i multietničke Crne Gore nakon izbora 2020-te se pokazala opravdanom, te sunovrat koji je uslijedio mogao se predvidjeti, kazao jedr Nemanja Batrićević, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, u emisiji 'Hej Sloveni' Gradske RTV, autora Senada Pećanina.



“Došli smo u poziciju da se Vlade prave u Manastirima, lica osuđivana za teška krivična djela da rade u ANB-u, da jedan ministar MUP-a, nažalost i Cetinjanin, odluči da ima moralno pravo da ne podnese ostavku nakon što je njegova policija mirno gledala kako čovjek ubija deset njegovih sugrađana, među kojima i dvoje djece… Sve to govori koliko u Crnoj Gori nenormalno postaje normalno”, kazao je Batrićević.

Činjenje novih vlasti je, po njegovom mišljenju, uslovilo da i oni koji nijesu sa blagonaklonošću gledali bivše vlasti, sada njih okarakterišu kao neku vrstu elitnih birokrata, u odnosu na ono što imamo danas.

“Čak i neka javna preduzeća koja su u branši u kojoj je teško biti na gubitku, kao što je sektor energetike, sad su milionski gubitaši. Imamo situaciju da su se ukidala neka preduzeća pod izgovorom da nijesu ekonomski održiva, zadužili smo se preko milijardu eura a taj novac je većinom otišao na ekonomski populizam i potrošnju a ne u kapitalne investicije, tako da možemo govoriti o višedimenzionalnom sunovratu Crne Gore od 2020-te do danas”, ocjenjuje Batrićević.

Još uvijek smo, smatra, pod ozbiljnim napadima privitivizma, klerikalizma, uništavanja identiteta građanske Crne Gore i očajničkih poteza koji vuku njeni inicijatori.

“Proći će godine, ako ne i decenije, dok se sanira šteta koja je napravljena. Otpor koji se pružao prvih mjeseci bio je organski jak, dosta emotivan i sa puno naboja, a vodili su ga ljudi izvan partija, na koji naši ideološki neprijatelji nijesu računali, pokušavajući da drže front i kupe vrijeme dok se partije ne konsoliduju. Ali, za ove dvije godine nije se to dogodilo na očekivanom nivou, kazao je Batrićević.

Dodaje da su partije ipak preuzele odgovornost i počele da stvaraju neku vrstu suvrenističkog političkog bloka, koji bi trebalo da pokaže Međunarodnoj zajednici na koga mogu računati kao na pro-zapadnog partnera u Crnoj Gori.

Cerović: Od društva koje je imalo jasne građanske obrise, Crna Gora je za dvije godine prešla na put divljaštva

Tektonska promjena se dogodila Crnoj Gori nakon posljednjih parlamentarnih izbora 2020-te godine. Od društva koje je imalo jasne građanske obrise, odjednom se prešlo na put divljaštva i necivilizovane staze, kazao je književnik i publicista Rajko Cerović.

Sam izbor Vlade u Manastiru, kao da se bira sv. Sinod, bio je već karikaturalan, smatra Cerović.

“Crnogorci su uvijek poštovali crkvu, ali daleko od toga da su “balavili” po ikonama. Građansko društvo je posljednjih godina bilo uhvatilo ozbiljne korijene, i onda se, odjednom, dogodila ta promjena i Crna Gora više nije ličila na sebe. Uz pomoć Kvinte i nekoliko značajnih ambasada, koje su tek sad uvidjele da su napravile tešku grešku, došlo je do deformacije ljudi, građani su počeli da vjeruju da im se, ako su čvrsto odani Srpskoj crkvi ništa ne može dogoditi”, objašnjava Cerović.

Smatra da izbor Lekića za mandatara, od strane srpskih stranaka, nije bilo iskreno, i da mu je Đukanović dao mandat to bi značilo godinu dana dublje krize, rasula, gubljenja institucija i godinu dana još daljeg otklona od evropskog puta.

Ova Vlada ne može da prihvati da neko misli drugačije osim srpski

“Nelogično je formirati Vladu u Crnoj Gori a da u njoj nema ni jednog predstavnika većinskog naroda-nacionalnih Crnogoraca, niti predstavnika manjina. To je nerealno”, kaže Cerović.

Dodaje da se čitava stvar može koliko-toliko popraviti jedino novim izborima.

“Ova Vlada ne može da prihvati da neko misli drugačije osim Srpski. Sada im smetaju dva ministra iz Socijaldemokrata, jer ne mogu prosto da prihvate ništa što nije na njihovu vodenicu. Nadam se da su građani uvidjeli dvogodišnje urušavanje Crne Gore i ovaj žestoki neuspjeh, te da će lokalni izbori dati rezultate koji će dijelom popraviti ovu situaciju. Sumnjam da će se na tim izborima baš sve dovesti u red, ali vjerujem da će do parlamentarnih izbora sazrijeti svijest građana o tome da ovo sada nema nikakvu perspektivu”, ocjenjuje književnik.

Naglašava da jedina realnost u kojoj može da postoji Crna Gora jeste da bude građansko društvo.

“Preveliki su srpski imperijalni apetiti i devastacija crnogorskog društva iz tog pravca, kojima zdušno doprinosi i Rusija, te je veoma teško oduprijeti se toj sili. Ali, nama nije potrebno nikakvo oružje i artiljerija, već samo da se držimo tradicije. Ovo je višenacionalno kulturno društvo, zemlja koja je još u vrijeme kralja Nikole imala najprogresivniju vjersku politiku u Evropi. Samo tako ćemo izaći na ‘zelenu granu’ “, zaključuje Cerović.

Izvor: Gradski
Izvor (naslovna fotografija):

Nemanja Batrićević

Ostavite komentar

Komentari (0)