test

Bečić: Crna Gora može biti uspješna samo ako je građanska

Standard

28/01/2023

09:16

U okviru višednevne radne posjete Vašingtonu, predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa Polom Mekartijem, direktorom za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu.



Bečić je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa najvišim funkcionerom IRI-ja za Evropu, nakon onog koji se dogodio u Skupštini Crne Gore i zahvalio sagovorniku na pozivu poslanici Demokrata, Tamari Vujović, za učešće na Globalnoj konferenciji žena u Vašingtonu.

“Naši mladi i žene su veoma aktivni u svim IRI programima, pa me, stoga, dodatno raduje činjenica što se IRI vratio u Crnu Goru i otvorio kancelariju u Podgorici. Ovo iz razloga što ste poznati po tome da vašim programima spajate ljude na Balkanu, što vašu ulogu u procesima čini istorijskom. Crna Gora može biti uspješna samo ako je građanska, zato moramo pobijediti nacionalizam, ekstremizam i duhove 90-ih, a to najbolje mogu uraditi mladi ljudi, neopterećeni prošlošću. Jer samo onaj ko pobijedi predrasude, taj može da pogleda u budućnost”, naglasio je Bečić.

On je, kako se navodi u saopštenju Demokrata, Mekartija upoznao sa činjenicama da Demokrate postoje osam godina, da imaju veoma jaku infrastrukturu, vlast u 80 odsto lokalnih samouprava, te da su veoma ponosne na svoju evropsku i evroatlantsku orijentaciju.

“Još više smo ponosni na to što nikada ne pravimo kompromise sa ključnim i temeljnim evropskim i zapadnim vrijednostima. I upravo zbog takvog svog svojstva i beskompromisne privrženosti pomenutim vrijednostima, uspjeli smo da oslobodimo Tužilački savjet od političkog uticaja, što već daje konkretne rezultate. No, to nije dovoljno – trebaju nam reforme i u sudstvu, jer sve grane vlasti moraju biti nezavisne, kako bi isporučile dobre finalne rezultate”, istakao je Bečić.

Govoreći o transparentnosti, koja predstavlja jednu od vodećih tema kojima se IRI bavi, Bečić je rekao da je upravo transparentnost najbolja odbrana od korupcije i kriminala, te da se upravo time vodio obavljajući funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore.

“Za vrijeme mog mandata, mijenjali smo protokole i procedure, ali ne i državne službenike. Zato, ako nema skrivenih namjera, onda je transparentnost jednostavna, ali i poželjna, jer štiti sve – i pojedinca i kolektiv”, doado je on.

Bečić je podsjetio da su se, do pojave Demokrata, vrlo rijetko mogli vidjeti mladi ljudi na mjestima odlučivanja.

“Mi smo otpočeli tu revolucionarnu promjenu, tako što smo dali najmlađe predsjednike najznačajnijih državnih i lokalnih institucija, potpredsjednike, generalne sekretare na tlu Evrope”, kazao je on.

Mekarti je zahvalio Bečiću na saradnji, naročito u dijelu podrške prilikom ostvarivanja programa IRI-ja.

“U tom smislu, Demokrate predstavljaju veoma važan politički subjekt za našu organizaciju. S jedne strane se radujemo što možemo da se bavimo tradicionalnim političkim pitanjima i problemima, poput učešća mladih i žena u politici, dok sa druge strane pokrećemo i nove programe poput transparentnosti i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na lokalnom nivou, ali i program dobrog upravljanja u Skupštini Crne Gore, na čemu sam Vam posebno zahvalan, jer su Demokrate bili značajna podrška ovom projektu”, naglasio je Mekarti.

On je istakao da u IRI-ju i Vašingtonu veoma cijene Demokrate, upravo zbog toga što ih predvodi Bečić.

“Ovo iz razloga što sam se uvjerio koliko ste uspjeli da unaprijedite zakonodavni dom kada ste bili predsjednik Skupštine Crne Gore. Zato što Crnoj Gori želim sve najbolje i zato što je vidim kao modernu i evropsku državu, a vi tome možete dati ključni doprinos, jer imate jedinstvene stavove”, zaključio je direktor IRI-ja za Evropu.

Izvor (naslovna fotografija):

Bečić i Mekarti

Ostavite komentar

Komentari (0)