test

Bečić sa ambasadorom Kine: Crna Gora nastavlja da jača tradicionalno dobre odnose sa prijateljskim zemljama

Standard

11/11/2022

16:01

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić razgovarao je sa novoimenovanim, izvanrednim, opunomoćenim ambasadorom Narodne Republike Kine, Fan Kunom u Crnoj Gori.



“Bečić je upoznao ambasadora Fana sa spoljnopolitičkim prioritetitma Demokratske Crne Gore i Programom Demokrata. Istakao je da su rezultati proteklih lokalnih izbora poruka retrogradnim politikama i ekstremističkim narativima da u narednom periodu razmisle o pravcima daljeg političkog djelovanja”, saopšteno je iz te partije.

Izrazivši zadovoljstvo što će Demokratska Crna Gora vršiti vlast u gotovo 20 od 25 opština u Crnoj Gori, Bečić je ukazao i na zabrinutost pokušaja opstrukcije proglašenja izbornih rezultata od strane političkih subjekata koji su ostvarili loš izborni rezultat.

Naglasio je da politički subjekti koji su pobijedili u većini opština, a izgubili u Baru, Bijelom Polju i Rožajama nijesu podnosili pritužbe, niti na bilo koji način osporili legitimitet i legalitet sprovedenog izbornog procesa u tim gradovima, što nije bio manir političkih oponenata kada je u pitanju poštovanje izborne volje u lokalnim samoupravama u kojima su ih građani kaznili na nedavno održanim izborima.

“Demokrate su uvijek poštovale i branile izbornu volju građana, a oni su to prepoznali i nagradili svojim povjerenjem, koje se, u ukupnom rezultatu, mjeri rastom sa 13 na 15 odsto”, istakao je Bečić.

Na sastanku su analizirane aktivnosti aktuelnih projekata u Crnoj Gori u kojima participiraju kineske kompanije, a takođe su razmatrani potencijali Crne Gore i prilike za nove investicije i dodatna ulaganja.

“Crna Gora nastaviće da radi na jačanju evropskog i evroatlantskog puta, kao i na unapređenju tradicionalno dobrih odnosa sa prijateljskim zemljama, a Kina je svakako jedna od njih”, zaključio je predsjednik Demokratske Crne Gore.

Ambasador Fan Kun je istakao da je predsjednik Bečić za vrijeme predsjedavanja Skupštinom Crne Gore dao ključan doprinos u razvoju bilateralnih odnosa između Crne Gore i Kine, te da kod njih uživa visok rejting i poštovanje, ali i da sa Demokratskom Crnom Gorom žele da grade bliske i prijateljske odnose.

Ambasador je istakao da je Kina iskorijenila siromaštvo u zemlji, da je ekonomski razvoj u jednoj potpuno novoj eri i da svjetskoj ekonomiji daje doprinos preko 16%.

Dodao je, da Crna Gora ima odlične potencijale u oblasti obnovljivih izvora energije, te da je energetika, između ostalih, oblast gdje možemo unapređivati saradnju.

“Prednost tržišta velikog obima donosi ogromne mogućnosti brojnim zemljama širom svijeta, uključujući i Crnu Goru. Kina daje veliku podršku Crnoj Gori tokom pristupanja EU, a miran razvoj Kine nije u suprotnosti sa politikom EU. Stoga, vjerujemo da ćete kao i do sada, svojim političkim djelovanjem dati veliki doprinos u vašem primarnom nastojanju da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije”, zaključo je ambasador Fan Kun.

Izvor (naslovna fotografija):

Demokrate

Ostavite komentar

Komentari (0)